Ministerul Apărării scoate la concurs 444 de posturi de rezerviști militari. Câți bani vor încasa

Ministerul Apărării scoate la concurs 444 de posturi de rezerviști militari. Câți bani vor încasa

Ministerul Apărării scoate la concurs 444 de posturi de rezerviști militari. Este vorba despre maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi.

Sunt posturi rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe: Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea şi Vrancea, potrivit Adevărul.

În luna iulie a anului trecut, Ministerul Apărării a scos la concurs 775 de locuri de rezervist voluntar, dar s-au ocupat doar 331. Astfel că pentru cele 444 rămase libere se organizează o nouă selecție.

ADVERTISING

Candidaţii (cu vârsta între 18 şi 55 de ani) vor completa la centrul militar o cerere de înscriere şi vor prezenta:

  • actul de identitate, în original şi în copie,
  • certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii,
  • acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie,
  • permisul de conducere valabil, eliberat de către autorităţile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice,
  • livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
ADVERTISING

Câți bani vor încasa

După înrolare, rezerviştii voluntari beneficiază de indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie, la care se adaugă solda de grad şi solda de comandă, după caz, acordată la semnarea fiecărui contract cu durata de minimum 3 ani.

De asemenea, remuneraţia pentru perioada în care nu participă la instruire sau misiuni este de 30 la sută din solda de funcţie.

Având în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariul lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei.

ADVERTISING

Un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei. Cât timp este în programul de instruire iniţială sau periodică, voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat şi 2.400 de lei pentru un subofiţer.

În acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇