Scandal la Nobelul pentru Chimie. Câștigătorii au fost anunțați înainte ca, teoretic, să fie stabiliți

Scandal la Nobelul pentru Chimie. Câștigătorii au fost anunțați înainte ca, teoretic, să fie stabiliți

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat, miercuri, cercetătorilor Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov „pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”, care a revoluţionat industriile, de la electronica de consum, la asistenţa medicală.

Anunțul a fost însă marcat de un scandal, după ce cele trei nume au fost divulgate înainte, printr-un e-mail trimis unui ziar suedez, Aftonbladet. Cu toate acestea, Johan Åqvist, preşedintele Comitetului Nobel pentru Chimie al Academiei, a declarat pentru Reuters că la ora la care fusese trimis e-mailul încă nu fusese luată decizia.

ADVERTISING

„Este o greşeală din partea Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe. Şedinţa noastră începe la ora 09:30, aşa că nu s-a luat încă nicio decizie. Câştigătorii nu au fost selectaţi”, a susținut el.

Câteva ore mai târziu, Comitetul Nobel a anunțat însă că cei 3 sunt câștigătorii.

Punctele cuantice sunt nanoparticule atât de mici încât dimensiunea lor le determină proprietăţile. Aceste cele mai mici componente ale nanotehnologiei îşi răspândesc acum lumina de la televizoare şi lămpi cu LED-uri şi pot, de asemenea, să ghideze chirurgii atunci când îndepărtează ţesuturi tumorale, printre multe alte lucruri.

ADVERTISING

Toţi cei care studiază chimia învaţă că proprietăţile unui element sunt guvernate de numărul de electroni pe care îi are. Cu toate acestea, atunci când materia se micşorează până la dimensiunile nanometrice, apar fenomene cuantice, care sunt guvernate de dimensiunea materiei. Iar cei trei laureați au reuşit să producă aceste particule.

Cine sunt laureaţii

Moungi G. Bawendi este un american, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, MA, SUA.

Louis E. Brus este de asemenea american, profesor la Universitatea Columbia, New York, NY, SUA.

ADVERTISING

Iar Alexei I. Ekimov este fizician, cetățean rus, fost cercetător şef la Nanocrystals Technology Inc., New York, NY, SUA.

Suma premiului Nobel pentru 2023 este stabilită la 11 milioane de coroane suedeze (SEK) pentru fiecare premiu Nobel complet.

BREAKING NEWSThe Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2023 Nobel Prize in Chemistry to Moungi G....

Publicată de Nobel Prize pe Miercuri, 4 octombrie 2023

Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunţat, joi, de Academia Suedeză, urmat vineri de Nobelul pentru Pace iar cel pentru Ştiinţe Economice la 9 octombrie.

Informații despre Premiul Nobel pentru Chimie

  • 114 premii Nobel pentru Chimie au fost decernate din 1901 până în prezent.
  • 25 de premii în Chimie au fost împărţite de doi laureaţi.
  • Opt femei au primit premiul pentru Chimie până în prezent.
  • Două persoane, Frederick Sanger şi Barry Sharpless, au primit premiul pentru Chimie de două ori.
  • 35 de ani a fost vârsta celui mai tânăr laureat în Chimie din istorie, Frédéric Joliot, care a primit premiul Nobel în 1935.
  • 97 de ani a fost vârsta celui mai în vârstă laureat în Chimie, şi cel mai în vârstă laureat din istorie, John B. Goodenough.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇