Lupte de stradă la Beirut soldate cu mai mulţi morţi, după ce atacatori necunoscuți au tras la nimereală într-un grup de protestatari (Video)

Lupte de stradă la Beirut soldate cu mai mulţi morţi, după ce atacatori necunoscuți au tras la nimereală într-un grup de protestatari (Video)

Cel puțin șase oameni au fost uciși și zeci sunt răniți, după ce s-a tras cu focuri de armă asupra unor protestatari care s-au adunat pe străzile Beirutului pentru a-și arăta nemulțumirea față de cum decurge procesul deschis după explozia din port de anul trecut.

Sutele de protestatari, simpatizanți Hezbollah, s-au adunat în fața Palatului de Justiție, cerând recuzarea judecătorului Tarek Bitar, pe motiv că acesta nu este imparțial.

În timpul protestului, persoane necunoscute au început să tragă în mulțime de la etaje diferite ale unui bloc din apropiere. Unii protestatari au fost atinși de gloanțe, alții au reușit să fugă și să se salveze, potrivit Al Jazeera.

Gunfire erupts at protest over Beirut port blast judge - BBC News

UPDATE 16:50 - Cel puțin șase oameni au murit pe loc și alți peste 30 au fost răniți, potrivit unui anunț al Crucii Roșii din Liban. Un bilanț anterior vorbea de cel puțin 5 morți și 25 de răniți.

ADVERTISING

Armata a intervenit rapid la fața locului și unul dintre cei care au tras a fost prins. Nu au fost însă făcute publice detalii despre motivul atacului.

Premierul Najub Mikati a făcut un apel la calm, în timp ce armata le-a cerut cetățenilor să părăsească zona și să stea la adăpost.

”Vom trage în orice persoană care deschide focul”, au avertizat militarii.

Lebanon's Hezbollah, Amal claim armed groups fired on protesters • FRANCE 24 English

Hezbollah și aliații din gruparea Amal au transmis, de asemenea, un comunicat în care le cer susținătorilor să își păstreze calmul și să nu se lase atrași într-o luptă.

ADVERTISING

În Liban e în desfășurare procesul pentru tragedia din 4 august anul trecut, din portul din Beirut, când un depozit ilegal de tone de nitrat de amoniu a explodat. Peste 200 de persoane au murit atunci și peste 6.500 au fost rănite. A fost una dintre cele mai mari explozii non-nucleare care au avut loc vreodată.

Până acum, niciun oficial nu a fost tras la răspundere.

Hezbollah și Amal îl acuză pe judecătorul Bitar că îi vânează oficialii, pentru a fi țapii ispășitori pentru acest dezastru.

Printre politicienii vizați de Bitar, care erau în funcții la momentul tragediei, se numără fostul premier Hasan Diab, precum și foștii miniștri Ali Hasan Khalil, Ghazi Zeiter, Nouhad Machnouk și Youssef Finianos. Khalil și Zeiter sunt membri ai Mișcării Amal, un partid șiit ce e aliat apropiat al Hezbollah.

ADVERTISING

Khalil și Zeiter au depus marți o plângere oficială, care l-a forțat pe Bitar să sisteze pentru moment investigațiile, însă nu înainte să emită un mandat de arestare pe numele lui Khalil. Asta a dus la protestele de astăzi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇