Netanyahu merge în SUA, într-un moment tensionat pentru administrația Biden

Netanyahu merge în SUA, într-un moment tensionat pentru administrația Biden

Premierul Benjamin Netanyahu merge la Washington la începutul săptămânii, unde urmează să ţină miercuri un discurs în faţa Congresului şi să caute să întărească legăturile dintre Israel şi Statele Unite, puse la încercare de ostilităţile din Fâşia Gaza.

Vizita are loc după mai bine de nouă luni de război între Israel şi palestinienii din Fâşia Gaza, care a tensionat relaţiile dintre statul evreu şi Statele Unite, primul său aliat şi sprijin de neclintit.

De asemenea, vizita lui Netanyahu vine imediat după ce Joe Biden și-a anunțat decizia de a se retrage din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă. Echipa lui Joe Biden a anunțat că acesta are de gând să îşi ducă mandatul până la capăt, după ce unii republicani din Congres i-au cerut lui Biden să renunţe şi la funcţia de preşedinte.

ADVERTISING

Washingtonul este iritat în ultimele luni de consecinţele ripostei Israelului la atacul din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene Hamas, insistând în mod regulat asupra protecţiei civililor din Fâşia Gaza şi asupra intrării ajutoarelor umanitare.

Împreună cu Qatarul şi Egiptul, Washingtonul încearcă, în ultimele zile, şi să relanseze negocierile pentru încetarea focului între Israel şi Hamas.

„Este esenţial să ne asigurăm că avem un plan în vedere, la care lucrăm în fiecare zi, cu partenerii arabi, cu Israelul, (...) pentru guvernare, securitate, ajutor umanitar, reconstrucţia" Fâşiei Gaza, a explicat vineri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

ADVERTISING

Şi îmi imaginez că discuţiile cu premierul (israelian) se vor concentra pe asta", a adăugat el la un forum privind securitatea, la Aspen, în Statele Unite.

În timpul vizitei sale, cu o durată încă incertă, premierul israelian se va întâlni şi cu preşedintele Joe Biden.

ADVERTISING

„Întâlnirea prim-ministrului Benjamin Netanyahu cu preşedintele american Joe Biden va avea loc marţi la prânz", se arată într-un comunicat succint, difuzat de biroul premierului israelian, în care se mai menționează că avionul lui Netanyahu „va decola, prin urmare, mâine (luni) dimineaţă" spre capitala SUA.

Atmosferă mai tensionată ca oricând

„Atmosfera nu a fost niciodată atât de tensionată (...) în special între Casa Albă şi premierul israelian", a comentat Steven Cook, specialist în Orientul Mijlociu la think tank-ul american Council on Foreign Relations.

Netanyahu merge la Washington nu la invitaţia Casei Albe, ci la invitaţia liderilor parlamentari republicani şi democraţi, el urmând să se adreseze Congresului pe 24 iulie.

„Sunt încântat de privilegiul de a reprezenta Israelul în faţa celor două Camere ale Congresului şi de a le spune adevărul despre războiul nostru drept împotriva celor care încearcă să ne omoare", a declarat el, la începutul lunii iunie, după ce a fost invitat.

În invitaţia lor, cei patru lideri ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului au scris: "Suntem alături de statul Israel în lupta sa împotriva terorismului, mai ales în acest moment în care Hamas continuă să ţină captivi cetăţeni americani şi israelieni, iar şefii săi să pună în pericol stabilitatea regională".

Vizita are loc în timp ce presiunea internaţională creşte asupra Israelului, din cauza bilanţului uman al războiului (peste 38.900 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernării Hamas), dar şi a continuării colonizării israeliene în Cisiordania ocupată.

Călătoria va fi analizată cu mare atenţie în Israel, unde familiile ostaticilor încă deţinuţi în Gaza cer în manifestaţii ce au loc aproape zilnic un acord pentru întoarcerea lor, scrie AFP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇