Israelul a vrut să îl omoare pe Mohammed Deif, un misterios lider al Hamas. Atacul s-a soldat cu cel puțin 71 de morți

Israelul a vrut să îl omoare pe Mohammed Deif, un misterios lider al Hamas. Atacul s-a soldat cu cel puțin 71 de morți

O lovitură aeriană israeliană l-a vizat sâmbătă pe şeful militar al Hamas, Mohammed Deif, în Fâşia Gaza, au declarat un oficial din domeniul securităţii şi radioul armatei israeliene, în timp ce Ministerul Sănătăţii din enclavă a declarat că în raid au fost ucise cel puţin 71 de palestinieni.

Nu este clar dacă Mohammed Deif a fost ucis, a declarat oficialul de securitate. Cotidianul israelian Haaretz a informat că surse militare cred că Mohammed Deif, liderul Brigăzilor Al-Qassam, a fost ucis în atac, dar nu există o confirmare oficială.

Postul de radio al armatei a transmis că Deif se ascundea într-o clădire din zona umanitară desemnată de Israel, Al-Mawasi, la vest de oraşul Khan Younis din sud, relatează Reuters.

ADVERTISING

Deif a fost unul dintre artizanii atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat războiul din Gaza. El a supravieţuit la nu mai puțin de şapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021, şi se află de zeci de ani în fruntea listei israeliene cu cele mai căutate persoane.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 71 de palestinieni au fost ucişi în atac şi 289 au fost răniţi. Biroul de presă al Hamas a declarat că cel puţin 100 de persoane au fost ucise şi rănite, inclusiv membri ai serviciului civil de urgenţă. Armata israeliană a declarat că analizează raportul.

ADVERTISING

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a susţinut consultări speciale, a declarat biroul său, în urma "evoluţiilor din Gaza".

Nu se ştie cum şi dacă atacul va afecta negocierile de încetare a focului aflate în desfăşurare la Doha şi Cairo.

Un oficial de rang înalt al Hamas nu a confirmat dacă Deif era prezent în clădirea din zona umanitară şi a calificat acuzaţiile israeliene drept "absurde".

"Toţi martirii sunt civili şi ceea ce s-a întâmplat a fost o escaladare gravă a războiului genocidar, susţinut de ajutorul american şi de tăcerea lumii", a declarat Abu Zuhri pentru Reuters, adăugând că atacul a arătat că Israelul nu este interesat de încheierea unui acord de încetare a focului.

ADVERTISING

Martorii au declarat că atacul a venit surprinzător, pentru că zona fusese calmă. Au fost trase mai multe rachete, spun ei. Unii dintre răniţi, care erau evacuaţi, erau lucrători ai serviciului de salvare.

Cine este Mohammed Deif

Liderul militar al Hamas, Mohammed Deif, unul dintre artizanii a ceea ce Israelul a numit momentul său 11 septembrie, este o figură misterioasă, care a vorbit rar şi nu a apărut niciodată în public, dar care a supravieţuit la cel puţin şapte tentative de asasinat israeliene.

Există doar trei imagini ale lui Deif: una la vârsta de 20 de ani, o alta cu el mascat şi o imagine a umbrei sale, care a fost folosită la difuzarea înregistrării audio pe 7 octombrie.

Deif are o diplomă în ştiinţe de la Universitatea Islamică din Gaza, unde a studiat fizica, chimia şi biologia. El a condus comitetul de divertisment al universităţii şi a jucat pe scenă în comedii.

Soţia sa, fiul său în vârstă de 7 luni şi fiica sa în vârstă de 3 ani au fost ucişi de o lovitură aeriană israeliană în 2014.

Urcând în ierarhia Hamas timp de 30 de ani, Mahommed Deif a dezvoltat reţeaua de tuneluri a grupării şi tehnica în fabricarea bombelor. El este considerat responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigaşe.

Militanţii conduşi de Hamas au ucis 1.200 de persoane şi au luat peste 250 de ostatici într-un raid transfrontalier în sudul Israelului, la 7 octombrie 2023, potrivit bilanţului israelian. Israelul a ripostat prin acţiuni militare în Gaza care au ucis peste 38 000 de palestinieni, potrivit autorităţilor medicale din Gaza.

În lunile care au trecut de când Israelul şi-a lansat campania de represalii după raidul condus de Hamas la 7 octombrie, se crede că Deif a condus operaţiunile militare din tunelurile şi străzile lăturalnice din Gaza, alături de colegi de rang înalt.

El şi alţi doi lideri Hamas din Gaza au format un consiliu militar format din trei persoane care a planificat raidul din 7 octombrie, cel mai sângeros atac din istoria de 75 de ani a Israelului.

După atac, guvernul premierului Benjamin Netanyahu a promis să îi ucidă pe cei trei: Yahya Sinwar, liderul Hamas în Gaza, Deif, şeful aripii militare, şi Marwan Issa, adjunctul său, care a fost declarat ucis de Israel în martie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇