Ministrul britanic pentru Brexit a demisionat, îngrijorat de ”direcția actuală”. Cine i-a luat locul

Ministrul britanic pentru Brexit a demisionat, îngrijorat de ”direcția actuală”. Cine i-a luat locul

Ministrul britanic pentru Brexit David Frost a demisionat, sâmbătă seară, din cabinetul lui Boris Johnson. El a condus negocierile Marii Britanii privind Acordul de retragere din UE şi Protocolul cu Irlanda de Nord.

Într-o scrisoare adresată lui Johnson, Lord Frost a spus că, deşi „Brexitul este acum sigur”, el are „îngrijorări cu privire la direcţia actuală”. 

The Mail on Sunday, care a anunţat primul informaţia, a precizat că Frost şi-a prezentat demisia în urmă cu o săptămână, parţial în dezacord cu restricţiile Covid.

ADVERTISING

În scrisoarea sa, Lord Frost a spus că demisia sa va avea „efect imediat” şi a vorbit despre dorinţa lui de a vedea o economie „cu impozite reduse”.

„Sper că vom ajunge cât mai repede posibil acolo unde trebuie să ajungem: la o economie antreprenorială uşor reglementată, cu impozite reduse, la vârful ştiinţei moderne şi al schimbărilor economice”, a spus el.

El a adăugat că măsurile de redeschidere a economiei în iulie „nu s-au dovedit a fi ireversibile”. „Sper să ne întoarcem curând pe drumul cel bun şi să nu fim tentaţi de genul de măsuri coercitive pe care le-am văzut în altă parte”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Răspunzându-i lui Frost, Johnson a spus că ar trebui să fie „extrem de mândru de serviciul istoric pentru acest guvern şi această ţară”.

Lord Frost a fost implicat recent în negocieri cu UE cu privire la aranjamentele post-Brexit.

Liz Truss îi ia locul

Duminică seara, Downing Street a anunțat că locul lui Frost va fi luat de ministrul de externe britanic Liz Truss, care îşi va păstra concomitent portofoliul Externelor. Totodată, ministrul de stat al transporturilor Chris Heaton-Harris va fi secretar de stat pentru Europa la Foreign Office.

Liz Truss are complicata sarcină a negocierilor cu UE, în special cele asupra protocolului nord-irlandez care provoacă disensiuni între Londra şi Bruxelles.

Acest protocol cuprins în acordul de Brexit prevede că provincia britanică Irlanda de Nord rămâne în piaţa internă a UE şi instituie controale vamale între această provincie şi Regatul Unit, ceea ce provoacă nemulţumirea atât a comunităţii protestante pro-britanice din Irlanda de Nord cât şi a guvernului de la Londra, care nu doreşte o frontieră de facto între această provincie şi restul teritoriului britanic.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇