Războiul Israel-Hezbollah, pe care nimeni nu și-l dorește, este pe cale să izbucnească

Războiul Israel-Hezbollah, pe care nimeni nu și-l dorește, este pe cale să izbucnească

În luna mai, Amos Hochstein, consilier apropiat al președintelui american Joe Biden, spunea:

„Ceea ce mă îngrijorează în fiecare zi, este ca din cauza unei greșeli de calcul sau a unui accident, să fie lovit un autobuz plin de copii sau o altă țintă civilă, care ar forța sistemul politic din oricare țară să riposteze într-un mod care să ducă la un război”.

Sâmbătă seara, pe Înălțimile Golan, ocupate de Israel, o rachetă, despre care Israelul spune că a fost lansată de Hezbollah din Shebaa, sudul Libanului, a lovit un teren de fotbal din orașul Majdal Shams.

12 copii, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, au fost uciși, dar Hezbollah a dezminţit orice implicare în atac. Se va adeveri astfel teama lui Hochstein cu privire la un război la scară mai largă?

ADVERTISING

Dacă ținem cont de ceea ce a spus ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, probabil că va fi un război, scrie CNN.

„Ne apropiem de momentul unui război total împotriva Hezbollah. Răspunsul la acest eveniment va fi corespunzător”, a spus el într-un interviu televizat sâmbătă seara.

Se pare că Statele Unite susțin acțiunile de răzbunare, într-o oarecare măsură. „Suntem de partea Israelului de a-și apăra cetățenii de atacurile teroriste”, a spus secretarul de stat Antony Blinken, înainte de a adăuga că SUA nu doresc „să vadă conflictul escaladând”.

ADVERTISING

Răspunsul, până acum, a fost relativ timid. Probabil vor urma mai multe acțiuni. „Ne-am săturat de cuvinte goale însoțite de acțiuni slabe”, a declarat fostul premier israelian Naftali Bennett pentru CNN.

„Singura modalitate de a opri toate acestea, singura modalitate de a descuraja inamicii noștri să ne lovească, este să ripostăm și să-i lovim. Nu există altă cale”, a completat el.

De câteva luni, comunitatea internațională încearcă să detensioneze conflictul dintre Israel și Hezbollah. Având în vedere că se estimează că Iranul are cel puțin 150.000 de rachete și multe îndreptate spre sud, există teama de un război care ar devasta Libanul și ar provoca daune grave Israelului.

ADVERTISING

Mai mult, așa cum a declarat pentru CNN Aaron David Miller, membru la Carnegie Endowment for International Peace, „există riscul de a se crea o situație pe care nu am văzut-o niciodată în această regiune: un război regional major, care ar putea ajunge în Golf. ”. El avertizează că ar putea duce și la o confruntare directă între Statele Unite și Iran.

Și totuși, în ultimele aproape 10 luni de lupte, Israelul, Hezbollah și Iranul s-au retras întotdeauna. În ianuarie, Israelul a eliminat un lider al Hamas la Beirut. Războiul total nu s-a materializat. În aprilie, Israelul a ucis un comandant al Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRCHG) la Damasc. Ca răspuns, Iranul a lansat atacuri fără precedent asupra Israelului. Războiul total nu s-a materializat.

Desigur, nici status quo-ul nu poate continua. Zeci de mii de israelieni au fost strămutați din casele lor. Întinderi mari din nordul Israelului arată ca niște orașe fantomă. O imagine similară apare în sudul Libanului.

Cel mai bun mod de a evita războiul total între Israel și Hezbollah, spune Blinken, este de a obține o încetare a focului în Gaza. Dar asta ar fi doar o soluție pe termen scurt. Israelul vrea să îndepărteze complet amenințarea Hezbollah.

Și astfel, în ciuda presiunilor interne, fricilor și escaladărilor, luptele dintre Israel și Hezbollah continuă să fiarbă mai degrabă decât să dea în clocot. Nimeni nu pare să-și dorească acest război. Dar, așa cum a avertizat Hochstein în același webinar: „Războaiele au început de-a lungul istoriei în întreaga lume chiar și atunci când liderii nu le-au dorit, pentru că nu au avut de ales”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇