Netanyahu, discurs în Congresul SUA: I-a numit pe protestatarii pro-palestinieni "idioții utili ai Iranului", și-a apărat războiul și a cerut mai multe arme

Netanyahu, discurs în Congresul SUA: I-a numit pe protestatarii pro-palestinieni "idioții utili ai Iranului", și-a apărat războiul și a cerut mai multe arme

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a numit pe protestatarii anti-război „idioţii utili ai Iranului” în timpul discursului său rostit miercuri în faţa Congresului SUA.

„Din câte ştim noi, Iranul finanţează protestele anti-Israel care au loc chiar acum în faţa acestei clădiri”, a spus el. „Nu sunt atât de mulţi, dar sunt acolo şi în tot oraşul”, a adăugat el, în timp ce mii de manifestanţii pro-palestinieni ieşiseră pe străzile din apropierea Congresului, relatează CNN.

Netanyahu a făcut referire la o declaraţie recentă a directorului Serviciului naţional de informaţii al SUA, Avril Haines, potrivit căreia Iranul încearcă să alimenteze în mod ascuns protestele din Statele Unite legate de conflictul din Gaza.

În declaraţia sa, Haines a ţinut să spună că ştie că americanii care participă la proteste îşi exprimă, cu bună-credinţă, opiniile cu privire la conflictul din Gaza. Cu toate acestea, Netanyahu protestatarii "sunt alături de Hamas" şi "sunt alături de violatori şi criminali".

ADVERTISING

Benjamin Netanyahu este încrezător că eforturile de a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza vor reuşi.

Boicotat de democrați

Zeci de congremeni democraţi au lipsit însă de la discursul său, inclusiv Nancy Pelosi, exprimându-şi consternarea faţă de miile de morţi civili şi criza umanitară provocate de campania Israelului în enclava palestiniană Gaza, condusă de Hamas.

"America şi Israelul trebuie să rămână împreună", a pledat Netanyahu la începutul discursului său, după ce a intrat în sală în aplauze şi ovaţii din partea republicanilor, având parte de o primire mai moderată din partea democraţilor.

A fost pentru a patra oară când Netanyahu s-a adresat Congresului SUA, depăşindu-l pe liderul britanic din timpul războiului, Winston Churchill, care a ţinut trei discursuri.

Ovaționat de republicani

În discursul său, Netanyahu a lăudat armata israeliană şi a denunţat atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în remarci salutate cu ovaţii şi aplauze din partea republicanilor, în timp ce mulţi democraţi - care au criticat numărul mare de morţi şi criza umanitară din Gaza - au stat în bănci fără reacţie.

ADVERTISING

Prin această vizită în SUA, Netanyahu a încercat să îşi consolideze legăturile tradiţionale cu republicanii, dar a încercat, de asemenea, să reducă tensiunile cu preşedintele Joe Biden, un democrat pe al cărui sprijin se va baza în cele şase luni rămase din mandatul preşedintelui.

Atât Biden, cât şi Kamala Harris se vor întâlni joi cu Netanyahu şi se aşteaptă să facă presiuni asupra acestuia pentru a obţine progrese în vederea unei încetări a focului şi a unui acord cu Hamas de eliberare a ostaticilor. Harris a fost uneori mai dură decât şeful său, criticând Israelul pentru numărul mare de victime civile palestiniene în Gaza.

Netanyahu urmează să meargă vineri în Florida pentru a se întâlni şi cu Donald Trump. Întâlnirea va fi prima de la sfârşitul preşedinţiei lui Trump, în timpul căreia cei doi au avut legături strânse.

Netanyahu își apără războiul

Într-un discurs înflăcărat şi combativ, Benjamin Netanyahu a cerut miercuri Statelor Unite şi Israelului să "rămână unite" în faţa ameninţării reprezentate de Hamas şi Iran, apărând energic războiul purtat în Fâşia Gaza şi condamnându-i pe cei care demonstrează împotriva acestuia, relatează AFP.

ADVERTISING

"Victoria Israelului va fi şi cea a Statelor Unite", a proclamat premierul israelian. "Pentru ca forţele civilizaţiei să triumfe, America şi Israelul trebuie să rămână unite", a insistat el, în aplauzele furtunoase ale reprezentanţilor republicani.

Omagiu pentru Trump

Netanyahu a îndemnat Statele Unite să continue să ofere Israelului ajutorul militar de care are nevoie, pentru a "accelera sfârşitul războiului". Washingtonul a suspendat o foarte mică parte a ajutorului său - bombe de un anumit calibru - fără a-şi înceta însă sprijinul.

"Nu ne protejăm doar pe noi înşine. Vă protejăm pe voi (…) Duşmanii noştri sunt duşmanii voştri, lupta noastră este lupta voastră, iar victoria noastră va fi victoria voastră", a declarat liderul israelian.

Netanyahu nu l-a uitat nici pe prietenul său Donald Trump. "Aş dori să îi mulţumesc preşedintelui Trump pentru tot ceea ce a făcut pentru Israel", a spus el, citând în special acordurile Abraham semnate între Israel şi mai multe ţări arabe în timpul mandatului lui Trump.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇