Mina de război apărută în apele româneşti ale Mării Negre era ucraineană (Foto)

Mina de război apărută în apele româneşti ale Mării Negre era ucraineană (Foto)

Mina de război care a apărut luni în apele româneşti ale Mării Negre și ulterior a fost distrusă era de provenienţă ucraineană şi fusese revitalizată în anul 2020.

Aceasta este folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri şi are o încărcătură TNT de 20 de kilograme, a declarat comandantul Puitorului de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, cpt.cdor. Daniel Gheorma.

El a precizat că a fost pentru prima oară când este distrusă o mină reală.

“La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme”, a afirmat Daniel Gheorma.

ADVERTISING

Comandantul a subliniat că mine au mai fost raportate în zona de litoral a Turciei.

“Sunt raportate mine în zona de litoral a Turciei, la o distanţă de şase mile marine. De asemenea, a fost raportată o mină în intrarea pe canalul Istanbul şi distrusă de Forţele Navale Turce. Există avertizări de pe navele care tranzitează această zonă să evite şi să întărească observarea vizuală”, a precizat comandantul Puitorului de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”.

El a explicat că misiunea a fost una cu grad ridicat de risc.

ADVERTISING

“Misiunea a fost una cu grad de ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale.

S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a precizat Daniel Gheorma, care a menţionat că mina respectivă fusese desprinsă din baraj cu toate elementele de iniţiere active.

mina
mina-2
mina-4
mina-3

Foto: Ministerul Apărării

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇