Reacția CNSAS după apariția unui document din care rezultă că Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani

Reacția CNSAS după apariția unui document din care rezultă că Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani

CNSAS a reacţionat marţi la apariția unui document din care rezultă că primarul Capitalei, Nicuşor Dan, ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani.

Colegiul CNSAS subliniază că acest document nu a fost eliberat de instituţie şi că va face verificări urgent referitoare la autenticitatea sa.

"În contextul apariției în spațiul public a documentului intitulat ”RAPORT- privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” ( 9-21 iulie
1988), Colegiul C.N.S.A.S. face următoarele precizări:

ADVERTISING
  1. Documentul menționat nu a fost eliberat de C.N.S.A.S.;
  2. Având în vedere suspiciunile referitoare la autenticitatea documentului, Colegiul C.N.S.A.S. a dispus verificarea cu celeritate a tuturor informațiilor conținute de acesta, respectând procedurile interne;
  3. Rezultatul verificărilor va fi făcut public după finalizarea procedurilor prevăzute de lege", se arată într-un comunicat CNSAS remis marţi spotmedia.ro.

Luni şi Nicuşor Dan a reacționat după apariţia documentului.

ADVERTISING

Edilul spune că, în relaţia cu autorităţile statului de atunci, a avut doar interacţiunile obligatorii pentru toţi românii care călătoreau în străinătate, că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea şi că documentul prezintă mai multe neconformităţi faptice.

“Faţă de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică” ce a început să circule în presă fac următoarele precizări: am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) şi la Olimpiadele Internaţionale de Matematică din 1987 (Cuba) şi 1988 (Australia); în relaţia cu autorităţile statului de atunci am avut doar acele interacţiuni obligatorii conform legislaţiei din acei ani pentru toţi românii care călătoreau în străinătate”, declară Nicuşor Dan.

ADVERTISING

El precizează că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, CNSAS emiţând două adeverinţe în acest sens, în 2012 şi 2017.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇