Noi proteste violente la Paris, după atacul în care au murit 3 oameni

Noi proteste violente la Paris, după atacul în care au murit 3 oameni

Sute de persoane au ieșit în stradă în Place de la République, la Paris, sâmbătă, la o zi după un atac sângeros soldat cu trei morţi şi trei răniţi, o manifestaţie organizată de Consiliul Democratic Kurd din Franţa, care „condamnă cu virulenţă acest atac terorist care are loc în urma multor ameninţări proferate de Turcia, aliata Daesh (acronimul arab al organizaţiei jihadiste Statul Islamic).

Manifestanţii poartă steaguri ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pancarte cu mesaje de susţinere a kurzilor prin care se angajează să se le susţină drepturile, relatează Le Figaro.

ADVERTISING

"Simţim o durere şi nu înţelegem, pentru că asta nu se întâmplă pentru prima oară", declară AFP o studentă în vârstă de 23 de ani, care nu a dorit să-şi dezvăluie numele de familie, cu ochii roşii de plâns.

Un moment de reculegere a fost respectat, pe un fundal muzical, în memoria victimelor şi tuturor kurzilor morţi pentru libertate.

Numeroşi manifestanţi prezenţi denunţă în declaraţii făcute AFP o "nedreptate" şi un act "terorist" şi "politic".

Fostul ministru francez al Culturii Jack Lang a luat parte la manifestaţie, împreună cu câţiva aleşi locali.

ADVERTISING

În celălalt colţ al Parisului, emoţia era puternică, în faţa sediului Centrului Cultural Kurd Ahmet-Kaya, pe rue Enghien, în arondismentul al X-lea - unde un dispozitiv al poliţiei s-a mai relaxat, însă fără să fie ridicat de tot -, în timp ce manifestanți kurzi scandează în semn de solidaritate cu victimele. "Noi suntem cu toţii PKK", scandează acest grup de persoane.

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat sâmbătă dimineaţa pentru a aduce un omagiu victimelor - membri activi ai comunităţii kurde.

ADVERTISING

Prefectul poliţiei Laurent Nuñez a primit sâmbătă dimineaţa reprezentanţi ai comunităţii kurde, "la cererea preşedintelui Republicii (Emmanuel Macron) şi Ministrului de Interne (Gerald Darmarin)", potrivit unei purtătoare de cuvânt a comunităţii kurde, Agit Polat, care a participat la întâlnire.

"Suntem îndoliaţi şi furioşi", a declarat Agit Polat. "Am încercat să alertăm autorităţile şi să informăm că suntem îngrijoraţi foarte serios de securitatea noastră, în legătură cu atmosfera foarte tensionată din prezent în Turcia şi privind mişcarea kurdă, iar pe de altă odată cu apropierea marcării a zece ani de la dosarul tripiului asasinat", continuă ea.

Comunitatea kurdă se pregăteşte să marcheze zece ani de la moartea a trei activişti kurzi - Sakine Cansiz, Fidan Dogan şi Leyla Saylemez - "asasinaţi cu sânge rece, în plină zi, în centrul Parisului, de către un agent al Serviciului turc de Informaţii (MIT)".

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Democratic Kurd din Franţa a cerut autorităţilor franceze, în urmă cu zece zile, măsuri de protecţie. "Se pare că asasinii au o predilecţie în atacarea femeilor kurde", denunţă Jean-Luc Mélenchon, prezent la Centrul Cultural kurd în seara atacului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇