Ziua 126 de război. NATO se extinde, mai mulți soldați în România, eroii de la Azovstal ajung acasă

Ziua 126 de război. NATO se extinde, mai mulți soldați în România, eroii de la Azovstal ajung acasă

Războiul din Ucraina, aflat în ziua 126, a fost miercuri în centrul summitului NATO de la Madrid, unde mai mult de 40 de şefi de state şi guverne s-au reunit pentru a discuta viitorul Alianţei.

Președintele SUA Joe Biden a anunțat că o brigadă rotativă de 5.000 de militari americani va fi trimisă în România, Rusia a fost „retrogradată” de la stat partener, la o amenințare, iar Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre NATO.

Trupele ruse continuă să înainteze încet spre Lisiciansk, în încercarea de a cuceri acest oraș, distrugerile fiind uriașe. 15.000 de civili încă așteaptă să fie salvați din zonă.

O veste bună a venit de la Kiev, care a negociat cel mai mare schimb de prizonieri de până acum. Dintre cei 144 de soldaţi recuperați, 95 sunt eroi ai Mariupolului.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de miercuri, 29 iunie, cea de-a 126-a zi de război:

23:19 - În discursul de la finalul zilei 126 de război, Zelenski a vorbit despre vizita lui Richard Branson în Ucraina.

„Unul dintre cei mai faimoși oameni de afaceri din lume, Richard Branson, a vizitat Ucraina. Este mai mult decât un antreprenor, este un vizionar, un om care lucrează pentru progresul omenirii.

A venit la Gostomel unde a discutat despre refacerea aeroportului și reconstucția Miriya, cel mai mare avion din lume. E un semnal foarte puternic pentru oricine din lume că Ucraina va rezista în acest războiu. Și sunt recunoscător pentru dl Branson că pune umărul la reconstrucția post-război a Ucrainei”, a spus Zelenski.

El a vorbit și despre schimbul de prizonieri și a promis că va aduce acasă toți ucrainenii.

ADVERTISING

22:55 - Șeful regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, a prezentat cele mai recente detalii despre atacurile din Lisiciansk. Astfel, un depozit cu ajutoare umanitare a fost distrus complet de ruși, bombardamentele nu încetează deloc în zonă, deși sunt 15.000 de civili care așteaptă să fie evacuați.

22:17 - Oficialii europeni încearcă să obțină un compromis cu Lituania pentru a dezamorsa tensiunile create de interzicerea tranzitului de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad, potrivit unor surse citate de Reuters.

21:46 - Socialiştii bulgari, aliaţi în fostul Guvern de coaliţie al premierului Kiril Petkov, au anunţat miercuri că nu vor sprijini un nou executiv condus de Petkov, în contextul deciziei sale de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, relatează Reuters.

Poziţia socialiştilor ar putea aduce Uniunea Europeană şi statul membru NATO mai aproape de organizarea de noi alegeri în toamnă, al patrulea scrutin din aprilie 2021.

20:56 - Miliardarul Richard Branson, fondatorul Virgin Galactic, a ajuns în Ucraina, la Gostomel.

20:44 - Trezoreria SUA a anunțat că în ultimele 100 de zile au fost confiscate sau puse sub sechestru active ruse în valoare de peste 330 de miliarde de dolari.

20:32 - CEDO a acceptat plângerea Ucrainei în care acuză Rusia de agresiune militară, atacuri asupra civililor și alte încălcări ale drepturilor omului.

20:18 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus miercuri omologului său indonezian Joko Widodo, aflat în vizită la Kiev, că participarea ţării sale la summitul G20 care se va desfăşura în noiembrie în Indonezia va depinde de „situaţia de securitate a Ucrainei şi de componenţa'' acestui summit, aluzie la dorinţa Ucrainei şi a ţărilor occidentale ca preşedintele rus Vladimir Putin să nu participe.

ADVERTISING

19:40 - Siria a decis să recunoască oficial „independenţa şi suveranitatea Republicilor Populare Lugansk şi Doneţk”, relatează agenţia de presă de stat siriană SANA, citată de CNN. Astfel, Siria devine a doua ţară, în afară de Rusia, care recunoaşte independenţa regiunilor ucrainene separatiste.

„Se va stabili o comunicare cu ambele ţări pentru a conveni asupra unui cadru de consolidare a relaţiilor dintre ţările noastre, inclusiv iniţierea relaţiilor diplomatice pe baza regulilor (diplomatice) stabilite”, a adăugat sursa din Ministerul de Externe, potrivit SANA.

19:16 - Ucraina a anunţat, miercuri, că a realizat cel mai mare schimb de prizonieri cu Rusia, fiind vorba de 144 de soldaţi, inclusiv 95 de „apărători ai Azovstalului”, oţelăria din Mariupol (sud-est), care apăraseră acest oraş-port asediat de armata rusă timp de câteva săptămâni înainte de a se preda, relatează AFP.

„Majoritatea prizonierilor schimbaţi sunt răniţi grav de gloanţe sau schije, dar suferă şi de arsuri, fracturi. Toţi primesc tratament - medical şi psihologic”, a menţionat direcţia principală de informaţii a Ucrainei, care a anunţat marţi eliberarea a 17 prizonieri în cadrul unui alt schimb cu Rusia.

18:41 - Kievul a salutat miercuri „poziţia lucidă'' a NATO cu privire la Rusia, calificată drept „ameninţare directă'' de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, şi „deciziile sale esenţiale" asupra susţinerii Ucrainei şi lansării procesului de aderare a Finlandei şi Suediei la organizaţia militară, informează AFP şi Reuters.

„Astăzi, la Madrid, NATO a demonstrat că poate să ia decizii dificile, dar esenţiale", şi-a exprimat mulţumirea pe Twitter şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, salutând „poziţia lucidă" a organizaţiei asupra Rusiei şi "poziţia sa puternică" asupra Ucrainei, care "va contribui la protejarea securităţii şi stabilităţii euro-atlantice".

ADVERTISING

17:49 - O serie de instituţii din Norvegia au fost ţinta unui atac cibernetic în ultimele 24 de ore, a anunţat miercuri Autoritatea pentru securitate naţională (NSM), acuzând un "grup infracţional pro-rus", relatează Reuters.

17:30 - Trezoreria Statelor Unite a anunțat că în ultimele 100 de zile a blocat active rusești în valoare de 300 de miliarde.

16:55 - Omul de afaceri britanic Richard Branson a vizitat aeroportul Antonov din orașul Hostomel, din regiunea Kievului. Fondatorul companiei Virgin Galactic s-a arătat interesat să participe la recontrucția aeroportului, grav avariat de luptele din martie, potrivit primarului Taras Dumenko.

16:30 - Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre NATO. Alianţa Nord-Atlantică a adoptat la summitul de la Madrid noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China.

16:00 - Moscova acuză Norvegia că blochează tranzitul de mărfuri destinate ruşilor instalaţi în arhipelagul norvegian Svalbard şi a ameninţat Oslo cu represalii. Potrivit lui Serghei Guşcin, consulul Rusiei în arhipelagul arctic, este vorba de 20 de tone de mărfuri, dintre care şapte tone de produse alimentare şi restul piese şi echipamente esenţiale pentru pregătiri de iarnă, pe care Norvegia le blochează în baza sancţiunilor europene adoptate împotriva Moscovei.

15:40 - Zelenski le-a cerut miercuri liderilor NATO să admită Ucraina în Alianţa Nord-Atlantică sau să o integreze în arhitectura de securitate occidentală. "Oare Ucraina nu a plătit suficient" astfel încât să fie admisă în NATO? "Încă este insuficientă contribuţia noastră pentru apărarea Europei şi a întregii lumi civilizate?", a spus el, potrivit CNN.

"Avem nevoie de garanţii de securitate şi trebuie să găsiţi un loc pentru Ucraina în spaţiul comun de securitate. Gândiţi-vă la un lucru: în momentul de faţă, o ţară care nu este membră NATO a reuşit să opună resistenţă peste patru luni unui stat pe care voi îl consideraţi oficial cea mai mare ameninţare. Noi oprim Rusia să ne distrugă pe noi şi să vă distrugă pe voi", a subliniat Zelenski.

15:35 - Patru bănci din Rusia sunt încă conectate la sistemul SWIFT. Potrivit organizației Statewatch, acestea sunt JSC Gazprombank, PJSC Bank St. Petersburg, JSC - Banca de Dezvoltare Regională din Rusia și JSC Dalnievostochnyi Bank (Far Eastern Bank).

15:25 - Bilanțul atacului de artilerie care a lovit un bloc din Nikolaiev a crescut la patru morți și cinci răniți, anunță primarul Oleksandr Sienkevici.

15:10 - Rușii continuă să înainteze încet în încercarea de a încercui orașul Lisiciansk. De la 25 iunie, trupele ruse au avansat cu doi kilometri spre rafinăria din sudul orașului, arată cea mai recentă analiză a ministerului britanic al Apărării.

14:55 - Războiul Rusiei nu se va încheia în Ucraina, avertizează Zelenski. Întrebarea e "cine urmează?" - a spus președintele ucrainean la summit-ul NATO de la Madrid, conform BBC. "Acesta nu este un război purtat de Rusia doar împotriva Ucrainei. E un război pentru dreptul de a dicta condiții în Europa - pentru ceea ce ar trebui să fie viitoarea ordine mondială", a spus Zelenski într-o transmisiune video.

14:55 - Patru bănci din Rusia sunt încă conectate la sistemul SWIFT. Potrivit organizației Statewatch, acestea sunt JSC Gazprombank, PJSC Bank St. Petersburg, JSC - Banca de Dezvoltare Regională din Rusia și JSC Dalnievostochnyi Bank (Far Eastern Bank).

14:45 - Rusia consideră că summitul de la Madrid confirmă agresivitatea NATO. "Integrarea Suediei şi Finlandei în NATO este profund destabilizatoare. Summitul de la Madrid consolidează cursa agresivă de izolare a Rusiei", a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de Le Monde.

14:30 - Marea Britanie e pregătită să întrerupă aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, în cazul în care va fi afectată de penurii grave, potrivit unui plan de urgenţă dezvăluit de Financial Times. Întreruperea interconexiunilor bidirecţionale cu Belgia şi Olanda este una dintre primele măsuri prevăzute în planul britanic de urgenţă.

14:15 - Papa Francisc a condamnat bombardamentul asupra centrului comercial din Kremenciuk, numindu-l cel mai recent dintr-o serie de "atacuri barbare" împotriva Ucrainei, relatează Sky News.

14:05 - Marea Britanie i-a impus sancțiuni oligarhului Vladimir Potanin, considerat "regele nichelului" din Rusia și al doilea cel mai bogat om din această țară, scrie Reuters. Acesta deține 36% din acțiunile Nornickel, cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel rafinat.

13:50 - Căutările persoanelor dispărute și curățarea resturilor de la mall-ul din Kremenciuk sunt în curs de desfășurare, a declarat primarul orașului, Vitalii Malețki, citat de CNN. Dmitro Lunin, șeful administrației militare din regiunea Poltava, a anunțat că operațiunea va continua timp de două-trei zile.

13:35 - Linii de tren şi autobuz vor lega, de la 1 iulie, Crimeea anexată de Rusia în 2014 de regiunile cucerite în sudul Ucrainei, iar Garda Națională rusă se va ocupa de securitatea transporturilor, anunţă autorităţile proruse de ocupaţie, o premieră de la anexarea Crimeei, în 2014, de către Moscova, şi suspendarea transporturilor între aceste regiuni, potrivit AFP.

13:25 - "Trebuie să înfrângem Rusia mai întâi și apoi să negociem", a declarat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, la Madrid. "Sunt voci care spun că încă există unele posibilități de negocieri acum, când Rusia e încă în Ucraina, dar cred că asta ar aduce o pace falsă și ar duce la o viitoare agresiune în viitor", a adăugat șefa diplomației britanice, citată de Sky News.

13:15 - Ucraina poartă negocieri cu Rusia pentru eliberarea atât a combatanţilor ucraineni, cât şi a voluntarilor străini care sprijină Kievul în lupta sa împotriva trupelor ruse, a confirmat Volodimir Zelenski.

Apărarea cetăţeanului britanic Shaun Pinner, condamnat la moarte pentru că a luptat ca mercenar în rândurile trupelor ucrainene, a anunţat că a a contestat sentinţa.

13:05 - În aprilie, la două luni de la începerea războiului, Marea Britanie a importat din Rusia petrol rafinat în valoare de 140 de milioane de lire sterline (16,2 milioane de euro), potrivit datelor Biroului național de statistică.

12:35 - 5.000 de militari americani vin în România, a anunțat Joe Biden la summit-ul NATO de la Madrid. Președintele SUA a precizat că o "brigadă rotativă suplimentară" va fi trimisă în România, urmând a fi formată din 3.000 de luptători și din 2.000 de membri ai personalului combatant.

12:25 - Statele Unite urmează să-şi consolideze poziţionarea militară în toată Europa pentru ca NATO "să poată răspunde la ameninţări provenind din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian, maritim", a anunțat Joe Biden la summit-ul NATO de la, potrivit AFP.

Șeful statului american anunţă o prezenţă consolidată - militari şi capacităţi americane în Spania, Polonia, România, ţările baltice, Regatul Unit, Germania şi Italia.

11:55 - De la începerea războiului, Rusia a pierdut 35.450 de oameni, 1.572 de tancuri, 3.720 de blindate, 781 de sisteme de artilerie, 217 avioane și 185 de elicoptere, indică ultimul bilanț estimativ întocmit de armata ucraineană.

11:35 - Premierul Spaniei i-a transmis un mesaj lui Putin, de la summit-ul NATO de la Madrid: "Nu vei câștiga", a spus Pedro Sanchez în discursul său.

11:25 - Racheta care a lovit mall-ul din Kremenciuk avea o încărcătură explozivă de 900 de kilograme, a declarat ministrului ucrainean de Interne, Denis Monastirski.

11:15 - Președintele Indoneziei, Joko Widodo, se află în vizită la Kiev. El a zburat cu avionul în Polonia, de unde marţi seară a continuat drumul cu trenul spre capitala Ucrainei. Preşedintele indonezian, care prezidează grupul G20, va călători şi la Moscova, într-un rol în mare parte autoasumat de negociator de pace între cele două state, informează Agerpres.

11:00 - Rusia este o "ameninţare drectă" la adresa securităţii statelor membre NATO, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, la summitul de la Madrid, relatează AFP. "Vom spune clar", în acest summit, care urmează să revizuiască foaia de drum a NATO pentru prima oară din 2010, "că Rusia reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii noastre", subliniază Stoltenberg.

10:50 - Site-ul agenției spațiale ruse Roscosmos este afectat de un atac cibernetic de tip DDoS.

10:25 - Oficialii de la Casa Albă au îndoieli că Ucraina își poate recâștiga toate teritoriile pierdute. Potrivit CNN, care citează surse din administrația prezidențială americană, consilierii lui Biden dezbat dacă președintele Ucrainei ar trebui să-și ajusteze definiția sa asupra "victoriei". Totuși, SUA nu vor presa Kievul pentru a face Rusiei concesii teritoriale pentru a încheia războiul.

10:00 - Situația rămâne "foarte dificilă" în Lisiciansk, unde continuă bombardamentele intense. "Nu mai există apă, gaze, electricitate", a declarat șeful administrației regiunii Lugansk, citat de CNN.

09:45 - Oficialii din Herson au început pregătirile pentru un referendum de alăturare la Rusia, potrivit agenției ruse de stat TASS. Regiunea în care se află orașul a fost cucerită de forțele ruse în martie și este condusă în prezent de administrația impusă de Moscova.

09:30 - Următoarele evoluții de pe frontul din Donbas vor depinde de capacitatea forțelor ruse de a-și transfera unitățile implicate în luptele de la Severodonețk în celelalte poziții ofensive. Rușii trebuie să traverseze râul Doneț, însă toate podurile au fost distruse, arată Institutul pentru Studiul Războiului.

08:50 - Michelin intenţionează să predea activităţile sale ruseşti unei noi entităţi aflate sub conducere locală, până la sfârşitul anului, iar compania concurentă Nokian Tyres a anunţat că va părăsi Rusia. Aceştia sunt primii producători de anvelope occidentali care renunţă să mai facă afaceri în această ţară.

08:17 - Trei persoane au murit și cinci au fost rănite în urma bombardamentului din Nikolaiev, a declarat guvernatorul regiunii, Vitali Kim.

07:58 - Explozii puternice au avut loc azi dimineață în Nikolaiev. O clădire de locuințe înaltă a fost bombardată. Salvatorii și medicii au plecat deja la fața locului, a declarat primarul Oleksandr Senkevich.

07:19 - Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita oficial, miercuri, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia marţi seară.

07:03 - Rușii au atacat regiunea Sumî cu rachete. Două persoane au fost ucise.

06:51 - Sky News a publicat imagini din satelit de la Kremenciuk care arată consecințele atacului cu rachete al rușilor.

06:45 - Războiul din Ucraina va fi miercuri în centrul summitului NATO de la Madrid, unde mai mult de 40 de şefi de state şi guverne s-au reunit pentru a discuta viitorul Alianţei. Invitat să participe la discuţii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vorbi de două ori prin videoconferinţă, în timp ce Kievul continuă să ceară mai multe livrări de arme de la partenerii săi.

06:29 - Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat un nou sprijin umanitar pentru Ucraina în valoare de 151,7 milioane de dolari.

06:14 - Diageo, cel mai mare producător de băuturi spirtoase din lume, își va încheia operațiunile comerciale din Rusia în următoarele șase luni, a anunțat marți compania.

05:55 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat marţi Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a dovedi că mall-ul din Kremenciuk a fost distrus de o rachetă rusească. În timpul unei intervenţii în direct, al doilea discurs al său de la 5 aprilie, preşedintele ucrainean a cerut încă o dată ca Rusia să fie exclusă din Consilul de Securitate şi să fie înfiinţat un tribunal pentru a judeca "actele teroriste zilnice" comise de Moscova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇