Ministrul Economiei a trimis Corpul de Control la Centrul Naţional de Învăţământ Turistic: Nu face nimic pe bani mulţi. Șeful CNIT: O fumigenă pentru presă, ca la Radio Erevan

Ministrul Economiei a trimis Corpul de Control la Centrul Naţional de Învăţământ Turistic: Nu face nimic pe bani mulţi. Șeful CNIT: O fumigenă pentru presă, ca la Radio Erevan

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, spune că a trimis Corpul de Control la Centrul Naţional de Învăţământ Turistic, declarând că este o instituţie care ”nu face nimic pe bani mulţi”, iar cheltuielile cu personalul sunt colosale.

”Nu mai trebuie să acceptăm să-şi bată cineva joc de banii contribuabililor. Acum câteva zile, Digi24 a reluat un reportaj care îmi scăpase. CNIT, o companie de stat din subordinea Ministerului Economiei, nu face nimic pe bani mulţi.

Compania există de mulţi ani şi ar trebui, în teorie, să se ocupe de cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat. Iată cam cum arată compania în cifre. Da, citiţi bine. Zerourile sunt activitatea pentru ceea ce ar fi trebuit să facă firma de stat.

ADVERTISING

În teorie, trebuia să livreze cursuri. În realitate, din 2012 au organizat un total de 3 cursuri şi au format un număr de 47 de persoane. Din 2012. Compania a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative”, scrie Claudiu Năsui pe Facebook.

Nu mai trebuie să acceptăm să-și bată cineva joc de banii contribuabililor.Acum câteva zile, Digi24 a reluat un...

Posted by Claudiu Nasui on Monday, January 4, 2021

Salarii colosale

Oficialul arată că salariul mediu din companie este de circa 19.500 de lei pe lună.

Dacă ne uităm la cheltuielile de personal per individ format, în 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O sumă colosală. Evident, nicio companie privată nu şi-ar permite asemenea costuri. Ar fi dat faliment demult, dar la stat există întotdeauna un sac fără fund sau un activ de exploatat ca să eviţi falimentul, pe banii contribuabilului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ieri am trimis Corpul de Control acolo. Este inacceptabil. Făcând asta, am aflat şi că această companie a mai fost în vizorul Corpului de Control în 2015”, mai scrie Năsui.

Oficialul a cerut raportul de control şi l-a făcut public pe site-ul ministerului.

Șeful CNIT îl acuză pe Năsui că dezinformează

La rândul său, Cristian Petrescu, director general al CNIT, spune că declaraţiile lui Năsui sunt dezinformări demne de Radio Erevan.

”Povestea postată de Claudiu Năsui, actualul ministru al Economiei, legată de Centrul Naţional de Învăţământ Turistic (CNIT), preluată de presă în ultimele 2 zile, merită să fie demontată, pentru că este fix ca la Radio Erevan.

ADVERTISING

Afirmă dl. Năsui: CNIT nu a organizat cursuri înainte de 2017. Normal, pentru că anterior anului 2017 Compania nu era Centrul Naţional de Învăţământ Turistic, ci Compania de Investiţii în Turism. Nicio legătură cu şcoala. Abia în 2017 a redevenit, după o pauză de 8 ani, o companie de stat cu atribuţii de şcoală de turism.

Eu am preluat mandatul de conducere a CNIT abia în februarie 2020, în debutul pandemiei, iar acum sunt în derulare două proiecte europene, în care sunt formate 250 de persoane (de 10 ori mai mult decât în perioada anterioară). În plus, suntem în evaluare cu un alt proiect european, în care vom forma, pe competenţe digitale, încă 150 de angajaţi în turism”, scrie Petrescu, pe pagina de Facebook.

”Sunt salariaţi care au minimul pe economie”

Acesta vorbeşte şi despre valoarea salariului mediu în CNIT.

”Afirmă bombastic dl. Năsui că valoarea salariului mediu al salariaţilor în cadrul CNIT este de 19.500 lei !!?!! Nu, domnule ministru, nu este de 19.500 lei cum susţineti în postarea preluată ca o găluşcă de toată presa, ci muuuuuult mai mică.

Sunt salariaţi care au minimul pe economie, adică 1.800 de lei în mână. Ba chiar şi pe acelea le-am redus, prin repartizarea salariaţilor pe proiecte, deci plătite din fonduri europene”, afirmă Petrescu, care anexează ultimul stat de plată al societăţii.

El subliniază că încă din perioada 1998 – 2002 CNIT se află în asociere cu două societăţi private, iar sumele totale din buget aferente salariilor se referă la un număr de aproximativ 65 de angajaţi (totali ai asocierilor, inclusiv cei aparţinând celor doua societăţi private), şi nu la cei doar 14 ce aparţineau şi erau platiţi de CNIT în 2019.

Declarațiile despre CNIT, dezinformări demne de Radio ErevanPovestea postată de Claudiu Năsui, actualul ministru al...

Posted by Cristian Petrescu on Wednesday, January 6, 2021

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇