Reacția lui Nicușor Dan, după apariția unui document din care rezultă că ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani

Reacția lui Nicușor Dan, după apariția unui document din care rezultă că ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a reacționat după apariţia unui document din care rezultă că a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani şi a dat note despre colegii săi din lotul olimpic de matematică.

Astfel, edilul spune că, în relaţia cu autorităţile statului de atunci, a avut doar interacţiunile obligatorii pentru toţi românii care călătoreau în străinătate, că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea şi că documentul prezintă mai multe neconformităţi faptice.

“Faţă de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică” ce a început să circule în presă fac următoarele precizări: am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) şi la Olimpiadele Internaţionale de Matematică din 1987 (Cuba) şi 1988 (Australia); în relaţia cu autorităţile statului de atunci am avut doar acele interacţiuni obligatorii conform legislaţiei din acei ani pentru toţi românii care călătoreau în străinătate”, declară Nicuşor Dan.

ADVERTISING

El precizează că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, CNSAS emiţând două adeverinţe în acest sens, în 2012 şi 2017.

Hotnews relatează că o filieră a PSD a furnizat presei şi a început să circule şi la televiziuni un document în care se susţine că elevul Nicuşor Dan ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani şi a dat note despre colegii săi din lotul olimpic de matematică.

ADVERTISING

Raportul are trei pagini şi este atribuit Securităţii. Datează din 1988, înainte de Olimpiada de Matematică din Australia, şi spune că, în cazul lui Nicuşor Dan, „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”. Olimpiada din Cuba a fost în 1987, iar Nicuşor Dan avea atunci 17 ani.

Din patru specialişti cărora redacţia le-a dat documentul trei l-au numit „fake” sau cu „suspiciuni”, informează Hotnews, care prezintă documentul.

Istoricul Mihai Demetriade, cercetător CNSAS, susţine că raportul nu este autentic, ci ”un fake, nici măcar bine făcut”. Un alt cercetător contactat de HotNews.ro, istoricul Dumitru Lăcătuşu de la Centrul de Consultanţă Istorică, spune că, la prima vedere, după stil şi formă documentul ar putea fi autentic, dar este greu de apreciat până când nu este văzut originalul şi dosarul din care a fost extras.

ADVERTISING

Alţi doi experţi au spus că „există indicii că documentul nu este real” şi că este fals, pentru că lipseşte watermark-ul instituţiei şi ştampila de la Direcţia Arhivă, care ar trebui să conţină inclusiv data la care a fost eliberat. Un alt detaliu ar fi acela că se invocă UM0195, unitatea de contrainformaţii a Centrului de Informaţii Externe (UM 0544).

Documentul furnizat presei de către un om din echipa PSD apare ca fiind întocmit de „Serviciul I - Securitatea Municipiului Bucureşti - Ministerul de Interne” şi se numeşte „RAPORT Privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică”, precizează Hotnews.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇