Marea Britanie a prezentat planul de revizuire a statutului post-Brexit al Irlandei de Nord. UE ameninţă cu justiţia

Marea Britanie a prezentat planul de revizuire a statutului post-Brexit al Irlandei de Nord. UE ameninţă cu justiţia

Guvernul britanic şi-a prezentat oficial luni proiectul de lege care pune sub semnul întrebării în mod unilateral statutul vamal post-Brexit al Irlandei de Nord, în ciuda ameninţărilor cu represalii din partea europenilor, care consideră propunerea ilegală.

Publicarea acestui proiect, care potrivit Londrei nu încalcă dreptul internaţional, deschide un parcurs parlamentar ce ar urma să dureze săptămâni sau poate chiar luni şi va duce, dacă va fi adoptat, la revizuirea semnificativă a protocolului nord-irlandez negociat şi semnat de guvernul lui Boris Johnson în momentul ieşirii Marii Britanii din UE.

ADVERTISING

Londra susţine că nu mai poate aştepta, dată fiind paralizia politică produsă de protocolul nord-irlandez în provincia britanică.

„Am fost foarte clari asupra faptului ca vom acţiona în mod legal", a afirmat şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss.

Însă Comisia Europeană nu vede la fel lucrurile și a ameninţat luni guvernul britanic cu acţiuni în justiţie.

„Am luat notă cu mare îngrijorare de decizia adoptată astăzi de guvernul britanic de a depune un proiect de lege care anulează elemente esenţiale ale protocolului. O acţiune unilaterală afectează încrederea reciprocă", a declarat vicepreşedintele CE Maros Sefcovic.

ADVERTISING

El a vorbit despre posibilitatea de a relua procedura de infringement lansată împotriva Londrei în martie 2021 - care poate duce la sesizarea justiţiei europene - şi de a iniţia noi acţiuni.

Protocolul privind Irlanda de Nord urmăreşte să protejeze piaţa unică europeană după Brexit fără a provoca întoarcerea la o demarcare fizică între această provincie britanică şi Republica Irlanda, membră a UE, ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării pacea.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇