Lucian Bode spune cum s-a pregătit România pentru cutremur în fiecare județ

Lucian Bode spune cum s-a pregătit România pentru cutremur în fiecare județ

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat miercuri, în şedinţa de Guvern, că în caz de cutremur în România, în fiecare judeţ există două containere cu echipamente şi personal calificat.

„Vă informez că fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane, cu personal specializat Ro-USAR, certificat, astfel echipele medicale SMURD sunt pregătite în orice moment”, a spus Bode.

Referitor la ajutorul acordat Turciei după cutremurul de luni, el a arătat că „România este prima ţară din Uniunea Europeană care a ajuns în zona puternic afectată de seria de cutremure".

ADVERTISING

Lucian Bode a spus că a fost păstrată legătura cu autorităţile turce. Solicitările de sprijin din partea lor au continuat şi în urma discuţiilor cu ei, prioritare sunt echipele de căutare şi salvare, astfel că în ceea ce priveşte numărul salvatorilor trimişi în sprijin, acesta s-a dublat, al doilea modul însumând 58 de salvatori.

„Toată această mobilizare rapidă de forţe ne arată (..) stabilitatea unui sistem naţional de urgenţă, unul puternic, consolidat în timp, cu mult efort şi cu mult sacrificiu. Totodată, timpul minim de răspuns evidenţiază în aceste zile şi arată importanţa deţinerii unui sistem de urgenţă integrat, care răspunde rapid la nevoile cetăţenilor. Prin fondurile europene accesate de structurile de coordonare ale DSU, de aproape un miliard de euro, pentru echipamente, autospeciale de intervenţie, avioane, elicoptere, dar şi implicarea în module de pregătire a personalului, iată că ţara noastră este mai pregătită în a face faţă acestor situaţii de urgenţă majoră", a subliniat Bode.

ADVERTISING

El a precizat că echipa de salvatori români a reuşit în mod integrat să salveze până în acest moment trei persoane de sub dărâmături, iar acţiunile dificile continuă.

„Analizăm posibilitatea de a oferi sprijin Siriei, o ţară de asemenea greu încercată de acest dezastru, deja solicitările au venit pe Mecanismul european şi sunt în procesare şi România va fi parte şi din acest sprijin", a mai spus Lucian Bode.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇