Israelul aruncă pliante asupra orașului Gaza prin care le cere tuturor locuitorilor să plece

Israelul aruncă pliante asupra orașului Gaza prin care le cere tuturor locuitorilor să plece

Armata israeliană a distribuit miercuri pe cale aeriană pliante deasupra oraşului Gaza, prin care li se cere „tuturor oamenilor” din această localitate din nordul teritoriului palestinian asediat să plece spre sud folosind „coridoare de securitate”.

„Pentru toţi cei din oraşul Gaza, coridoarele sigure vă permit să călătoriţi rapid şi fără inspecţie din oraşul Gaza către adăposturile din Deir al-Balah şi Al Zawiya”, se arată în broşură, văzută de un corespondent al AFP.

"Oraşul Gaza rămâne o zonă de luptă periculoasă", avertizează textul.

ADVERTISING

Armata israeliană şi-a început noua ofensivă în oraşul Gaza pe 27 iunie, cerându-le locuitorilor din cartierul estic Shujaiya să părăsească zona, iar la începutul acestei săptămâni şi-a extins apelurile în mai multe cartiere din centrul oraşului (Al-Rimal), împingând zeci de mii de oameni să fugă, potrivit ONU.

Cu toate acestea, a anunţat la începutul lunii ianuarie că se concentrează acum pe "centrul şi sudul" Fâşiei Gaza, după ce a "finalizat dezmembrarea structurii militare" a Hamas în nord.

Marţi, biroul ONU pentru drepturile omului s-a declarat "îngrozit" de noile apeluri israeliene de a "fugi în zone în care operaţiunile militare ale armatei sunt în desfăşurare şi civilii continuă să fie ucişi şi răniţi".

ADVERTISING

Luptele continuă în special în zona Deir el-Balah, care este "deja grav supraaglomerată cu palestinieni strămutaţi din alte locuri (…) şi unde există puţină infrastructură şi acces la ajutor umanitar", a menţionat biroul ONU.

"Este a douăsprezecea oară când suntem strămutaţi", a declarat Umm Nimr al-Jamal pentru AFP, miercuri, în oraşul Gaza. "De câte ori putem îndura asta? De o mie de ori? Unde vom încheia? (…) M-am săturat, am rămas fără energie", a adăugat el.

Războiul din Gaza a intrat duminică în cea de-a zecea lună.

ADVERTISING

Ostilităţile au fost declanşate pe 7 octombrie de atacul mişcării islamiste palestiniene împotriva Israelului, soldat cu moartea a 1.195 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale.

Israelul a promis să distrugă Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007.

Campania sa militară de represalii a devastat Fâşia Gaza şi s-a soldat cu 38.243 de morţi, majoritatea civili, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇