Moartea lui Ismail Haniyeh, o lovitură grea pentru Hamas. Ce urmează după eliminarea liderului palestinian

Moartea lui Ismail Haniyeh, o lovitură grea pentru Hamas. Ce urmează după eliminarea liderului palestinian

Liderul pragmatic al Hamas, Ismail Haniyeh, conducea negocierile pentru încetarea focului în Gaza. Moartea lui este o lovitură puternică pentru gruparea militantă palestiniană.

Benjamin Netanyahu anunțase ferm încă de la începutul războiului din Gaza că Israelul le va lua urma liderilor Hamas oriunde s-ar afla. Deși Israelul nu și-a asumat uciderea lui Ismail Haniyeh, moartea liderului aripii politice a organizației militante palestiniene reprezintă o pierdere grea pentru organizație, scrie Sky News.

ADVERTISING

Haniyeh era o figură pragmatică a Hamas. Cu o orientare mai puțin dură, mai puțin militantă decât Yahya Sinwar, șeful Hamas din Fâșia Gaza și cel care conduce operațiunile militare pe teren, el avea un important rol diplomatic.

Ismail Haniyeh a fost figura publică a diplomației Hamas în capitalele lumii arabe. El conducea eforturile de negociere a opririi ostilităților în Gaza. În ultimii ani a trăit mai mult în Qatar, care găzduiește conducerea politică a grupului, dar a călătorit în Turcia, Liban, Iran și Egipt.

ADVERTISING

Pe lângă implicațiile regionale ale asasinatului, Hamas va avea nevoie de o schimbare la nivel de conducere. Dar gruparea se pricepe la așa ceva. Structura sa îi permite o tranziție lină a puterii, notează sursa citată.

Lichidarea liderilor Hamas nu este ceva neobișnuit. Fondatorul organizației, Sheikh Ahmed Yassin, a fost eliminat în 2004. O lună mai târziu, alt lider important, Abdel Aziz al-Rantisi, a fost ucis de Israel. Era doar o chestiune de timp până când Israel urma să treacă la anihilarea actualei conduceri a Hamas.

ADVERTISING

Pierdea lui Haniyeh lasă un gol important în structura grupării militante palestiniene, întrucât el era o figură populară chiar și printre cei care se opuneau categoric ideologiei sale.

Liderul în vârstă de 62 de ani a condus scurta incursiune a Hamas în politică. Gruparea și-a învins rivalul politic Fatah la alegerile naționale palestiniene din 2006. Comunitatea internațională nu a acceptat, însă, rezultatul, apoi a izbucnit un scurt război civil în Gaza între Hamas și Fatah.

Hamas a preluat controlul teritoriului, iar mandatul de scurtă durată al lui Haniyeh ca prim-ministru palestinian s-a încheiat. De atunci, Hamas și Fatah au fost rivali înverșunați, în ciuda unor încercări de reconciliere.

În 2016, Haniyeh spunea pentru Sky News: "E greu să încalci voința oamenilor din Gaza, ei pot face față asediului."

Întrebat despre construirea tunelurilor din Gaza, el a răspuns: "Ne pregărim să apărăm poporul palestinian cu toată rezistența noastră."

Mulți locuitori din Gaza dau vina pe Hamas pentru că i-au târât în acest război devastator cu Israelul. Dar știu bine că moartea lui Haniyeh a aruncat în aer orice șansă de încetare a focului, în timp ce ramificațiile iscate de acest asasinat încep să se extindă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇