Marile nave de croazieră vor fi interzise în centrul Veneţiei

Marile nave de croazieră vor fi interzise în centrul Veneţiei

Marile nave de croazieră, acuzate că pun în pericol centrul istoric al Veneţiei inclus în patrimoniul UNESCO, vor fi interzise începând cu 1 august, a anunţat marţi guvernul italian.

Prim-ministrul Mario Draghi a salutat „o etapă importantă pentru conservarea lagunei veneţiene”, supusă de decenii presiunii pacheboturilor care aduc milioane de vizitatori în Oraşul Dogilor, relatează AFP.

Apărătorii patrimoniului şi ai mediului denunţă de ani de zile flagelul navelor mari care ameninţă ecosistemul fragil al lagunei şi fundaţiile centrului său istoric.

ADVERTISING

Dezbaterea a fost relansată luna trecută, o dată cu revenirea croazierelor după luni de pandemie care le-au readus veneţienilor liniştea şi aerul curat.

Navele de peste 25.000 de tone, de peste 180 de metri lungime, de 35 de metri înălţime sau ale căror emisii conţin peste 0,1% sulf nu vor mai fi autorizate să intre în bazinul San Marco, pe canalul San Marco sau pe canalul Giudecca.

Acestea vor trebui să acosteze în portul industrial Marghera, unde se vor realiza amenajări, în timp ce navele de croazieră mai mici (de circa 200 de pasageri) vor putea continua să acosteze în centrul oraşului, precizează un comunicat al guvernului.

ADVERTISING

Italia, a subliniat ministrul culturii şi al patrimoniului, Dario Franceschini, a vrut astfel "să evite riscul concret al înscrierii oraşului pe lista patrimoniului în pericol".

Timpul presa întrucât organismele consultative ale UNESCO au propus această înscriere la sfârşitul lui iunie şi Comitetul pentru patrimoniu mondial urmează să ia o decizie cu prilejul reuniunii sale din China, care va avea loc în perioada 16-31 iulie.

Înscrierea pe lista patrimoniului în pericol poate permite comitetului să acorde o asistenţă rapidă sitului în cauză de la Fondul patrimoniului mondial.

ADVERTISING

Dar ea serveşte, de asemenea, "alertării comunităţii internaţionale în speranţa că aceasta se va mobiliza pentru a salva siturile în cauză" şi poate fi percepută şi "ca o ruşine", scrie UNESCO pe site-ul său.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇