Cel puțin 40 de morți, majoritatea copii, după un atac comis de o grupare afiliată Statului Islamic asupra unei școli

Cel puțin 40 de morți, majoritatea copii, după un atac comis de o grupare afiliată Statului Islamic asupra unei școli

În jur de 40 de persoane, majoritatea elevi, au fost ucise la o şcoală din vestul Ugandei de rebeli care au legături cu gruparea teroristă Stat Islamic, într-un atac ale cărui detalii sunt îngrozitoare.

Alte opt persoane rămân în stare critică în urma atacului asupra şcolii gimnaziale Lhubiriha din Mpondwe, relatează BBC.

Forţele Democratice Aliate (ADF) - o grupare ugandeză cu baza în Republica Democrată Congo (RDC) - au fost învinuite pentru atacul care a avut loc vineri seara târziu, în jurul orei locale 23:30 (şi a României), la şcoala din districtul Kasese, din vestul Ugandei.

ADVERTISING

La şcoală învaţă peste 60 de elevi, majoritatea locuind acolo, la internat. Rebelii ADF au incendiat un dormitor, iar o magazie de alimente a fost jefuită în timpul atacului.

Unii dintre băieţi au fost arşi de vii sau au fost ucişi cu topoare, a declarat presei generalul-maior Dick Olum din armata ugandeză. Alţi elevi de la şcoală, majoritatea fete, au fost răpiţi de grupare, a adăugat el.

Unele dintre cadavre sunt carbonizate, iar pentru a le identifica va trebui să se efectueze teste ADN. Atacatorii ar fi dat foc saltelelor şi ar fi detonat şi bombe. Mai mulţi elevi sunt încă daţi dispăruţi.

ADVERTISING

Soldaţii au pornit în urmărirea insurgenţilor ADF spre Parcul Naţional Virunga din RDC - cel mai vechi şi mai mare parc naţional din Africa, care găzduieşte specii rare, inclusiv gorile de munte. Miliţiile, inclusiv ADF, folosesc această mare întindere, care se învecinează cu Uganda şi Rwanda, ca ascunzătoare.

"Forţele noastre urmăresc inamicul pentru a-i salva pe cei răpiţi şi pentru a distruge acest grup", a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al armatei, Felix Kulayigye. Armata ugandeză a desfăşurat, de asemenea, avioane pentru a ajuta la urmărirea grupării rebele.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇