Lockdown la Salonic: Grecii trebuie să poarte măști și nu mai au voie să iasă noaptea din case

Lockdown la Salonic: Grecii trebuie să poarte măști și nu mai au voie să iasă noaptea din case

Guvernul grec a decis, joi, instituirea unei serii de restricţii antiepidemice la Salonic, al doilea oraş ca mărime al Greciei.

Aici vor fi interzise intrările şi ieşirile din localitate ca urmare a intrării oraşului în zona ”roşie” după creşterea numărului cazurilor de COVID-19, relatează agenţiile DPA şi EFE.

''La fel ca în primul val, când am acţionat din timp, trebuie să acţionăm mai aspru şi mai devreme ca alte state europene pentru a evita ce este mai rău (...) şi pentru a ajuta sistemul sanitar'', a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.

ADVERTISING

Cum luptă Europa cu valul doi de coronavirus: Ce restricţii a impus fiecare stat

Restricțiile

Cei 1,1 milioane de locuitori ai zonei metropolitane Salonic vor trebui să poarte mască inclusiv în spaţiile publice deschise şi să rămână în case între orele 00:30 şi 05:00.

Toate reuniunile în spaţiile publice şi private sunt interzise. Locurile de joacă, terenurile de sport, siturile arheologice, muzeele şi teatrele vor fi închise. Restaurantele vor avea dreptul să facă doar livrări.

Premierul Mitsotakis a anunţat şi închiderea perimetrală a oraşului Salonic, intrările şi ieşirile din localitate fiind interzise, măsură decisă pentru toate localităţile aflate în zona ''roşie''.

ADVERTISING

Oraşul Larisa, din centrul Greciei, a intrat de asemenea în zona roşie şi a fost instituită şi acolo carantina.

Aceste măsuri sunt aplicate în baza unui plan antiepidemic elaborat cu o lună în urmă de guvernul de la Atena, care prevede că zonele cu un număr semnificativ de infecţii intră în lockdown, iar în cele cu o situaţie epidemiologică mai favorabilă se aplică restricţii mai uşoare.

Regiunea capitalei Atena, Attica, este în continuare în zona ''portocalie'', care implică măsuri de vigilenţă sporite.

ADVERTISING

Grecia a reuşit să combată cu succes epidemia în primăvară după ce a luat timpuriu măsuri severe de restricţionare a deplasărilor şi adunărilor. În ultimele 14 zile această ţară a înregistrat o rată de 90,4 cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, a patra cea mai redusă în rândul statelor UE.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇