Atacul cibernetic de la Camera Deputaților: S-au furat 316 documente. Pe unele sisteme funcționa Windows 7! Și site-ul DNSC a fost atacat masiv azi-noapte

Atacul cibernetic de la Camera Deputaților: S-au furat 316 documente. Pe unele sisteme funcționa Windows 7! Și site-ul DNSC a fost atacat masiv azi-noapte

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că în atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor s-au furat 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor.

”Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 documente scanate şi 36 editabile”, a declarat ministrul.

Au fost sustrase atât documente publice, dar şi acte de identitate ale parlamentarilor.

”Conţinutul lor este unul public şi anume contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi date care nu sunt destinate publicului – copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a mai precizat ministrul.

ADVERTISING

De asemenea, Bogdan Ivan anunţă un atac cibernetic masiv asupra site-ului Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

”În cursul nopţii, între ora 1 şi 7 dimineaţa, site-ul DNSC a fost atacat, cu o pondere de 18.000 de accesări pe secundă”, a precizat oficialul.

Ministrul a explicat, însă, că site-ul DNSC este funcţional şi nu au fost sustrase documente, efectul atacului fiind ”nul”.

La Camera Deputaţilor se gestionează în regie proprie securitatea cibernetică.

”Toţi cei care sunt consideraţi responsabili (…) vor putea să răspundă în faţa legii pentru acest lucru. Principalii vinovaţi sunt atacatorii. Sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologii şi versiuni de soft (…) pe unele sisteme funcţiona Windows 7”, a mai declarat ministrul.

ADVERTISING

Bogdan Ivan a precizat, răspunzând unor întrebări, că nu se pune problema plăţii răscumpărării.

Burduja: Cea mai slabă verigă este omul

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, fost ministrul al Digitalizării, a afirmat că breşa de securitate de la Camera Deputaţilor este ”un lucru inacceptabil”, iar cei care se ocupă de sistemele informatice de la Parlament au de dat nişte explicaţii.

”E un lucru inacceptabil. Mă bucur că pe mandatul meu am reuşit adoptarea Legii securităţii cibernetice, care include nişte obligaţii clare pentru instituţiile publice. Cred că cei care se ocupă de sistemele informatice de la Parlament au de dat nişte explicaţii”, a afirmat Sebastian Burduja, întrebat despre breşa de securitate de la Camera Deputaţilor.

ADVERTISING

În securitatea cibernetică, cea mai slabă verigă este omul, crede oficialul.

”Legile pot să fie bune, dacă implementarea nu este bună (…) Cea mai slabă verigă este omul care nu respectă nişte principii. Dacă există un funcţionar care intră pe un link pe care nu ar trebui să intre, asta vulnerabilizează întreg sistemul”, explică Burduja.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇