Merkel justifică schimbarea de curs privind vaccinul AstraZeneca

Merkel justifică schimbarea de curs privind vaccinul AstraZeneca
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vaccinul anti-coronavirus produs de AstraZeneca va fi administrat doar persoanelor trecute de 60 de ani. Cancelara Germaniei și ministrul Sănătății încearcă să liniştească spiritele şi să reducă temerile populaţiei.

Campania de vaccinare anti-coronavirus din Germania se confruntă cu noi probleme. După relatări privind noi tromboze cerebrale la persoanele vaccinate cu serul AstraZeneca, cancelara Angela Merkel și guvernele celor 16 landuri federale au decis ca serul concernului AstraZeneca să mai fie administrat doar persoanelor cu vârste de peste 60 de ani.

Pentru cei sub această vârstă, vaccinul AstraZeneca va fi utilizat "doar după o amplă evaluare medicală și în funcție de analiza de risc a fiecărui individ în parte".

ADVERTISING

Guvernul Merkel, în cădere liberă

"Încrederea se obține știind că orice suspiciune și orice caz în parte sunt analizate serios", a declarat Merkel cu privire la posibilele efecte adverse. Alternativa ar fi fost să se muşamalizeze aspectele controversate.

Cancelara germană admite că decizia luată în cazul serului AstraZeneca provoacă "incertitudine". Merkel a insistat că are încredere în vaccinurile anti-coronavirus: când îi va veni rândul să se vaccineze, o va face, "inclusiv cu AstraZeneca", precizase șefa executivului de la Berlin, în vârstă de 66 de ani.

Merkel vrea mai multe vaccinuri produse în UE: Virusul, cu mutaţiile sale, ne va ţine ocupaţi pentru mult timp

ADVERTISING

Șansă pentru persoanele în vârstă

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a subliniat că oamenii pot avea încredere că vaccinurile omologate sunt "intens supravegheate" în Germania.

"Pe de altă parte, este desigur un aspect negativ faptul că unul din vaccinurile disponibile în această pandemie prezintă riscuri sporite pentru o anumită grupă de vârstă." Ceea ce duce la creșterea nesiguranței în rândul populației.

Dar persoanele trecute de 60 de ani pot totuși să fie vaccinate mai rapid, a explicat Spahn. "În acest sens îi rog pe cei trecuți de 60 de ani să accepte această ofertă de vaccinare." În considerarea tuturor riscurilor, vaccinarea împotriva coronavirusului este "aproape întotdeauna decizia corectă".

ADVERTISING

Vaccinul AstraZeneca-Oxford îşi schimbă numele în Vaxzevria

Noul mod de utilizare a vaccinului AstraZeneca a fost recomandat de comisia permanentă pentru vaccinuri din Germania, Stiko. Motivul ar fi datele existente în prezent privind producerea unor "rare, dar foarte grave efecte adverse trombo-embolice". Acestea s-ar fi petrecut în marea majoritate la femei sub 60 de ani și într-un interval de patru până la 16 zile după vaccinare, după cum a anunțat forul din cadrul Institutului Robert Koch. În Germania au fost înregistrate până marți 31 de cazuri de astfel de tromboze cerebrale după vaccinarea cu serul AstraZeneca. Nouă persoane au murit - după cum a relatat Institutul Paul Ehrlich.

Iniţial, serul urma să fie administrat celor tineri

Germania și multe alte țări au sistat temporar la jumătatea lui martie vaccinările cu produsul concernului britanico-suedez, dar preparatul a fost utilizat din nou în ultimele zile.

Anterior, autoritatea europeană pentru medicamente EMA a insistat că vaccinul AstraZeneca ar fi sigur iar Stiko s-a pronunțat de asemenea pentru continuarea folosirii acestuia.

Inițial, vaccinul fusese aprobat în Germania doar pentru persoane cu vârste între 18 și 64 de ani, deoarece pentru cei mai în vârstă nu existau date privind eficiența serului.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇