Noutăți despre nava capturată de rebelii Houthi, cu un român la bord

Noutăți despre nava capturată de rebelii Houthi, cu un român la bord

Echipajul de pe nava Galaxy Leader, capturată luna trecută de rebelii Houthi din Yemen, a avut un „contact modest” cu familiile, în timp ce diferite ţări fac presiuni pentru eliberarea lor.

Nava care transporta maşini, sub pavilion Bahamas, a fost dusă în portul Hodeidah din nordul Yemenului, controlat de rebelii Houthi, după ce a fost abordată pe mare la 19 noiembrie de comandouri ale grupului.

Echipajul navei e format din cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România, a precizat Galaxy Maritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.

ADVERTISING

"Siguranţa şi bunăstarea membrilor echipajului rămân prioritatea atât a proprietarilor, cât şi a managerilor, iar contactul modest care a fost permis cu membrii echipajului şi cu familiile acestora sugerează că navigatorii sunt trataţi atât de bine pe cât se poate aştepta în aceste circumstanţe", a transmis proprietarul Galaxy Maritime Ltd, înregistrat în Isle of Man.

"Cei 25 de membri ai echipajului reţinuţi nu au nicio legătură cu situaţia actuală din regiune", a precizat proprietarul. "Nu se poate obţine nimic prin reţinerea lor în continuare".

ADVERTISING

Statele Unite au acuzat rebelii Houthi pentru o serie de atacuri în apele din Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie. Duminică, trei nave au fost atacate în zona Mării Roşii.

Luni, la o reuniune a organismului de conducere al agenţiei de navigaţie a ONU, Statele Unite, Bahamas şi Japonia au cerut eliberarea necondiţionată a navei Galaxy Leader şi a echipajului său.

Japonia "condamnă cu fermitate aceste acte care ameninţă siguranţa şi libertatea de navigaţie în acea zonă", a transmis delegaţia Japoniei în faţa adunării Organizaţiei Maritime Internaţionale.

ADVERTISING

"Aici avem actori non-statali, deci pe cine consideraţi responsabil?", a întrebat Bahamas, referindu-se la rebelii Houthi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇