Aeroportul din Beirut își anulează zborurile de teama unui atac israelian. MAE a emis o avertizare pentru români

Aeroportul din Beirut își anulează zborurile de teama unui atac israelian. MAE a emis o avertizare pentru români

Unele zboruri de pe aeroportul din Beirut au fost anulate sau întârziate, iar compania libaneză Middle East Airlines (MEA) a declarat că întreruperile programului său au fost legate de riscurile în contextul escaladării tensiunilor dintre Israel şi grupul politic armat Hezbollah.

Un atac cu rachetă care a provocat sâmbătă moartea a 12 adolescenţi şi copii în Înălţimile Golan ocupate de Israel a sporit îngrijorarea că Israelul şi gruparea susţinută de Iran s-ar putea angaja într-un război la scară largă, relatează Reuters.

ADVERTISING

Cabinetul de securitate al Israelului a autorizat duminică guvernul să răspundă la atac. Hezbollah a negat orice responsabilitate pentru atac, cel mai sângeros în Israel sau pe teritoriul anexat Israelului de la atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanşat războiul din Gaza și s-a extins pe mai multe fronturi.

Lufthansa (LHAG.DE) şi Eurowings a Lufthansa au anulat trei zboruri spre Beirut programate pentru luni după-amiază, potrivit panoului de informaţii de la aeroport şi site-ului de urmărire a zborurilor Flightradar24.

ADVERTISING

Turkish Airlines (THYAO.IS) a anulat, de asemenea, două zboruri în noaptea de duminică spre luni, iar transportatorul SunExpress, cu sediul în Turcia, filiala AJet a Turkish Airlines, transportatorul grec Aegean Airlines, Ethiopian Air şi MEA au anulat, de asemenea, zborurile programate să aterizeze luni în Beirut, a arătat Flightradar24.

Aeroportul Internaţional Beirut-Rafic Hariri este singurul aeroport din Liban. Acesta a fost vizat în războiul civil din ţară şi în luptele anterioare cu Israelul, inclusiv în ultimul război dintre Hezbollah şi Israel, în 2006.

ADVERTISING

Hezbollah şi armata israeliană au intensificat schimburile de focuri transfrontaliere de la începutul războiului din Gaza. Conflictul a perturbat zborurile şi transportul maritim în întreaga regiune, inclusiv în timpul atacurilor reciproce cu drone şi rachete între Israel şi Iran în aprilie.

Avertizare pentru români de la MAE

MAE reaminteşte cetăţenilor români că este deja în vigoare o recomandare de evitare a oricărei călătorii în Liban, având în vedere evoluţiile recente ale situaţiei de securitate şi riscul crescut de escaladare.

Celor care se află deja în Liban, le recomandă să evalueze cu responsabilitate necesitatea rămânerii în acest stat şi să îşi înregistreze prezenţa la Ambasada României la Beirut.

Detalii cu privire la situaţia din această ţară se regăsesc, în continuare, la secţiunea Sfaturi de călătorie - Condiţii de călătorie disponibile pe pagina web MAE Condiţii de călătorie | Ministry of Foreign Affairs (mae.ro).

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasada României la Beirut: +961 5 924 849; +961 5 920 432; +961 5 920 452. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie linia telefonică de urgenţă a Ambasadei României la Beirut: +961 76 775 503.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇