Momente marcante din viața reginei Elisabeta a II-a: Cum a reacționat când s-a trezit cu un intrus lângă patul în care dormea

Momente marcante din viața reginei Elisabeta a II-a: Cum a reacționat când s-a trezit cu un intrus lângă patul în care dormea

Autoritățile britanice au prevenit de-a lungul anilor mai multe tentative de asasinat la adresa reginei, însă cea mai mare amenințare a venit dintr-o direcție neașteptată. Într-o dimineață, regina s-a trezit, la propriu, cu un intrus lângă patul ei, iar reacția sa a evitat o tragedie.

Pe 9 iulie 1982, în jurul orei 7:00, Michael Fagan s-a cățărat pe zidul Palatului Buckingham și a pătruns printr-o fereastră deschisă în dormitorul reginei, fără să fie observat de camerele de supraveghere video și de gărzi, provocând cea mai mare breșă din sistemul de securitate al Marii Britanii. Intrusul a stat zece minute în dormitorul reginei înainte ca aceasta să poată cere ajutor, scrie Vogue.

ADVERTISING

Incidentul evocat și în sezonul 4 al serialului "The Crown", realizat de Netflix, a avut loc după ce bărbatul, un zugrav șomer cu probleme psihice, pe atunci în vârstă de 31 de ani, a băut toată noaptea, gândindu-se că trebuie să intre neapărat în palat.

Potrivit unui raport al poliției citat de The New York Times, Fagan a pătruns mai întâi într-o încăpere de la parter. Când a văzut că aceasta era încuiată și nu putea să meargă mai departe, el a ieșit pe fereastra pe care intrase și s-a cățărat pe un burlan pentru a urca la etaj, unde a pătruns în dormitorul reginei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Elisabeta dormea când el a ajuns lângă patul ei. El a tras așternutul, iar regina s-a trezit. "Ce faci aici?", i-a spus ea.

"Lumea crede că ea a fost înspăimântată. N-am speriat-o prea mult, dar eu eram destul de șocat", a povestit el pentru revista Town & Country.

"A folosit un telefon de la capul patului ca să cheme paza, dar fiindcă n-a venit nimeni, a coborât din pat. A zis: 'Numai puțin, o să chem pe cineva', a trecut pe lângă mine și a ieșit din cameră, pășind cu picioarele goale pe podea", a mai spus el.

Conform raportului întocmit de Scotland Yard, după ce a sunat de două ori la poliție, regina a reușit să atragă atenția menajerei și împreună au reușit să-l ducă pe Fagan într-o încăpere alăturată, sub pretextul că îi vor oferi o țigară.

ADVERTISING

Valetul reginei, Paul Wybrew, a relatat într-o depoziție că în jurul orei 7:15 a trecut pe lângă debara și a văzut-o pe menajera reginei discutând cu un bărbat pe care el nu-l cunoștea. Acesta spunea într-una că vrea s-o vadă pe regină. "În regulă, dar trebuie să o lăsați să se îmbrace mai întâi", i-a spus valetul. Când intrusul a insistat că era ceva urgent, valetul s-a așezat în calea lui, împiedicându-l să iasă din încăpere.

"Bărbatul părea foarte încordat, iar eu i-am spus: 'Doriți să beți ceva?' Imediat a devenit amabil și a răspuns: 'Da, vă rog. Vreau un scotch'", a mai spus angajatul reginei.

După câteva minute, un polițist a ajuns la fața locului, unde l-a găsit pe Fagan stând pe un dulap, dând din picior și bând whisky.

Intrusul a spus la procesul din 1982 că protocoalele de securitate erau "slabe" și a susținut că mai intrase o dată în palat, cu o lună înainte. El a pătruns atunci în sala 108 a palatului, unde erau depozitate cadourile primite de regină, și a găsit o sticlă de vin australian în birou, pe care a băut-o, relatează The Guardian.

"Mă așteptam să fiu prins. Am băut-o așteptând să fiu prins. Am fost surprins că n-au făcut-o. Puteam să fiu un violator. Am știut că pot să depășesc sistemul de securitate fiindcă era slab", a spus el.

Michael Fagan a fost achitat pentru incidentul din iulie 1982. Ulterior, el a fost găsit nevinovat și la acuzația pentru prima pătrunderea ilegală în Palatul Buckingham.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇