Noi bombardamente în Yemen: SUA au lovit o stație radar folosită de rebelii Houthi

Noi bombardamente în Yemen: SUA au lovit o stație radar folosită de rebelii Houthi

SUA au lansat noi atacuri asupra unor ţinte din Yemen având legătură cu rebelii Houthi, la o zi după desfăşurarea unui atac coordonat multinaţional asupra a aproape 30 de poziţii a acestei grupări, relatează CNN citând un oficial american, informație confirmată ulterior de presa locală și de Armata SUA.

Un canal de televiziune condus de Houthi informează că un atac aerian a lovit capitala Yemenului, Sanaa.

„Inamicul american-britanic vizează capitala, Sanaa, cu o serie de lovituri aeriene”, a anunţat sâmbătă dimineaţă, ora locală, reţeaua de ştiri Al-Masirah, condusă de Houthi, transmite News.ro.

Oamenii care locuiesc în capitala yemenită au apelat la reţelele de socializare pentru a semnala că au auzit mai multe explozii puternice.

Atacurile efectuate vineri seară au avut o amploare mult mai mică decât în ​​noaptea precedentă, vizând o instalaţie radar folosită de Houthi, a afirmat oficialul american citat de CNN.

Rebelii au tras cel puţin o rachetă balistică antinavă către o navă comercială vineri.

"Forţele americane au efectuat o lovitură împotriva unui obiectiv radar în Yemen" în jurul orei 3.45 locale sâmbătă (0.45 GMT), a informat ulterior și Comandamentul militar central al Statelor Unite (Centcom) într-un comunicat.

Joi, SUA şi Marea Britanie au lovit 28 de obiective Houthi separate în încercarea de a le afecta capacitatea de a lansa atacuri asupra căilor maritime internaţionale din Marea Roşie. Cele două ţări au fost susţinute şi de Canada, Australia, Bahrain şi Ţările de Jos.

Cel mai recent atac a fost realizat unilateral de Statele Unite, a precizat oficialul. Americanii ameninţaseră cu posibilitatea unei acţiuni militare suplimentare dacă Houthii continuă să lanseze atacuri cu drone şi rachete asupra navelor comerciale din Marea Roşie.

ADVERTISING

„Ne vom asigura că răspundem rebelilor Houthi dacă vor continua acest comportament scandalos, împreună cu aliaţii noştri”, a declarat vineri, în Pennsylvania, preşedintele american Joe Biden.
Dar după loviturile conduse de SUA, gruparea rebelă susţinută de Iran a lansat o altă rachetă balistică anti-navă către o navă comercială din Golful Aden, la sud de Yemen.

Noile atacuri vin şi după ce Casa Albă a declarat că încearcă să evite o escaladare.

„Tot ceea ce facem, tot ceea ce încercăm să facem este să prevenim orice escaladare ulterioară”, a declarat vineri, pentru CNN, John Kirby, coordonator de comunicaţii strategice pentru Consiliul Naţional de Securitate.

Joe Biden susţine că e o operaţiune "defensivă"

Amintim că este prima dată când au fost lansate lovituri împotriva grupului susţinut de Iran de când acesta a început să vizeze transportul maritim internaţional în Marea Roşie. Sunt primele lovituri pe care Statele Unite le efectuează împotriva Houthi în Yemen din 2016 încoace.

Joe Biden a precizat că această operaţiune "defensivă", realizată ca răspuns la atacurile houthi asupra navelor comerciale din Marea Roşie, zonă crucială pentru comerţul mondial, a beneficiat de "sprijinul" mai multor ţări.

„Astăzi, la indicaţiile mele, forţele militare americane - împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos - au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a declarat preşedintele Joe Biden, într-un comunicat publicat de Casa Albă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a avertizat că "nu va ezita" să "ordone alte măsuri", dacă este necesar.

Loviturile sunt "un răspuns direct la atacurile fără precedent ale houthi", a asigurat el, referindu-se la un total de "27 de atacuri" care au afectat "peste 50 de naţiuni" şi "au forţat peste 2.000 de nave" să-şi schimbe ruta pentru a evita zona.

Preşedintele american a reamintit că, împreună cu alte ţări, Statele Unite au emis un "avertisment fără echivoc" rebelilor săptămâna trecută şi miercuri Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care li se cere să înceteze atacurile.

La rândul său, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că atacurile împotriva rebelilor houthi au fost "limitate, necesare şi proporţionale".

"În pofida avertismentelor repetate din partea comunităţii internaţionale, ei au continuat să efectueze atacuri în Marea Roşie, din nou în această săptămână împotriva navelor de război britanice şi americane. Acest lucru nu poate continua (...) Prin urmare, am luat măsuri limitate, necesare şi proporţionale în legitimă apărare", a spus el, într-un comunicat.

Până acum nu există niciun indiciu că Israelul ar fi implicat în lovituri. 

Ce spun oficialii britanici

Marea Britanie a apărat vineri legalitatea atacurilor militare efectuate alături de Statele Unite împotriva rebelilor houthi din Yemen, repetând că a acţionat într-o situaţie de "legitimă apărare", transmite AFP, citată de Agerpres.

Aceste atacuri desfăşurate în noaptea de joi spre vineri ca răspuns la săptămâni de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roşie de către houthi sunt "necesare, legale şi proporţionale", a insistat şeful diplomaţiei britanice David Cameron într-un clip video publicat pe X (fostul Twitter).

ADVERTISING

"Trebuie să fie clar pentru houthi că suntem serioşi când spunem că acţiunile lor împotriva navelor britanice şi a altor nave sunt complet inacceptabile", a adăugat el.

Într-un interviu acordat Telegraph vineri seară, ministrul Apărării Grant Shapps a cerut regimului de la Teheran să se asigure că "intermediarii" săi din regiune, precum rebelii Hhouthi sau Hezbollah-ul libanez "îşi încetează activităţile".

Downing Street şi-a publicat poziţia juridică cu privire la atacuri explicând că acestea vizează "ţinte atent identificate"."A fost necesar şi proporţional să se răspundă la atacurile houthi". "Regatul Unit este autorizat, conform dreptului internaţional, să folosească forţa în astfel de circumstanţe în care autoapărarea este singurul mijloc posibil de a face faţă unui atac armat real sau iminent, iar forţa utilizată este necesară şi proporţională".

Armata britanică a desfăşurat trei nave în regiune: distrugătorul HMS Diamond, despre care Londra a spus că a contribuit la respingerea unui atac cu drone houthi la începutul acestei săptămâni, HMS Richmond şi HMS Lancaster echipat cu un elicopter de atac. Patru avioane de luptă Typhoon cu sediul în Cipru au participat la atacurile britanico-americane.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak, aflat în vizită la Kiev, a explicat că şi-a reunit în prealabil consiliul de miniştri şi a avertizat opoziţia în legătură cu aceste acţiuni, asigurând că luni va vorbi şi cu parlamentarii.

"Ceea ce am făcut a fost o acţiune limitată şi necesară ca răspuns la o ameninţare specifică, într-o situaţie de autoapărare", a insistat premierul pe canalele de televiziune britanice, adăugând că este necesar să se transmită "un semnal puternic" rebelilor houthi.

Ameninţări de la liderul Houthi

Liderul Houthi, Mohammed al-Bukhaiti, a ameninţat că SUA şi Marea Britanie ”îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen ”au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC.

”America şi Marea Britanie au făcut o greşeală declanşând războiul în Yemen, pentru că nu au profitat de experienţele lor anterioare”, a scris el pe reţeaua X.

”Fiecare individ din această lume are două opţiuni”, a adăugat el. ”Fie să fie alături de victimele genocidului, fie să stea alături de criminali”, a arătat el.

Rusia s-a alarmat, Arabia Saudită îndeamnă la reţinere

În plus, Rusia a cerut vineri o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre loviturile militare asupra Yemenului, informează Reuters, citată de Agerpres.

"Rusia a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU la 12 ianuarie în legătură cu atacurile americane şi britanice asupra Yemenului", a declarat misiunea permanentă a Rusiei la ONU.

De asemenea, Arabia Saudită urmăreşte cu "îngrijorare" evoluţia situaţiei din vecinul Yemen şi a lansat un apel la reţinere după loviturile împotriva rebelilor houthi, relatează AFP, citată tot de Agerpres.

Regatul saudit "urmăreşte cu mare îngrijorare operaţiunile militare din Marea Roşie şi atacurile aeriene asupra mai multor locuri" din Yemen, a afirmat Ministerul de Externe de la Riad, într-un comunicat, îndemnând la "reţinere şi evitarea escaladării".

Protest la Casa Albă

Un grup de protestatari având postere şi scandând ”Jos mâinile de pe Yemen” s-a adunat, în noaptea de joi spre vineri, în faţa porţilor Casei Albe, scrie BBC.

Oamenii scandează ”Lăsaţi Yemenul să trăiască” şi ”Joi mâinile de pe Yemen”, potrivit WTTG-TV şi filmărilor postate pe reţelele sociale.

Evenimentul pare să fi fost organizat de grupările împotriva războiului Code Pink şi ANSWER Coalition.

Un alt videoclip postat pe reţeaua X de coaliţie pare să înfăţişeze un alt protest faţă de război care se desfăşoară în Times Square din New York, în cursul nopţii.

Cine este gruparea Houthi

Houthi e o organizaţie politică şi militară şiită susţinută de Iran care duce un război civil în Yemen împotriva unei coaliţii susţinute de Arabia Saudită.

Raidurile aeriene sunt un răspuns la atacurile repetate ale rebelilor yemeniţi împotriva navelor comerciale care navighează în Marea Roşie.

Rebelii lansează de săptămâni întregi drone şi rachete asupra navelor comerciale, multe dintre acestea fiind interceptate şi doborâte de navele marinei americane aflate în zonă.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, grupul rebel a declarat că acţionează în sprijinul luptei din Gaza.

Atacurile au perturbat comerţul internaţional pe această rută cheie între Europa şi Asia, pe unde se desfăşoară 15% din traficul maritim mondial.

Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului, din cauza riscului de escaladare într-o regiune care fierbe deja. Însă atacurile continue ale rebelilor Houthi asupra transportului maritim internaţional au obligat coaliţia lansată de Statele Unite să acţioneze.

Anterior, joi, liderul Houthi declarase că orice atac al SUA împotriva grupului nu va rămâne fără răspuns.

Houthi, care au cucerit o mare parte din Yemen în urma unui război civil, au promis să atace navele legate de Israel sau care se îndreaptă spre porturile israeliene. Cu toate acestea, multe dintre navele vizate nu au avut legături cu Israelul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇