Echipajul de pe nava Galaxy Leader, capturată luna trecută de rebelii Houthi din Yemen, a avut un „contact modest” cu familiile, în timp ce diferite ţări fac presiuni pentru eliberarea lor.
Nava care transporta maşini, sub pavilion Bahamas, a fost dusă în portul Hodeidah din nordul Yemenului, controlat de rebelii Houthi, după ce a fost abordată pe mare la 19 noiembrie de comandouri ale grupului.
Echipajul navei e format din cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România, a precizat Galaxy Maritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.
"Siguranţa şi bunăstarea membrilor echipajului rămân prioritatea atât a proprietarilor, cât şi a managerilor, iar contactul modest care a fost permis cu membrii echipajului şi cu familiile acestora sugerează că navigatorii sunt trataţi atât de bine pe cât se poate aştepta în aceste circumstanţe", a transmis proprietarul Galaxy Maritime Ltd, înregistrat în Isle of Man.
"Cei 25 de membri ai echipajului reţinuţi nu au nicio legătură cu situaţia actuală din regiune", a precizat proprietarul. "Nu se poate obţine nimic prin reţinerea lor în continuare".
Statele Unite au acuzat rebelii Houthi pentru o serie de atacuri în apele din Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie. Duminică, trei nave au fost atacate în zona Mării Roşii.
Luni, la o reuniune a organismului de conducere al agenţiei de navigaţie a ONU, Statele Unite, Bahamas şi Japonia au cerut eliberarea necondiţionată a navei Galaxy Leader şi a echipajului său.
Japonia "condamnă cu fermitate aceste acte care ameninţă siguranţa şi libertatea de navigaţie în acea zonă", a transmis delegaţia Japoniei în faţa adunării Organizaţiei Maritime Internaţionale.
"Aici avem actori non-statali, deci pe cine consideraţi responsabil?", a întrebat Bahamas, referindu-se la rebelii Houthi.