Proteste violente și incendii în Dublin, după ce mai mulți copii au fost înjunghiați lângă o școală primară (Video)

Proteste violente și incendii în Dublin, după ce mai mulți copii au fost înjunghiați lângă o școală primară (Video)

Mai multe persoane au fost înjunghiate, inclusiv copii, în Piața Parnell din centrul orașului Dublin.

Atacatorul a fost reținut și transportat la spital, presupunându-se că rănile și le-a provocat singur. Polițiștii au confiscat un cuțit cu lamă lungă și au izolat zona, transmite Irish Times.

Potrivit autorităților, bărbatul reținut a început să atace cu cuțitul un grup de copii ce tocmai ieșiseră de la școală. Trecătorii au reușit să-l oprească înainte ca polițiștii să ajungă la fața locului, dar nu înainte ca trei copii mici și o femeie care a intervenit să fie răniți.

ADVERTISING

Autoritățile au anunțat că unul dintre copii, o fată de 5 ani, e în stare gravă din cauza rănilor suferite. Ceilalți copii răniți sunt un băiat tot de 5 ani, care a fost externat după câteva ore, și o fetiță de 6 ani.

Și femeia care a intervenit are răni grave, în timp ce atacatorul nu a reușit să-și provoace răni care să-i amenințe viața. Femeia are în jur de 30 de ani și se pare că lucra la școala în care învățau copiii.

Autoritățile au spus că atacatorul e un bărbat de aproximativ 50 de ani și au exclus o motivație de natură teroristă sau scenariul în care acesta nu a acționat singur.

Proteste violente și mașini incendiate

Seara, la ore după atac, în zonă a fost organizat un protest care a degenerat la scurt timp în violențe.

ADVERTISING

Sute de protestatarii aveau pancarte cu mesajul „Irish Lives Matter” și steaguri irlandeze.

O maşină de poliţie și un autobuz au fost incendiate, iar o mulţime - ostilă „presei mainstream” - a aruncat cu proiectile în forţele de ordine şi unele magazine au fost jefuite.

Un reprezentant al Poliţiei, comisarul Drew Harris, a evocat o „facţiune de huligani nebuni motivaţi de o ideologie de extremă dreapta”.

„Faptele nu sunt încă clare”, a subliniat el, deplângând „zvonuri” şi „insinuări” răspândite „în scopuri răuvoitoare”.

Violenţele au izbucnit într-un cartier în care locuiesc în special imigranţi şi pe fondul zvonurilor despre originea presupusului agresor, despre care Poliţia a indicat doar că este un bărbat în peste 50 de ani.

ADVERTISING

Confruntată cu o criză a locuinţelor, ţara a cunoscut, sub influenţa unor figuri de extremă dreaptă, dezvoltarea unui discurs anti-imigraţie conform căruia "Irlanda este plină".

"Nu vom tolera ca unii să folosească fapte îngrozitoare pentru a semăna diviziunea", a declarat într-un comunicat ministrul Justiţiei, Helen McEntee, lansând un apel la "calm".

Ea a mai avertizat că atacurile împotriva Poliţiei trebuie "condamnate" şi vor fi tratate "cu severitate".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇