Nobelul pentru Literatură a fost câștigat de Jon Fosse

Nobelul pentru Literatură a fost câștigat de Jon Fosse

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat anul acesta de scriitorului norvegian Jon Fosse, „pentru piesele și proza sa inovatoare, care dau voce lucrurilor de nespus”.

„Abia am vorbit cu Jon Fosse la telefon. Nu toți laureații mă cred când îi sun. Conducea pe un drum de țară și am început să punem la punct detaliile practice pentru săptămâna Nobel din decembrie”, a dezvăluit reprezentantul Comitetului Nobel.

Fosse s-a născut în 1959 în Haugesund, pe coasta de vest a Norvegiei. Opera sa vasta cuprinde numeroase genuri - de la piese de teatru, nuvele, colecții de poezie, eseuri, traduceri și cărți pentru copii.

ADVERTISING

Piesele sale sunt printre cele mai jucate opere contemporane din lume, dar a devenit cunoscut și pentru proza sa. Romanul său de debut „Raudt, svart (1983)”, a adus în discuție tema sinuciderii și, în multe feluri, a setat tonul pentru viitoarele sale opere.

Ca dramaturg, Fosse a cunoscut succesul european când piesa sa „Cineva are să vină” a fost pusă în scenă la Paris de Claude Regy.

„Laureatul Nobelului pentru Literatură de anul acesta, Jon Fosse, scrie romane puternic reduse la un stil care a ajuns să fie cunoscut drept 'minimalismul Fosse'.

ADVERTISING

Acest stil poate fi observat în al doilea roman al său, 'Stengd gitar' (1985), când Fosse ne prezintă o variație îngrozitoare asupra uneia dintre temele sale majore, momentul critic al iresoluțiunii. O tânără mamă își părăsește apartamentul pentru a arunca gunoiul, dar se încuie pe dinafară, în timp ce copilul ei este înăuntru. Ea e în situația în care trebuie să meargă să ceară ajutorul, dar nu poate face asta, nedorind să își abandoneze copilul. În timp ce ea se află, în termeni kafkieni, 'în fața legii', diferența este clară: Fosse prezintă situații cotidiene care sunt instantaneu recunoscute din propriile noastre vieți.

ADVERTISING

În același timp, există un sentiment de trepidare și o ambivalență puternică. Acest lucru apare mai târziu în opera sa dramatică, în care el este capabil să folosească pauzele și întreruperile pentru a exprima această incertitudine – și, în plus, le încarcă de emoție.

În piesele sale, ne confruntăm cu cuvinte sau acte care par incomplete, o lipsă de hotărâre care ne rămâne pe creier.

Condiția umană este tema centrală a lui Fosse, indiferent de genul literal abordat. Curajul lui Fosse de a se vulnerabiliza față de incertitudinile și anxietățile vieții de zi cu zi se află în spatele recunoașterii extraordinare pe care a primit-o", se arată în comunicatul Comitetului Nobel.

This year’s literature laureate Jon Fosse writes novels heavily pared down to a style that has come to be known as...

Publicată de Nobel Prize pe Joi, 5 octombrie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇