Charles, complicata viață a unui monarh de tranziție. De la Regina Elisabeta, la Regele William

A primit coroana târziu, iar principala sa misiune e să mențină popularitatea familiei regale, cea mai importantă moștenire a mamei sale, una de care depind supraviețuirea monarhiei și a Commonwealth-ului.
Charles, complicata viață a unui monarh de tranziție. De la Regina Elisabeta, la Regele William
  • După moartea Reginei Elisabeta a II-a, Jamaica și Belize au fost primele țări care au anunțat că vor să organizeze referendumuri pentru a nu-l mai recunoaște pe Charles ca șef al statului.
  • Mulți tineri britanici se plâng de bogăția excesivă a familiei regale și de folosirea resurselor publice pentru finanțarea acesteia.
  • Cartea „Rezerva” a provocat un val de reacții negative din partea presei și a membrilor familiei regale, care-l acuză pe Harry de trădare, minciună și răzbunare.
  • Prinții William și Harry, copiii Dianei, au fost nevoiți să participe la procesiunea funerară, mergând în spatele sicriului mamei lor, o decizie controversată care i-a afectat profund pe cei doi frați.
  • Diana a fost înmormântată pe o insulă privată de pe domeniul familiei Spencer din Althorp, unde Charles Spencer, fratele ei, a ținut un discurs în care a criticat presa și familia regală pentru modul în care au tratat-o pe sora lui.

Încoronarea Regelui Charles, 74 de ani, e un eveniment global care va fi urmărit de miliarde de oameni din întreaga lume. Dar acesta vine la pachet și cu multe întrebări despre capacitatea noului monarh de a păstra aparența de unitate a familiei regale, dar și susținerea opiniei publice pentru forma actuală de guvernământ a Marii Britanii, cea de monarhie constituțională.

„Viața mea se va schimba, bineînțeles, pe măsură ce îmi voi asuma noile responsabilități”, a declarat Charles în primul său discurs public în calitate de suveran, anul trecut, după moartea mamei sale. „Nu va fi posibil să mai acord atât de mult timp și energie organizațiilor caritabile și problemelor la care țin atât de mult”.

Buckingham Palace Garden Party
LONDRA. Regele Charles al III-lea, alături de soția sa Camilla, în ținute de gală – Foto: Hepta.ro

Charles a preluat tronul imediat după decesul Reginei Elisabeta a II-a, care a domnit timp de 70 de ani. 

ADVERTISING

Oficial devine rege în data de 10 septembrie 2022, când a avut loc proclamația din Consiliul de Coroană, o adunare solemnă a celor mai înalți demnitari ai statului. 

În aceeași zi, a prezidat pentru prima dată Consiliul și a primit omagiul solemn al membrilor guvernului și al opoziției. 

A doua zi, a plecat într-un turneu prin cele patru națiuni ale Regatului Unit, pentru a se întâlni cu oamenii și liderii locali. Una dintre cele mai importante misiuni ale noului monarh este să-și păstreze poziția de șef al statului în cele 15 țări aflate sub umbrela Regatului Unit, dar să țină în viață și Commonwealth-ul, format din 56 de state, care au făcut parte din imperiul Britanic. 

După moartea Reginei Elisabeta a II-a, Jamaica și Belize au fost primele țări care au anunțat că vor să organizeze referendumuri pentru a nu-l mai recunoaște pe Charles ca șef al statului.

E susținut de cei în vârstă

În acest context, noul rege e obligat să mențină popularitatea monarhiei în fața unor provocări majore, cum ar fi tensiunile politice provocate de Brexit, criza generată de războiul din Ucraina, dar și presiunile tot mai mari venite din rândul celor mai tineri pentru o modernizare a instituțiilor britanice. 

Potrivit unui sondaj YouGov realizat pentru BBC Panorama, 55% dintre britanici preferă să păstreze monarhia în locul unui șef de stat ales, dar există o diferență mare între generații: doar 32% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani susțin monarhia, în comparație procentul de 78% susținere din partea celor cu vârsta peste 65 de ani. 

De asemenea, mulți tineri se plâng de bogăția excesivă a Familiei Regale și de folosirea resurselor publice pentru finanțarea ei.

Regele Charles al III-lea este cunoscut pentru implicarea sa în cauze umanitare și ecologiste, fiind un apropiat al României.

Actualul rege a achiziționat mai multe case tradiționale din Transilvania și a donat fonduri pentru restaurarea unor sate vechi și păstrarea tradițiilor.

Regele și fiii săi

Viața personală a noului rege a fost, până acum, una tumultoasă și plină de tragedii.

A fost căsătorit cu Prințesa Diana, cu care a avut doi copii: Prințul William și Prințul Harry. 

După ce a divorțat, în 1996, de Diana și după moartea tragică a acesteia din 1997, Charles s-a recăsătorit cu Camilla Parker Bowles opt ani mai târziu. 

Camilla are titlul de Ducesă de Cornwall.  

HRH_Prince_Charles_43_Allan_Warren
REGELE. Charles, pe vremea în care era un tânăr prinț seducător - Foto: Hepta.ro

Fiul cel mare al Regelui Charles al III-lea, Prințul William, este moștenitorul tronului și are trei copii cu soția sa, Catherine Middleton: George, Charlotte și Louis.

În timpul evenimentelor ce au loc cu ocazia încoronării, după Charles, cel mai urmărit membru al familie regale va fi Prințul Harry, fiul Dianei, care s-a exilat în SUA alături de soția sa, actrița Meghan Markle, ea nefiind prezentă la ceremonie.

Volumul intitulat „Rezerva” a prințului Harry este una dintre cele mai controversate cărți ale anului. 

În această autobiografie, ducele de Sussex își dezvăluie povestea de viață, începând cu copilăria marcată de moartea mamei sale, prințesa Diana, până la decizia de a se retrage din familia regală alături de soția sa, Meghan Markle. 

Cartea a provocat un val de reacții negative din partea presei și a membrilor familiei regale, care-l acuză pe Harry de trădare, minciună și răzbunare.

Rezerva

Unul dintre aspectele care au stârnit cel mai mult interes și indignare este relația lui Harry cu tatăl său, regele Charles al III-lea, și cu fratele său mai mare, prințul William. 

Harry susține că a fost mereu tratat ca o „rezervă”, adică un moștenitor secundar și nedorit, în timp ce William era favorizat și protejat. 

Prince Harry and Meghan Markle trailer for final t
EXIL. Prințul Harry și soția sa Meghan Markle au decis să părăsească familia regală și să se stabilească în SUA, provocând o mare criză în monarhia britanică - Foto: Hepta.ro

Harry povestește despre confruntări violente cu William, care nu ar fi acceptat căsătoria lui cu Meghan, despre reproșuri și umilințe din partea lui Charles, care ar fi vrut să-l controleze și să-l izoleze. 

Harry afirmă că s-a simțit abandonat și neînțeles de familia sa, care nu ar fi respectat dorințele și valorile sale.

La începutul acestui an, biografia lui Harry, intitulată „Rezerva”, tradusă și în România, publicată de Editura Nemira, a ridicat o serie de întrebări despre credibilitatea și autoritatea lui Charles ca Rege al Marii Britanii și al altor 15 state membre ale Commonwealth-ului. 

Un fragment șocant este cel în care Harry își amintește o poveste pe care a auzit-o despre ceea ce tatăl său i-ar fi spus mamei sale, Diana, în ziua în care s-a născut: „Minunat! Mi-ai oferit un moștenitor, dar și o rezervă. Munca mea s-a terminat”, ar fi anunțat Charles la vremea respectivă. 

King Charles III Coronation - Preparations
VIITORUL REGE. Prințul William și Prințesa Kate reprezintă marea speranță a monarhiei britanice de a se întoarce la gloria și stabilitatea aduse de Elisabeta a II-a - Foto: Hepta.ro

Harry scrie că, probabil, a fost un fel de glumă făcută de tatăl său, dar la câteva minute după remarca dură, acesta a plecat să se întâlnească cu prietena lui, Camilla Parker Bowles.

Mulți comentatori s-au întrebat, după apariția memoriilor lui Harry, dacă Charles mai are sprijinul opiniei publice, după ce a fost prezentat ca un tată dur și un lider slab.

Accidentul

Prințesa Diana a murit într-un accident de mașină la Paris, în data de 31 august 1997.

În acea seară, Diana se afla în compania iubitului ei, miliardarul egiptean Dodi Al-Fayed, fiul proprietarului hotelului Ritz și al magazinului Harrods de la acea vreme. 

Cei doi au părăsit hotelul în jurul orei 00:20 și s-au urcat într-o limuzină condusă de Henri Paul, șeful serviciului de securitate de la Ritz. 

Mașina în care se afla prințesa a fost urmărită de paparazzi, care încercau să facă fotografii cu cei doi îndrăgostiți. 

Netflix’ The Crown Season 6 Filming - Paris
PARIS. Mașina în care se afla Prințesa Diana, cu câteva minute înainte de accidentul fatal, înconjurată de paparazzi, pe motociclete - Foto: Hepta.ro

În timp ce limuzina se îndrepta spre locuința lui Dodi din Paris, aceasta a intrat în tunelul Pont de l’Alma cu o viteză de aproximativ 120 km/h, mult peste limita legală de 50 km/h. 

La ora 00:23, șoferul a pierdut controlul volanului și s-a izbit de un stâlp din mijlocul tunelului. 

Henri Paul și Dodi Al-Fayed au murit pe loc, iar Diana a fost scoasă din mașină, aflându-se încă în viață, dar cu răni grave la piept. 

A fost transportată de urgență la spitalul Pitie-Salpetriere, unde medicii au încercat să o resusciteze timp de două ore. Eforturile lor au fost în zadar, iar moartea Prințesei Diana a fost înregistrată la ora 04:00.

Două miliarde de telespectatori

Decesul ei a declanșat o reacție emoțională fără precedent în întreaga lume. 

Milioane de oameni au plâns, au adus flori și au lăsat mesaje la reședința acesteia, Palatul Kensington din Londra. 

Familia regală a fost criticată de presa britanică pentru lipsa de compasiune și pentru refuzul inițial de a coborâre a drapelului de pe Palatul Buckingham, în bernă. 

Prinții William și Harry, copiii Dianei, au fost nevoiți să participe la procesiunea funerară, mergând în spatele sicriului mamei lor, o decizie controversată care i-a afectat profund pe cei doi frați, care-și vor aminti de-a lungul timpului acele momente. 

HRH PRINCESS DIANA - HRH Princess of Wales
LADY DI. Prințul Charles și Prințesa Diana, cu trei zile înainte de nunta din 29 iulie 1981, care a fost un eveniment internațional - Foto: Hepta.ro

Ceremonia funerară a avut loc în data de 6 septembrie 1997, la Westminster Abbey, fiind transmisă în direct la televiziune, unde a fost urmărită de peste două miliarde de telespectatori. 

Diana a fost înmormântată pe o insulă privată de pe domeniul familiei Spencer din Althorp, unde Charles Spencer, fratele ei, a ținut un discurs în care a criticat presa și familia regală pentru modul în care au tratat-o pe Diana, făcându-i vinovați pentru moartea acesteia.

Viteză, alcool, antidepresive

Ancheta oficială a durat mulți ani și a implicat autorități din Franța, Marea Britanie și Egipt, Dodi Al-Fayed fiind și cetățean al țării din nord-estul Africii. 

În 1999, procurorii francezi au concluzionat că accidentul a fost provocat de viteza excesivă a șoferului Henri Paul, care era sub influența alcoolului și a unor medicamente antidepresive. 

De asemenea, s-a constatat că niciunul dintre ocupanții mașinii nu purta centură de siguranță.

Rezultatele anchetei au fost contestate de unii jurnaliști, dar și de lideri politici și membrii ai celor două familii - Spencer și Al-Fayed.

Miliardarul egiptean, tatăl lui Dodi, a investit milioane de dolari în anchete private pentru „a afla adevărul despre moartea prințesei”, dar nu a făcut decât să alimenteze teoriile conspirației, fără a aduce noi informații relevante.

Doamna Parker 

Regele Charles și Camilla Parker Boyle au o poveste de dragoste complicată și controversată, care a început în anul 1970, când s-au cunoscut la un meci de polo pe cai. 

Deși s-au iubit din prima clipă, având multe lucruri în comun, nu au putut să rămână împreună din cauza presiunii familiei regale, care nu o considera pe Camilla potrivită pentru a deveni soția viitorului rege al Marii Britanii. 

Astfel, cei doi s-au despărțit formal și s-au căsătorit cu alte persoane: Camilla cu Andrew Parker Bowles, un ofițer de cavalerie cu care a avut doi copii, iar Charles cu Diana Spencer, o tânără aristocrată cu care a avut doi fii, William și Harry. 

The wedding of Prince William and Catherine Middle
REGINA CONSOARTĂ. Camilla Parker Bowles, marea dragoste a lui Charles, pășește la brațul acestuia pe un nou drum dificil - Foto: Hepta.ro

Însă niciuna dintre aceste căsnicii nu a fost fericită și cei doi au continuat să se întâlnească în secret, provocând scandaluri și suferințe. 

După ce Charles și Diana au divorțat în 1996, Camilla a devenit mai vizibilă în viața prințului, dar a fost respinsă de mulți britanici, care o acuzau că i-a distrus mariajul cu Diana. Divorțul este urmat de evenimentul tragic care a avut loc în 1997, accidentul în care și-a pierdut viața Lady Di. 

La 8 ani de la moartea acesteia, regele Charles și Camilla Parker își anunță logodna, iar câteva zile mai târziu se căsătoresc. 

De atunci, Camilla este Ducesă de Cornwall și regină consort a Marii Britanii. 

Relația dintre cei doi este acum acceptată, parțial, de opinia publică. Un sondaj realizat în 2021 arată că doar 43% dintre britanici au o părere favorabilă despre Camilla, în timp ce 35% au o părere nefavorabilă.

ReginaElesabetaUKHepta
REGINA LUMII. Elisabeta a II-a a trăit 96 de ani și a domnit 70, oferind Marii Britanii stabilitate și prestigiu internațional, având un rol important pe plan global ca promotoare a democrației și libertății - Foto: Hepta.ro

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇