Moştenitorul "imperiului" Samsung a obţinut o graţiere prezidenţială

Moştenitorul "imperiului" Samsung a obţinut o graţiere prezidenţială

Moştenitorul şi liderul de facto al grupului Samsung a primit, vineri, graţierea prezidenţială, acesta fiind cel mai recent exemplu de tradiţie sud-coreeană de clemenţă la adresa magnaţilor condamnaţi pentru corupţie şi alte infracţiuni financiare.

Miliardarul Lee Jae-yong, condamnat pentru luare de mită şi delapidare în ianuarie anul trecut, va fi „reintegrat” pentru a „ajuta la depăşirea crizei economice din Coreea de Sud”, a declarat ministrul Justiţiei, Han Dong-hoon, citat de AFP.

Lee, care are 54 de ani şi este a 278-a cea mai bogată persoană din lume conform Forbes, a fost eliberat condiţionat în august 2021, după ce a ispăşit 18 luni de închisoare, puţin peste jumătate din pedeapsa sa iniţială.

Graţierea de vineri îi va permite să se întoarcă deplin la muncă, ridicând interdicţia de angajare care i-a fost impusă de instanţă pentru o perioadă de cinci ani de la pedeapsa cu închisoarea.

"Din cauza crizei economice globale, dinamismul şi vitalitatea economiei naţionale s-au deteriorat şi există temeri că scăderea economică va fi prelungită”, precizează Ministerul Justiţiei, care speră că omul de afaceri poate "conduce motorul de creştere al ţării, investind activ în tehnologie şi creând locuri de muncă”.

ADVERTISING

Lee a salutat decizia și a promis să muncească din greu pentru economia națională.

Lee Jae-yong a primit graţierea împreună cu alţi trei oameni de afaceri, inclusiv preşedintele Lotte Group Shin Dong-bin, care a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare într-un caz de corupţie în 2018.

Lee este vicepreşedintele Samsung Electronics, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume. Venitul total al Samsung este echivalent cu o cincime din produsul intern brut al Coreei de Sud.

El a fost închis pentru infracţiuni legate de un scandal masiv de corupţie care l-a lăsat fără funcţie pe fostul preşedinte Park Geun-hye.

Nu este neobişnuit ca marii magnaţi sud-coreeni să fie acuzaţi de corupţie, delapidare, evaziune fiscală sau alte activităţi economice ilegale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇