Nobelul pentru Medicină 2023. Fără cercetarea lor nu am fi avut atât de rapid vaccinuri anti-Covid

Nobelul pentru Medicină 2023. Fără cercetarea lor nu am fi avut atât de rapid vaccinuri anti-Covid

Premiul Nobel pentru Medicină 2023 a fost câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman, pentru descoperirile lor fără de care nu ar fi fost posibil să fie dezvoltate, atât de rapid și eficient, vaccinurile anti-Covid.

Kariko este biochimistă și are dublă cetățenie – maghiară și americană. Weissman este un medic american. Ambii sunt profesori la Universitatea din Pennsylvania. Cercetarea lor, care a primit puțină atenție la momentul publicării, în urmă cu aproape 20 de ani, a stat la baza dezvoltării vaccinurilor anti-Covid Pfizer și Moderna, potrivit CNN.

ADVERTISING

Comitetul Nobel arată că cei doi „au schimbat fundamental înțelegerea noastră despre cum interacționează ARNm (molecula de acid ribonucleic mesager care oferă celulelor instrucțiuni pentru producerea de proteine - n.red.) cu sistemul nostru imunitar și au contribuit la o rată fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății oamenilor din timpurile moderne”.

BREAKING NEWSThe Nobel Assembly at Karolinska Institutet has today decided to award the 2023 Nobel Prize in Physiology...

Publicată de Nobel Prize pe Luni, 2 octombrie 2023

Cei doi și-au publicat lucrarea despre modificări ale bazei nucleotide în 2005, cu 15 ani înaintea ca lumea să se închidă în așteptarea vaccinurilor salvatoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai multe vaccinuri împotriva Sars-CoV-2 au putut fi dezvoltate rapid plecând de la aceste cercetări și peste 13 miliarde de doze au fost administrate pe întreg globul.

„Vaccinurile au salvat milioane de vieți și au prevenit dezvoltarea de forme severe ale bolii și mai multor milioane, permițând, astfel, societăților să se redeschidă și să revină la normalitate.

Flexibilitatea impresionantă și și viteza cu care vaccinurile pe bază de ARNm pot fi dezvoltate a pavat drumul pentru utilizarea acestei tehnologii în crearea și de alte vaccinuri, pentru alte boli infecțioase. În viitor, tehnologia poate fi folosită și pentru a administra proteine terapeutice și a trata anumite tipuri de cancer”, se mai arată în comunicatul suedezilor.

ADVERTISING

Până în prezent, 12 femei au primit premiul pentru medicină. Iat-o pe Katalin Kariko după ce tocmai aflase marea veste și o împărtășea cu sora sa la telefon.

Congratulations to one of our new medicine laureates: Katalin Karikó! Here she is on the phone sharing the exciting...

Publicată de Nobel Prize pe Luni, 2 octombrie 2023

Suma premiului Nobel pentru 2023 este stabilită la 11 milioane de coroane suedeze (SEK) pentru fiecare premiu Nobel, adică aproximativ 950.000 de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇