„Mercurialul” mitei în Vama Sculeni. UPDATE Șeful Vămii și doi polițiști au fost reținuți

„Mercurialul” mitei în Vama Sculeni. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Șeful Vămii și doi polițiști au fost reținuți

Procurorii DNA Iaşi au făcut miercuri mai multe percheziţii în 7 locuri din judeţul Iaşi, la instituţii publice şi persoane fizice, în cazul mitei din vămi.

Descinderile au vizat infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în acest an de către funcţionari publici în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Procurorii au descoperit ce sume le erau cerute șoferilor care ajungeau în punctul de frontieră de la Sculeni de către agenţii de poliţie şi şefi ai punctului vamal, ca să închidă ochii la diferite ilegalități.

Potrivit DNA, în dosar sunt vizaţi mai mulţi ofiţeri de poliţie de frontieră de la punctul de trecere a frontierei Sculeni:

ADVERTISING
  • Mancaş Cristian - ofiţer de poliţie de frontieră cu gradul de subcomisar, șef al Punctului de trecere a frontierei Sculeni, care în perioada 07.07.2023-24.08.2023 ar fi primit de la agenţii de poliţie de frontieră din subordine (Bertea Gabriel Alexandru, Baciu Iulian Teofil prin intermediul colaboratorului cu altă identitate decât cea reală) şi de la participanţii la traficul de frontieră mai multe sume de bani cuprinse între 20 de euro şi 500 de euro, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în calitate de şef de punct.
  • Bertea Gabriel Alexandru - agent de poliţie de frontieră. În perioada 04.08.2023-08.11.2023, acesta a primit de la participanţii la traficul de frontieră sume de bani cuprinse între 70 de euro şi 700 de euro, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu. Pe 24 august.2023, acesta i-a dat subcomisarului de poliţie Mancaş Cristian 200 de euro, reprezentând o parte din sumele de bani primite ca mită de către colaboratorul şi de către agentul de politie de frontieră Bertea Gabriel Alexandru în tura de serviciu din data de 24.08.2023.
  • Baciu Iulian Teofil - agent de poliţie de frontieră. La data de 04.08.2023, acesta a primit de la un participant la traficul de frontieră suma de 200 euro în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu. La data de 04.08.2023, acesta i-a dat ofiţerului de poliţie de frontieră, subcomisar Mancaș Cristian 50 de euro, reprezentând o parte din cei 200 de euro pe care agentul de poliţie de frontieră i-a primit la data de 04.08.2023, în jurul orei 12:00 în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în calitate de şef de punct.
  • Karagioz Dmitri - cetăţean cu dublă cetăţenie moldovenească şi bulgară, participant la traficul de frontieră. În perioada 19.07.2023-08.11.2023, i-a dat sume de bani cuprinse între 100 și 400 de euro, subcomisarului de poliţie Mancaş Cristian şi colaboratorului cu altă identitate decât cea reală.
  • Scutari Andrei - cetăţean cu dublă cetăţenie moldovenească şi română, participant la traficul de frontieră. La data de 16.08.2023, acesta i-a înmânat agentului de poliţie de frontieră Bertea Gabriel-Alexandru 700 de euro pentru omiterea controlării vehiculului în care se aflau colete.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În același dosar sunt cercetați și agenții de poliţie de frontieră Alexa Ştefan-Daniel (pentru luare de mită, în data de 9 august 2023, a sumei de 100 de euro de la un participant la traficul de frontieră, precum și dare de mită la data de 16 august 2023, 100 de euro, subcomisarului de poliţie Mancaş Cristian) și Alexa Constantin-Cristian (luare de mită 200 de euro prin intermediul lui Bertea Gabriel-Alexandru în 16 august 2023).

Totodată, sunt cercetați pentru infracţiunii de abuz în serviciu comise la data de 25 ianuarie 2023 agenţii de poliţie Pleșca Adrian-Stelian şi Ciobanu Ovidiu-Dragoş, precum şi inspectorul vamal Ghițu Stelian.

ADVERTISING

UPDATE 20:50 - Ulterior, DNA a anunțat că s-a dispus reținerea pentru 24 de ore pentru Cristian Mancaș, subcomisar de poliție, șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea a 9 infracțiuni de luare de mită, Gabriel Alexandru Bertea, agent de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită (șase fapte), dare de mită, complicitate la luare de mită, Iulian Teofil Baciu, agent de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și dare de mită.”

În cauză s-a mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 17 persoane (persoane cu dublă cetăţenie şi cetăţeni moldoveni), participanţi la traficul de frontieră, pentru săvârşirea unor infracţiuni de dare de mită în perioada 7 iulie - 25 septembrie 2023, arată procurorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇