Liderul suprem al Iranului promite o "pedeapsă severă" pentru Israel după uciderea liderului Hamas. Cum au reacționat Turcia, China și Qatarul

Liderul suprem al Iranului promite o "pedeapsă severă" pentru Israel după uciderea liderului Hamas. Cum au reacționat Turcia, China și Qatarul

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis Israelului o „pedeapsă severă”, reacţionând la moartea lui Ismail Haniyeh, şeful politic al Hamas, care a fost ucis la domiciliul său din Teheran.

„Prin acest act, regimul sionist criminal şi terorist a deschis calea unei pedepse severe pentru el însuşi şi considerăm că este de datoria noastră să răzbunăm sângele lui Haniyeh care a fost vărsat pe teritoriul Republicii Islamice Iran”, a declarat ayatollahul Khamenei într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă Irna.

ADVERTISING

Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat "asasinarea perfidă" a "fratelui" său Ismail Haniyeh. "Dumnezeu să aibă milă de fratele meu Ismail Haniyeh, care a căzut ca martir în urma acestui atac odios", a scris el pe X, denunţând "barbaria sionistă".

Erdogan a devenit unul dintre cei mai radicali critici ai Israelului după ofensiva din Gaza, zilele trecute afirmând, fără a da detalii, că Turcia, care a oferit refugiu liderilor Hamas, ar putea intra în Israel aşa cum a făcut-o în Libia şi Nagorno-Karabah.

China, ţară cu ambiţii de influenţă şi mediere în Orientul Mijlociu, a condamnat "asasinarea" liderului Hamas şi se teme de "destabilizarea în continuare a situaţiei regionale".

ADVERTISING

"Suntem foarte îngrijoraţi de acest incident şi ne opunem viguros şi condamnăm acest asasinat", a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Lin Jian.

Beijingul "se teme că acest incident ar putea duce la o nouă destabilizare a situaţiei regionale", în contextul războiului din Gaza dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a adăugat el.

Qatarul, ţară care a intermediat şi găzduit negocieri între Israel şi Hamas pentru un armistiţiu în Gaza, a condamnat asasinarea liderului Hamas, numind-o o "crimă odioasă" şi avertizând de asemenea asupra unei "escaladări periculoase" în regiune.

ADVERTISING

Qatarul găzduieşte conducerea politică a Hamas, din care făcea parte Ismail Haniyeh.

Doha avertizează totodată că acest asasinat "ar putea arunca regiunea în haos şi ar putea compromite şansele de pace", potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Un oficial de rang înalt al rebelilor houthi, care controlează Sanaa şi mare parte din nordul Yemenului, a descris asasinarea lui Ismail Haniyeh drept o "crimă teroristă odioasă".

"Aceasta este o crimă teroristă abominabilă şi o încălcare flagrantă a legii", a scris pe X Mohammed Ali al-Houthi, membru al biroului politic al Ansar Allah, mişcarea politică a rebelilor susţinuţi de Iran.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇