MApN a retras proiectul prin care spionajul militar primea puteri sporite

MApN a retras proiectul prin care spionajul militar primea puteri sporite

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a decis retragerea proiectului de lege prin care spionajului militar i se dădeau puteri sporite, de serviciu secret, la nici o săptămână după ce a fost pus în dezbatere publică. Potrivit acestuia, Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) urma să dobândească personalitate juridică, să înființeze firme la care să fie acționar, să angajeze personal civil şi să facă filaje, interceptări și percheziții.

„Ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 20 octombrie, Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea de pe fluxul de avizare interinstituțională a proiectului de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346 din 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naţionale”, se arată într-un comunicat de presă emis vineri de MApN.

ADVERTISING

În comunicat se mai arată că „Ministerul Apărării Naționale va rămâne consecvent respectării cadrului legal referitor la asigurarea transparenței decizionale, în scopul elaborării unor acte normative care să corespundă nevoilor de adaptare la provocările din mediul de securitate”.

Proiectul de lege a fost publicat pe siteul MApN și pus în transparență decizională săptămâna trecută.

El mai prevedea că DGIA urma să aibă personal militar și civil, iar evidența efectivelor s-ar fi ținut separat de cea a efectivelor MApN. Activitatea Cyber devenea o prioritate a spionajului militar românesc. DGIA, deși rămânea în subordinea ministrului Apărării, putea atrage fonduri din „alte surse legal constituite”, pe lângă finanțarea de la buget.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai multe despre proiectul controversat - MApN vrea să transforme spionajul militar în serviciu secret care poate face filaje, interceptări și percheziții


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇