Netanyahu a vorbit despre "loviturile severe" aplicate dușmanilor Israelului în ultimele zile. Niciun cuvânt despre eliminarea liderului Hamas

Netanyahu a vorbit despre "loviturile severe" aplicate dușmanilor Israelului în ultimele zile. Niciun cuvânt despre eliminarea liderului Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că Israelul a aplicat „lovituri severe” „inamicilor” săi în ultimele zile, menţionând explicit eliminarea marţi seara a liderului militar al Hezbollah-ului libanez Fouad Chokr în suburbiile Beirutului.

În timpul discursului său de cinci minute, el nu a făcut nicio referire la eliminarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost ucis marţi la Teheran într-un atac atribuit Israelului, declanşând un val de reacţii în întreaga lume.

"L-am eliminat pe mâna dreaptă a lui Hassan Nasrallah (şeful Hezbollah), care era direct responsabil de masacrul copiilor", a declarat el într-un discurs către naţiune difuzat de televiziunea israeliană, referindu-se la moartea a 12 tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, ucişi de un atac sâmbătă în nordul ţării, atribuită de Israel mişcării islamiste armate libaneze, care a negat că ar fi responsabilă.

ADVERTISING

Potrivit AFP, premierul israelian a menţionat în mod explicit eliminarea lui Fouad Chokr, Mohsen Chokr după numele său de război, într-un atac de marţi seara asupra unei clădiri dens populate dintr-un cartier din sudul Beirutului.

"Ne-am reglat conturile cu Mohsen şi ne vom regla conturile cu toţi cei care ne fac rău", a adăugat el. "Oricine ne ucide copiii, oricine ne ucide concetăţenii, oricine face rău ţării noastre va avea un preţ pe capul său", a adăugat el.

ADVERTISING

Benjamin Netanyahu şi-a apărat poziţia de a continua războiul pe care armata israeliană îl poartă în Fâşia Gaza de aproape zece luni, într-un moment în care Israelul este supus unor presiuni intense atât în Israel, cât şi în străinătate pentru a pune capăt acestuia.

"Dacă am fi ascultat aceste voci, nu i-am fi eliminat pe liderii Hamas şi pe miile de terorişti, nu am fi distrus infrastructura teroristă", a spus el, fără a indica la cine se referă.

ADVERTISING

La 7 octombrie, comandourile Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului au efectuat un atac care s-a soldat cu moartea a 1.197 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 111 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 39 au murit, potrivit armatei.

Ofensiva israeliană desfăşurată ca răspuns în teritoriul asediat a făcut până în prezent 39.445 de victime, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului din Gaza condus de Hamas, care nu a dat nicio indicaţie cu privire la numărul civililor şi combatanţilor morţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇