Nicușor Dan a depus plângere penală după apariția documentului din care rezultă că ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani

Nicușor Dan a depus plângere penală după apariția documentului din care rezultă că ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că a depus, marţi, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 Bucureşti după apariția unui document din care rezultă că ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani.

Edilul spune că a depus plângerea pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

„Consider că prin diseminarea masivă pe unele canale mass-media şi pe reţelele de socializare a acestui fals mi-a fost grav afectată imaginea. Deşi nu se cunoaşte provenienţa acestui înscris, scopul difuzării sale este de a altera competiţia electorală şi de a induce în eroare alegătorii.

ADVERTISING

Vreau să-i asigur de consideraţia mea pe jurnaliştii care au abordat echilibrat şi deontologic aceste informaţii şi îmi exprim încrederea că bucureştenii se informează corect şi ştiu să distingă între un fake news şi o ştire reală”, a afirmat Nicuşor Dan.

CNSAS a reacţionat marţi la apariția documentului, afirmând că nu a fost eliberat de instituţie şi că va face verificări urgent referitoare la autenticitatea sa.

Luni, după apariţia documentului, Nicușor Dan a spus că, în relaţia cu autorităţile statului de atunci, a avut doar interacţiunile obligatorii pentru toţi românii care călătoreau în străinătate, că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea şi că documentul prezintă mai multe neconformităţi faptice.

ADVERTISING

“Faţă de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică” ce a început să circule în presă fac următoarele precizări: am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) şi la Olimpiadele Internaţionale de Matematică din 1987 (Cuba) şi 1988 (Australia); în relaţia cu autorităţile statului de atunci am avut doar acele interacţiuni obligatorii conform legislaţiei din acei ani pentru toţi românii care călătoreau în străinătate”, a afirmat Nicuşor Dan.

ADVERTISING

El precizează că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, CNSAS emiţând două adeverinţe în acest sens, în 2012 şi 2017.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇