Atac cibernetic la Camera Deputaților. Cât au cerut hackerii pentru datele furate lui Ciolacu UPDATE

Atac cibernetic la Camera Deputaților. Cât au cerut hackerii pentru datele furate lui Ciolacu <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O breșă de securitate a avut loc, marţi, la Camera Deputaților, unde au fost furate mai multe date.

Potrivit surselor HotNews.ro au fost accesate documente personale ale deputaților, mai exact cărțile de identitate. Printre parlamentarii cărora le-au fost accesate datele se numără și premierul Marcel Ciolacu.

"Am obținut peste 250.000 MB de documente și contracte, dar și mai multe informații de la Camera Deputaților din România. Vom publica mai întâi o mică parte din aceste date", au anunțat online hackerii.

ADVERTISING

Cartea de identitate a premierului Marcel Ciolacu, dar și cea a lui Alfred Simonis au apărut deja pe Dark Web.

Pentru a șterge datele, hackerii au cerut o răscumpărare de 40.000 de euro echivalentul in Bitcoin, susţin surse citate de ProTV.

Oficial, Camera Deputaților precizează că majoritatea datelor la care se face referire sunt deja publice sau pot fi făcute publice în baza legii 544.

”A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, anunţă Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

ADVERTISING

”Este important de menţionat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, mai arată instituţia.

UPDATE 1 - Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a fost notificat despre breşa de securitate de la Camera Deputaţilor, a declarat Mihai Rotariu, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC. Instituţia colaborează în acest moment cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului. E vorba despre Departamentul Cyberint din SRI.

ADVERTISING

”Pentru că vorbim despre o investigaţie care este în derulare, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii”, subliniază reprezentantul instituţiei, citat de News.ro.

UPDATE 2 - Ulterior, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a precizat că nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic de la Camera Deputaţilor. "Ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public privind incidentul informatic de la Camera Deputaţilor, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de presă precizează că STS nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic respectiv", a informat STS.

UPDATE 3 - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat marţi că a deschis un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor, în care sunt efectuate cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇