Cine e marinarul român de la bordul navei capturate de rebelii Houthi și ce spune soția lui

Cine e marinarul român de la bordul navei capturate de rebelii Houthi și ce spune soția lui

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, a dat câteva detalii despre marinarul român aflat la bordul navei capturate de către miliţiile Houthi în Yemen.

El are 29 de ani, este electrician şi a fost contactat să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria.

“Avem cel puţin un navigator la bordul acestei nave, Galaxy Leader. Nava este sub pavilion Bahamas. Se ştie că nava a plecat din Turcia către India, este o navă care încarcă maşini pentru India. Acum în zona Mării Roşii, în apropiere de Yemen, a fost atacată de nişte forţe rebele înarmate, nu vorbim de piraţi somalezi, de forţe armate ale unei facţiuni rebele şi a fost îndreptată către portul Hodeidah, unde se află şi acum.

ADVERTISING

Navigatorul nostru este electrician. Are 29 de ani şi a fost şi el contactat să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria”, a declarat Adrian Mihălcioiu. 

El crede că eforturile diplomatice pentru eliberarea navei vor da roade în perioada următoare. 

“S-a format o celulă de criză la Ministerul Afacerilor Externe. În afara de comunicatele pe care le dau şi sunt standard, MAE, prin Direcţia Consulară şi prin toate celelalte organisme ale ministerului, lucrează intens şi cred cu rezultate foarte bune în următoarea perioadă foarte scurtă. Cred că şi alte organizaţii internaţionale lucrează pentru că domeniul maritim este foarte bine organizat, începând cu Organizaţia Maritimă Internaţională, sunt cluburi de asigurare, reasigurare, cluburile de risc, societăţile care negociază cu astfel de răpitori ai navelor. 

ADVERTISING

Din păcate, se pune şi Marea Roşie într-o zonă de pericol. Acesta este cel mai grav lucru care se poate întâmpla”, a mai transmis liderul SLN. 

Mihălcioiu speră că echipajul navei va fi în siguranţă şi crede că situaţia se va lămuri în scurt timp. 

“În istorie mai sunt nave capturate în zona de conflict, dar eu cred că echipajul navei va fi în siguranţă, pentru că este un echipaj care nu are nicio legătură cu acel conflict din Israel şi cred că în foarte scurt timp situaţia se va lămuri”. 

Ce spune soţia

Soția românului de pe nava capturată a făcut declarații pentru Observator, în care spune că ea a aflat de pe Internet despre toată situația. 

ADVERTISING

”Este singurul român de pe navă. Nu am nicio informaţie, nu ştiu absolut nimic de el. Ultima oară am vorbit cu el sâmbătă, sâmbătă seară. Nu mi-a zis nimic special, nu mi-a precizat că ar fi vreun pericol pe navă.

Urma să vorbim duminică, adică ieri, însă nu am mai primit absolut niciun apel de la el. Mi s-a părut ceva ciudat că nu a sunat. Am căutat pe un site de tracking pentru nave. Am văzut că nava nu are semnal, nu există nicio informaţie şi am căutat efectiv nava pe Google, exact aşa, Galaxy Leader. Am aflat de pe Internet”, a explicat femeia.

Amintim că un cetăţean român se află printre membrii echipajului navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie şi a fost capturată de către miliţiile Houthi.

”La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informaţiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla şi un cetăţean român. Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe a fost activată Celula de Criză Interinstituţională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetăţeni români”, transmite MAE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇