Medicii de la Institutul de Oncologie Iași s-au întors în timp. Scriu de mână fișele de internare, în urma atacului cibernetic

Medicii de la Institutul de Oncologie Iași s-au întors în timp. Scriu de mână fișele de internare, în urma atacului cibernetic

Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi este unul dintre cele 18 spitale din România care au fost atacate cibernetic, fapt care a afectat funcţionarea serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS.

Din acest motiv, medicii şi personalul medical au fost nevoiţi să scrie de mână fişele de internare, reţete şi scrisorile de recomandare.

"În momentul când sistemul informatic medical Hipocrate nu s-a mai putut accesa, nu se mai putea loga cu username şi parolă ne-am dat seama că s-a întâmplat ceva. Am sunat la cei de la Hipocrate, iar ei ne-au informat că este un atac informatic. Cei de la Orange au analizat serverele noastre şi au văzut nişte traficuri de date suspecte şi s-a recomandat, cu acordul nostru, să se întrerupă tot. Toate serverele au fost oprite. S-a oprit şi Internetul, astfel încât să nu fie pierderi, scurgeri de date sau altceva", a declarat inginerul de sistem Florin Trandabăţ.

ADVERTISING

Acesta a precizat că în prezent există viruşi cu Inteligenţă Artificială care, indiferent de cât de cât de avansat este sistemul de securitate, ar putea să atace şi să creeze daune.

Managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu, a declarat, pentru Agerpres, că din cauza atacului cibernetic în cursul zilei de luni s-a făcut o întoarcere în timp, medicii şi asistenţii fiind nevoiţi să scrie "de mână".

"După închiderea celor 400 de calculatoare şi a serverelor, s-a lucrat, cât s-a putut, pe hârtie. Adică am făcut foi de internare continuă pe hârtie, foi de internare de zi pe hârtie, am recomandat analizele medicale pe hârtie. Totul se face pe suport de hârtie, aşa cum lucram cu ceva ani în urmă. Analizele au fost listate din aparate, pentru că toate analizoarele de biochimie au calculatoare proprii, iar investigaţiile au fost listate", a declarat Mirela Grosu.

ADVERTISING

Munca personalului medical din IRO nu a fost deloc uşoară, mai ales că în cursul acestei zile s-au făcut 45 de internări continue, 85 de internări de zi în cadrul Institutului de Oncologie, iar alte 56 de spitalizări de zi la Centrul de Screening.

"Lunea la noi este aglomerat. S-a lucrat şi astăzi, aşa cum s-a putut. Scrisorile medicale le-am scris în 'Word', iar după ce se rezolvă problema le vom trimite şi prin poştă. Ce nu am reuşit să facem este să dăm reţete. Iar problema asta va persista câteva zile. Poate una, două", a explicat Mirela Grosu.

ADVERTISING

În cursul serii de luni urmează ca la Institutul Regional de Oncologie să ajungă o echipă de specialişti în securitate cibernetică pentru a evalua pagubele şi a depista viruşii şi sistemele afectate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇