Ministerul Sănătății lansează un avertisment referitor la Ivermectină

Ministerul Sănătății lansează un avertisment referitor la Ivermectină

Ministerul Sănătății a lansat, luni, un avertisment legat de Ivermectina, medicamentul antiparazitar utilizat atât în medicina veterinară cât și în medicina umană, precizând că nu există niciun studiu care să ateste vreun beneficiu al acestuia în legătură cu COVID-19.

„În prezent, nu există niciun studiu randomizat cu privire la ivermectină și COVID-19 publicat într-o revistă de specialitate care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) și să fi observat vreun beneficiu în privința acestuia.

ADVERTISING

Studii preclinice (pe animale) și clinice observaționale oferă indicii că ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienților cu COVID-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii.

Administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătății”, transmite ministerul pe pagina de Facebook.

ADVERTISING

Reprezentanții ministerului precizează că un medicament odată administrat poate genera efecte benefice, poate să nu aibă niciun efect sau să genereze efecte negative.

„Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevărat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt în curs.”, se precizează în postare.

Ministerul precizează că  "într-un studiu randomizat controlat placebo jumătate din pacienții urmăriți primesc tratamentul pe care îl investigăm și cealaltă jumătate (împărțirea fiind aleatorie) primește un placebo. Nici cercetătorii, nici pacienții nu știu ce au primit de fapt până la sfârșitul perioadei de studiu (ceea ce calificăm ca fiind 'dublu orb')".

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:

A.G.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇