Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla au fost încoronați. Filmul unei zile istorice pentru Marea Britanie (Foto & Video)

Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla au fost încoronați. Filmul unei zile istorice pentru Marea Britanie (Foto & Video)

Astăzi a avut loc fastuoasa ceremonie a încoronării regelui Charles al III-lea, o îmbinare între tradiții de sute de ani și modificări importante aduse de Charles, marcând momente noi şi semnificative în tradiţia încoronării.

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea a a avut loc la Westminster Abbey şi a fost condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. În jurul orei 14:00, în cadrul ceremoniei, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea a fost încoronat, după care a fost încoronată și regina consoartă Camilla.

Cei doi au plecat spre Buckingham Palace, unde au primit salutul din partea trupelor regale, iar apoi a fost intonat imnul național.

Regele Charles și regina Camilla, alături de alți membri ai familiei regale, au apărut ulterior la balconul Palatului Buckingham, fiind aplaudați de mulțime. Acest moment a încheiat evenimentele ceremoniale ale zilei.

Charles al III-lea este al 40-lea monarh încoronat la Westminster Abbey din 1066.

Toate detaliile despre cum s-a desfășurat ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea.

Spotmedia.ro a transmis cele mai importante momente dintr-o zi istorică pentru Marea Britanie, în format LIVE text și video.

16:30 - Regele Charles și regina Camilla, alături de alți membri ai familiei regale, au apărut la balconul Palatului Buckingham, fiind aplaudați de mulțime. Parada Red Arrows a fost redusă din cauza vremii. Avioanele au zburat peste palat, cu fum roşu, alb şi albastru, iar o trupă a intonat din nou imnul naţional. Aceste momente au încheiat evenimentele ceremoniale ale zilei.

15:50 - Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatului Buckingham. A ieșit pe terasa de vest pentru a primi salutul din partea trupelor regale, iar apoi a fost intonat imnul național.

rege-Charles
garda-regala

15:08 - Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla au părăsit Catedrala Westminster din Londra, după încheierea ceremoniei de încoronare, și au plecat spre Buckingham Palace. Clopotele Catedralei anglicane Westminster au răsunat în momentul ieşirii regelui Charles. Aproape 4.000 de membri ai forţelor regale britanice participă în marş la procesiunea finală, escortând trăsura în care se află regele Charles şi regina Camilla.

Charles-caleasca

14:43 - După ceremonia religioasă de încoronare, Majestăţile Lor se vor întoarce la Palatul Buckingham într-o procesiune ceremonială mai mare, cunoscută sub numele de "Procesiunea Încoronării", la care se vor alătura şi alţi membri ai Familiei Regale. Majestăţile Lor vor călători în trăsura Gold State Coach, trasă de opt cai Windsor Grey. Trăsura, folosită ultima dată la Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, în iunie 2022, a fost comandată în 1760 şi a fost folosită pentru prima dată de regele George al III-lea, pentru a călători la deschiderea Parlamentului în 1762. Trăsura a fost folosită la fiecare încoronare de la cea a lui William al IV-lea, în 1831.

ADVERTISING

14:26 - Are loc Comuniunea, partea finală a slujbei în cadrul căreia regele şi regina primesc Sfânta Împărtăşanie - principalul act de închinare al bisericii creştine.

Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla au coborât de pe tronurile lor şi au intrat în Capela Sfântului Eduard, în spatele altarului mare, unde Regele și-a scos coroana Sfântului Eduard. El îşi va pune Coroana Imperială de Stat, înainte de a se alătura procesiunii din afara abaţiei, în timp ce se intonează imnul naţional.

14:20 - Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au fost încoronați.

rege-si-regina-incoronati

14:15 - Are loc încoronarea reginei. Ea a fost unsă, încoronată şi întronată într-o ceremonie mai simplă. A fost încoronată cu coroana reginei Mary, realizată în 1911 pentru încoronarea acesteia alături de George al V-lea, dar modificată şi redimensionată pentru Camilla, regina consoartă.

incoronare-Camilla

14:13 - Are loc urcarea la tron, partea finală a ceremoniei. În mod tradiţional, o succesiune de membri ai familiei regale şi alţi semeni aduceau un omagiu îngenunchind în faţa noului rege, jurând credinţă şi sărutându-i mâna dreaptă, dar de data aceasta, prinţul William a fost singurul membru al Familiei Regale care a îngenuncheat şi a adus un omagiu regelui Charles al III-lea. După care arhiepiscopul a invitat oamenii din abaţie şi pe cei care priveau și ascultau de acasă să-şi jure loialitate, într-un "moment nou şi semnificativ în tradiţia încoronării".

14:00 - Regele Charles al III-lea a fost încoronat.

incoronare-Charles-2

13:50 - Regelui i s-a oferit Supertunica aurie şi apoi globul suveranului, inelul de încoronare, mănușa, sceptrul suveranului cu cruce şi sceptrul suveranului cu porumbel. Mai departe, Arhiepiscopul a așezat coroana Sfântului Eduard pe capul Regelui, iar timp de două minute au bătut clopotele abaţiei, au sunat trâmbiţe şi au fost trase salve de tun la Turnul Londrei şi în alte 11 locuri din Regatul Unit, inclusiv în Edinburgh, Cardiff şi Belfast, precum şi pe nave ale Marinei Regale.

incoronare-charles-glob-1

13:55 - Are loc etapa a patra, Învestitura - momentul în care Regele poartă Coroana Sfântului Eduard pentru singura dată în viaţa sa. Coroana poartă numele unei versiuni mult mai vechi, realizată pentru regele şi sfântul anglo-saxon Eduard Confesorul, care ar fi fost folosită la încoronări după anul 1220 şi până când Oliver Cromwell a topit-o. Cea din prezent a fost realizată pentru regele Charles al II-lea, în 1661, care dorea o coroană asemănătoare cu cea purtată de Eduard, dar totuşi cu o dimensiune mai mare. Regele Carol al III-lea este al şaptelea monarh care o poartă după Charles al II-lea, Iacob al II-lea, William al III-lea, George al V-lea, George al VI-lea şi Elisabeta a II-a.

incoronare-charles-glob

13:50 - A avut loc ungerea, un moment privat. Roba ceremonială a regelui a fost îndepărtată, iar acesta a stat în Scaunul de încoronare pentru a fi uns, evidenţiind statutul spiritual al suveranului care este şi conducătorul Bisericii Angliei. Arhiepiscopul a turnat ulei special din Ampulla - un recipient de aur - pe lingura încoronării înainte de a-l unge pe Rege sub forma unei cruci pe cap, piept şi mâini. Ampulla a fost realizată pentru încoronarea lui Charles al II-lea. Lingura de încoronare este mult mai veche, supravieţuind distrugerii Regaliei de către Oliver Cromwell după Războiul Civil Englez (1642-1651).

incoronare-Charles-dupa-ungere

13:37 - Arhiepiscopul de Canterbury susține un discurs, după care ceremonia va continua cu Ungerea şi Încoronarea regelui Charles al III-lea.

ADVERTISING

13:30 - Charles al III-lea a depus jurământul. După momentul formal al Recunoaşterii, a urmat Depunerea Jurământului în faţa Arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby, şi a unui sobor de înalţi ierarhi. Charles s-a angajat să promoveze un mediu în care oamenii de toate credinţele din regat pot trăi liber. În plus, a promis să respecte legile şi Biserica Angliei.

13:06 - a început ceremonia religioasă, care durează circa două ore și se împarte în câteva etape.

incoronare-charles-coroane

13:05 - Ceremonia este presărată cu muzică aleasă de rege, cu 12 compoziţii noi, una dintre ele aparţinând compozitorului Andrew Lloyd Webber, iar altele făcând parte din repertoriul de muzică ortodoxă grecească, în memoria tatălui regelui, prinţul Filip (1921-2021).

icoronare-charles-cor

12:55 - Regele Charles şi regina Camilla au intrat în Westminster Abbey. Regele Charles al III-lea a intrat în Westminster Abbey prin Great West Door şi înaintează prin naos până la partea centrală a lăcaşului de cult. Regele a fost precedat de procesiuni formate din lideri şi reprezentanţi religioşi, precum şi din reprezentanţi din unele ţări ale Commonwealth-ului care au purtat steaguri ale statelor lor, însoţiţi de guvernatori şi prim-miniştri.

incoronare-charles-in-catedrala

12:32 - Prinţul Harry a sosit sâmbătă la Westminster Abbey pentru încoronarea tatălui său, regele Charles al-III-lea, alăturându-se verişorilor, mătuşilor şi unchilor săi înainte de intrarea membrilor mai importanţi ai familiei regale, notează Reuters. Harry a zâmbit şi a salutat din cap membrii congregaţiei în timp ce se alătura celor 100 de şefi de stat, demnitari şi reprezentanţi ai artelor, armatei, organizaţiilor de caritate şi sportului în interiorul Westminster Abbey. Astăzi, Archie, cel mai mare copil al lui Harry, împlinește 4 ani.

ADVERTISING

12:31 - Zeci de mii de simpatizanţi ai monarhiei britanice s-au reunit pe marginea bulevardelor londoneze pentru a saluta trecerea trăsurii "Diamond Jubilee", care a pornit de la Palatul Buckingham. Unii dintre fanii familiei regale au dormit în corturi, dorind să se asigure că beneficiază de cele mai bune locuri pentru a-i vedea de aproape pe rege şi pe regină.

incoronare-rege-ajuns-la-catedrala-1

12:30 - Regele Charles şi regina Camilla au părăsit Palatul Buckingham cu trăsura "Diamond Jubilee", îndreptându-se spre Westminster Abbey pentru încoronare. Zeci de mii de oameni s-au aliniat pe marginea marelui bulevard pentru a urmări procesiunea regală, transmite Reuters.

Their Majesties are on their way to Westminster Abbey! #Coronation

Publicată de The Royal Family pe Sâmbătă, 6 mai 2023

11:54 - Regele Charles și regina consoartă Camilla au sosit cu limuzina la Palatul Buckingham, unde se vor pregăti înainte de începerea ceremoniei de încoronare. Cei doi au venit de la reşedinţa Clarence House şi vor pleca de la Palatul Buckingham la ora locală 10:20 către abaţie. Cuplul regal va pleca din palat cu caleaşca "Diamond Jubilee", trasă de şase cai, care va fi însoţită de membri ai gărzii regale, în tunicile lor roşii şi purtând pe cap căciuli negre din blană de urs.

11:52 - Au intrat în Westminster Abbey și președintele Franței, Emmanuel Macron și soția, președinta CE Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel, soția președintelui SUA, Jill Biden, dar și soția președintelui Volodimir Zelenski, Olena.

11:31 - La Londra a început să plouă torențial.

11:27 - Printre invitați care au ajuns deja sunt cântăreţul Nick Cave şi actriţa Emma Thompson, însoţită de soţul ei Greg Wise, parlamentarul conservator Andrea Leadsom şi guvernatorul Băncii Angliei Andrew Bailey. De asemenea, au sosit la Westminster Abbey Sir Ed Davey, liderul democraţilor liberali și Sir Chris Whitty. În imagini se mai observă, într-un grup, cancelarul Jeremy Hunt, ministrul Apărării, Ben Wallace, vicepremierul Oliver Dowden, ministrul securităţii Tom Tugendhat şi secretarul de afaceri Kemi Badenoch. A ajuns și primarul Londrei, Sadiq Khan. 

11:20 - În timp ce sosesc invitaţii, Corul Abaţiei Westminster a început reprezentaţia acompaniat de orchestră. Ceremonia de încoronare este prevăzută să înceapă la ora 13:30, ora României. 

11:15 - Președintele Klaus Iohannis a postat o poză cu el și soția sa, la momentul plecării spre ceremonia de încoronare.

În această dimineață, înainte de Ceremonia încoronării Majestății Sale Regele Charles al III-lea

Publicată de Klaus Iohannis pe Sâmbătă, 6 mai 2023

10:56 - Șase persoane au fost arestate la protestul antimonarhie din Trafalgare Square, inclusiv organizatorul manifestației, informează The Guardian. Aceştia descărcau o dubă cu pancarte. Nu este clar de ce au fost făcute arestările. Circa 2.000 de oameni sunt la protest.

10:38 - Regele Charles al III-lea este un prieten al României şi are o profundă înţelegere a continentului european, în întregimea lui, afirmă Custodele Coroanei române, Margareta, într-un mesaj transmis, sâmbătă, cu prilejul încoronării suveranului britanic.

Mesajul Custodelui Coroanei la Încoronarea Regelui Charles

Mesajul Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei la Încoronarea Majestății Sale Regelui Charles al III-leaÎncoronarea de astăzi, la Londra, leagă trecutul de prezent printr-o tradiție istorică de o mie de ani. O tradiție care a continuat trecând prin războaie, cataclisme, revoluții și fundamentale schimbări ale lumii.Majestatea Sa Regele Charles este încoronat după aproape șase decenii de slujire devotată a Regatului Unit și a Commomwealth. Întreaga mea viață am fost martora devotamentului său față de Coroană și Națiune.Suveranul britanic de astăzi este un prieten al țării noastre și are o profundă înțelegere a continentului european, în întregimea lui.În această zi istorică, Principele Consort și cu mine urăm Regelui și Reginei Consort o domnie binecuvântată, pentru un viitor mai bun al țării lor și al lumii întregi!Margareta 6 mai 2023

Publicată de Familia Regala a Romaniei pe Vineri, 5 mai 2023

10:36 - Protestatari anti-monarhie s-au adunat în Trafalgar Square, în apropierea locului pe unde va trece procesiunea de încoronare în timp ce se îndreaptă spre Westminster Abbey, informează The Guardian.

10:32 - Prim-ministrul britanic Rishi Sunak spune, într-un tweet, că astăzi este un moment de „mândrie națională extraordinară”, o „demonstrație vie a caracterului modern al țării noastre” și un moment când „se naște o nouă eră”. El adaugă că ce se întâmplă astăzi „nu este doar un spectacol, ci o exprimare cu mândrie a istoriei, culturii și tradițiilor noastre”. Încheie mesajul cu „God Save The King”.

10:14 - Opera din Sydney nu va fi luminată, în timp ce multe clădiri şi monumente publice, inclusiv Casa Parlamentului din capitala Canberra, vor fi luminate în purpură regală, sâmbătă seara, pentru a marca încoronarea. Decizia, spun autoritățile, a fost luată pentru a face economii la consumul de curent. În întreaga Australie, unde regele Charles este şef de stat, rolul monarhiei este controversat.

10:00 - Invitații se adună deja la Westminster Abbey. Majestăţile Lor vor ajunge la Westminster Abbey în procesiunea de la Palatul Buckingham, cunoscută sub numele de „Procesiunea Regelui”. Această primă procesiune va începe ora 10:20, ora Londrei.

incoronare-rege-oaspeti

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇