Ziua 120 de război: Ucraina acuză Rusia că joacă „jocurile foamei” cu planeta

Ziua 120 de război: Ucraina acuză Rusia că joacă „jocurile foamei” cu planeta

Ucraina a continuat să lupte, în cea de-a 120-a zi de război, însă a pierdut deja în jur de 55% din orașele din Donețk. Lugansk, Severodonețk și orașul vecin, Lisichansk, continuă să fie bombardate puternic, pe măsură ce se apropie ultimatumul dat de Putin pentru cucerirea Donbasului.

În paralel cu evoluțiile de pe front, astăzi a fost o zi istorică pentru Ucraina: țara a primit statutul de candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În plus, americanii vor trimite ajutoare militare suplimentare de 450 de milioane de dolari.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de joi, 23 iunie, ziua 120 de război:

23:45 - Casa Albă confirmă oficial noul ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 450 de milioane de dolari, bani în care sunt incluse noi sisteme performante de rachete HIMARS, precum și zeci de mii de obuze pentru artilerie și chiar șalupe de patrulare.

23:07 - Guvernatorul regional din Donețk avertizează că niciun oraș nu mai este sigur pentru locuitori, deoarece luptele dintre trupele ruse și ucrainene se intensifică.

„Nu există niciun loc, niciun oraș în regiunea Donețk unde ar fi sigur”, a declarat Pavlo Kyrylenko pentru Agenția France-Presse.

„Este extrem de periculos pentru rezidenți să rămână în orice loc din regiune”, a adăugat el, având în vedere amploarea actuală a luptelor din jurul orașelor Lisichansk și Severodonețk.

22:18 - „Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”, a salutat Zelenski decizia Consiliului European, într-o postare pe Twitter, spunând că, în opinia sa, „viitorul Ucrainei se află în interiorul UE”.

ADVERTISING

21:55 - Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, la fel ca Republica Moldova.

21:34 - Statele Unite urmează să furnizeze un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 450 de mlioane de dolari, inclusiv sisteme suplimentare de rachetă cu rază medie de acţiune de tip HIMARS, au declarat oficiali americani.

21:16 - Marea Britanie actualizează lista de mărfuri și servicii care nu mai pot fi exportate în Rusia, care include acum și:

  • combustibil și aditivi pentru avioane;
  • bancnote în lire sterline sau euro;
  • asistență tehnică, servicii financiare, fonduri și servicii de intermediere referitoare la importurile de fier și oțel.

20:33 - Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a postat pe Telegram „un scurt raport de seară” privind situația de pe front:

„Luptele continuă în toate direcțiile. Multe structuri defensive au fost deja distruse în zona industrială a orașului Severodonețk, nu excludem posibilitatea de a ne retrage în poziții noi, mai fortificate.

Lisichansk e sub bombardamente grele. Continuăm să susținem viața orașului… evacuarea 'liniștită' continuă - astăzi au plecat aproximativ 40 de oameni.

În cazul ocupării orașului Severodonețk, oamenii care se ascund în adăposturile 'Nitrogen' (platforma chimică Azot) vor deveni ostatici ai rasiștilor. Accesul se va face doar în partea ocupată a regiunii Lugansk.

În teritoriile nou ocupate, rasiștii (termenul lui Haidai pentru forțele pro-ruse - n.red.) au început deja așa-numita 'filtrare'. Activişti şi persoane implicate în treburile militare sunt vânate, iar rudele unor astfel de categorii de oameni sunt la vedere. Bărbații sunt forțați să intre în război împotriva Ucrainei, folosită drept 'carne de tun'”, transmite oficialul ucrainean.

ADVERTISING

20:00 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, îndeamnă țările africane „să fie alături de Ucraina”, spunând că din cauza invaziei ruse există riscul unei grave crize alimentare mondiale în Africa.

„Este oribil că Rusia se joacă de-a «jocurile foamei» cu lumea blocând exporturile alimentare ucrainene şi încercând totodată să arunce vina asupra Ucrainei”, spune Kuleba, precizând că aproape 60 de vapoare pline cu cereale sunt blocate de ruși chiar în acest moment.

19:30 - Peste 150 de situri culturale au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului, inclusiv 70 de biserici, 30 de clădiri istorice, 18 case de cultură, 15 monumente, 12 muzee și 7 biblioteci. Majoritatea au fost distruse în regiunile Donețk, Harkov și Kiev, arată UNESCO.

18:08 - Trupele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din orașul-cheie din prima linie Lisichansk, pentru a evita să fie încercuite, după ce forțele ruse au cucerit două sate la sud, a declarat guvernatorul regional Serhii Haidai, la televiziunea națională.

Deși armata ucraineană nu oferă de obicei detalii cu privire la strategia sa, comandantul Valeri Zalujni a recunoscut că Ucraina trebuie să facă modificări în defensivă.

„Suntem forțați să conducem o apărare mobilă, să ocupăm linii și poziții mai avantajoase”, a spus Zaluzhni într-o postare online, fără a specifica vreo zonă. „Prețul libertății este mare”, a mai spus el.

17:40 - Zelenski a criticat joi Israelul, într-un discurs prin videoconferinţă în faţa studenţilor Universităţii ebraice din Ierusalim, pentru că nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei.

17:27 - Fostul bodyguard al lui Putin, care de obicei era responsabil să țină servieta nucleară a președintelui rus, ar fi încercat să se sinucidă.

ADVERTISING

Vadim Zimin, un colonel în rezervă în vârstă de 53 de ani, ar fi băut alături de fratele său, după care s-a dus la baie și ar fi încercat să se împuște. Fratele său l-a găsit cu un pistol alături.

17:11 - Două rachete au fost trase de ruși asupra Odesei, iar sistemele antiaeriene au reacționat și le-au interceptat. Nu se știe la acest moment dacă resturile rachetele au provocat pagube sau victime.

17:00 - Câinele Patron, devenit faimos pentru munca sa în deminarea Ucrainei, a primit premiul „Golden Paw” de la Clubul Kennel din Irlanda.

16:55 - Doar 45% din regiunea Donețk se află sub controlul forțelor ucrainene, restul de 55% fiind controlat de ruși. Orașele cucerite de armata rușilor sunt distruse aproape în totalitate, susțin ucrainenii.

„Este foarte dificil să spunem că restul [orașelor/teritoriilor din Donețk] sunt controlate de inamic, pentru că aceste orașe sunt distruse de inamic, sunt doar teritorii", a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

16:49 - Putin îndeamnă ţările membre BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) la cooperare împotriva acţiunilor „egoiste şi necugetate” ale Occidentului.

„Doar bazându-ne pe o cooperare cinstită şi reciproc avantajoasă putem să căutăm rezolvări ale situaţiei de criză care loveşte economia mondială, din cauza acţiunilor egoiste şi necugetate ale anumitor ţări”, a îndeamnat Putin în cadrul summitului care se desfășoară virtual.

16:33 - Ministrul ucranean al Apărării Oleksiï Reznikov anunţă joi sosirea în Ucrana a unor lansatoare de rachetă de tip HIMARS, care consolidează arsenalul militar ar armatei ucrainene împotriva invaziei Rusiei, relatează AFP.

Sisteme de tip „HIMARS au sosit în Ucraina. Îi mulţumesc colegului şi prietenului meu (secretarul american al Apărării) Lloyd Austin pentru aceste instrumente puternce”, salută într-un mesaj postat pe Twitter Oleksiï Reznikov.

16:00 - Premierul albanez Edi Rama sfătuieşte ironic Ucraina „să nu-şi facă iluzii” cu privire la statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, deoarece procesul de aderare va fi foarte lung, relatează AFP.

„Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, dacă n-am pierdut socoteala, iar Albania de opt ani. Aşadar, bun venit Ucraina!”, a declarat el ironic la sosirea la Bruxelles, la o reunune cu lideri ai Uniunii Europene.

15:18 - Guvernul turc a anunţat joi că la summitul NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Madrid îşi va menţine veto-ul prin care blochează aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţă.

„Summitul NATO nu este o limită. Nu există un termen pentru încheierea procesului de aderare. Chiar şi după o semnare a protocolului de aderare, va exista un proces de ratificare de către statele membre ale Alianţei. Delegaţii ale Suediei şi Finlandei au fost în Turcia, le-am transmis în scris preocupările şi aşteptările noastre. Ele ne-au înmânat un document. Dar încă nu ni se pare suficient.

Le înţelegem preocupările de securitate, dar dacă ele doresc să devină membre ale NATO, preocupările statelor membre trebuie de asemenea să fie avute în vedere”, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la o conferinţă de presă comună la Ankara cu şefa diplomaţiei britanice Liz Truss.

15:06 - Ucraina a organizat joi o audiere preliminară în primul proces al unui soldat rus acuzat de violarea unei femei ucrainene în timpul invaziei rusești.

Suspectul, Mihail Romanov, în vârstă de 32 de ani, care nu se află în custodia Ucrainei și va fi judecat în absență, este acuzat de uciderea unui civil în regiunea capitalei Kiev la 9 martie și apoi de violarea repetată a soției bărbatului, potrivit dosarelor judiciare citate de Reuters.

14:54 - Elveţia a importat aur din Rusia pentru prima dată de când Vladimir Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei, ceea ce sugerează că auto-sancţionarea unor cumpărători ar putea să se atenueze.

În luna mai, peste trei tone de aur au sosit în Elveţia din Rusia, potrivit datelor Administraţiei Federale a Vămilor din Elveţia, citate de Bloomberg.

14:31 - Cu 529 voturi pentru, 45 împotrivă și 14 abțineri, Parlamentul a adoptat joi o rezoluție prin care invită șefii de stat sau de guvern – care se reunesc joi și vineri – să acorde „fără întârziere” statutul de țară candidată la UE Ucrainei și Republicii Moldova.

Consiliul ar trebui să facă același lucru cu Georgia „de îndată ce guvernul său a obținut rezultate” în ceea ce privește prioritățile indicate de Comisia Europeană.

14:22 - Ministerul Finanţelor din Rusia a anunţat joi că şi-a îndeplinit „deplin” obligaţiile privind două emisiuni de eurobonduri, trimiţând 12,51 miliarde de ruble (234,5 milioane de dolari) pentru plata cupoanelor către Depozitarul Naţional de Decontări (NSD), transmite Reuters.

Plăţile sunt pentru emisiuni de eurobonduri denominate în dolari cu scadenţa în 2027 şi 2047.

13:04 - Israelul şi-a redeschis ambasada de la Kiev pentru a oferi servicii consulare câteva zile, pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina. Peste 80 de persoane au beneficiat marţi şi miercuri de servicii consulare la Kiev, iar altele au primit servicii consulare în oraşul Liov.

Personalul ambasadei Israelului a părăsit Kievul la sfârşitul lunii februarie. Echipa ambasadei a stabilit apoi un birou consular temporar la Liov.

12:41 - Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, ce includ interzicerea folosirii de lire sterline și euro pe teritoriul Rusiei, în cazul cetățenilor britanici care sunt acolo.

Totodată, Londra a interzis exportul către Rusia a oricărei substanțe sau produs ce poate fi folosit în crearea de arme chimice sau biologice.

Este interzis și expotul de cobustibili folosiți în industria aeronautică, cea maritimă sau cea petrolieră.

12:30 - Aidan Aslin, unul dintre cei doi voluntari britanici prinși de ruși și condamnați la moarte de separatiștii din Donețk pe motiv că e mercenar, și-a sunat rudele și le-a anunțat că va fi executat.

12:21 - Armata ucraineană a prezentat imagini cu luptele de stradă care se dau în Severodonețk.

12:14 - Rușii continuă să provoace distrugeri în Donbas. În imagini, un depozit de cereale din Rubizhne, din regiunea Lugansk.

12:00 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a numit, joi, decizia cu privire la acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană pentru Ucraina drept un „moment decisiv” pentru blocul comunitar.

„Acesta este un moment decisiv pentru Uniunea Europeană. O alegere geopolitică pe care o vom face astăzi”, a declarat Charles Michel, joi, înainte de summitul Consiliului European de la Bruxelles.

11:37 - Germania intră, joi, în faza a doua din cele trei etape ale planului de urgenţă pentru gaze naturale.

Faza a doua din „etapa de alarmă”, planificată atunci când Guvernul observă un risc ridicat de probleme pe termen lung în aprovizionarea cu gaze, permite teoretic companiilor de utilităţi să transfere preţurile ridicate către industrie şi gospodării şi, prin urmare, să contribuie la reducerea cererii.

Însă surse citate de Reuters spun că momentan clauza nu va fi declanșată.

11:04 - Consiliul şi Comisia Europeană au urmat exemplul Parlamentului European şi au interzis accesul în sediul lor lobby-ştilor companiilor ruse.

11:00 - Armata ucraineană a anunţat că a distrus mai multe poziţii şi arme ale trupelor ruse de pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, relatează CNN.

„Veşti bune... armata noastră a lovit un alt sistem de rachete de tip Pantsir. Există confirmarea din partea armatei cu privire la înfrângerea ţintelor militare ale garnizoanei ruse temporare. Vorbim de două complexe de rachete şi tunuri antiaeriene, de o staţie radar, mai multe unităţi de vehicule şi mai mulţi militari”, a anunțat Sergii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa.

Pantsirul este o armă de apărare aeriană pe care ruşii au trimis-o pe Insula Şerpilor.

10:26 - Cei doi cetăţeni britanici şi marocanul deţinuţi în Republica Populară Doneţk (RPD) pro-rusă îşi pregătesc recursurile la sentinţa dată de tribunalul separatist, anunță presa de la Moscova.

Cetăţenii britanici Sean Pinner şi Aiden Aslin şi cetăţeanul marocan Brahim Saadoune au fost condamnaţi la moarte la începutul lunii iunie, după ce au fost acuzaţi că au luptat ca „mercenari” pentru armata ucraineană.

09:47 - SUA vor trimite în Ucraina celebrul și costisitorul robot Spot, construit pentru a dezamorsa bombe. Spot va ajuta, astfel, la deminarea terenurilor din Ucraina.

09:23 - Casa-muzeu a cosmonautei ruse Valentina Tereșkova de lângă Yaroslavl a fost arsă din temelii, fiind în curs o anchetă. Tereșkova este parlamentar în Duma de Stat a Rusiei și o mare susinătoare a amendamentelor cerute de Putin la Constituție, dar și a anexării Crimeii.

09:10 - Trupele ruse au bombardat noaptea trecută zonele rezidențiale din regiunea Dnipropetrovsk. Două persoane au fost rănite.

08:47 - Hackeri ruşi au iniţiat atacuri cibernetice la scară largă asupra aliaţilor occidentali ai Ucrainei, a anunţat Microsoft.

Hackerii au vizat în special computere guvernamentale din statele membre NATO, a avertizat compania de software, adăugând că, în timp ce ţinta principală a fost Statele Unite, experţii Microsoft au detectat atacuri cibernetice asupra a circa 128 de organizaţii din 42 de ţări.

08:16 - Google riscă în Rusia o amendă de 5%-10% din cifra de afaceri din această ţară, pentru că nu a şters conţinutul interzis, inclusiv ”informaţiile înşelătoare” de pe Youtube privind evenimentele din Ucraina.

07:54 - Rusia şi Turcia au convenit să continue discuţiile privind un potenţial coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale din Ucraina, după discuţiile de la Moscova, a transmis ministerul turc al Apărării.

07:29 - Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a anunțat că au fost uciși miercuri 20 de soldați ruși și au fost distruse 2 depozite de muniții, precum și unele echipamente, inclusiv un obuzier autopropulsat și 4 vehicule militare.

07:11 - Serviciul britanic de informaţii al apărării consideră că dinamica Rusiei în războiul din Ucraina va încetini în următoarele luni, pe măsură ce armata sa îşi va epuiza resursele, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

06:53 - Legiunea „Freedom of Russia” înființată de Ucraina a publicat un videoclip de la Severodonețk, în care participă la luptele împotriva rușilor.

06:39 - Scopul ocupanţilor ruşi este să distrugă întregul Donbas şi să transforme orice oraş în Mariupol, adică complet ruinat, afirmă Volodimir Zelenski.

„Subliniem în mod repetat accelerarea livrărilor de arme către Ucraina”, a spus el, precizând că paritatea pe câmpul de luptă este importantă.

06:18 - Liderii de la viitorul summit G7 din Germania vor anunţa noi măsuri menite să exercite presiuni asupra Rusiei în legătură cu invazia sa în Ucraina, precum şi noi angajamente pentru consolidarea securităţii europene, a declarat un oficial american de rang înalt, citat de The Guardian.

„Vom prezenta un set concret de propuneri pentru a creşte presiunea asupra Rusiei", a declarat oficialul.

06:07 - Volodimir Zelenski a afirmat că eliberarea ţării şi obţinerea victoriei este „obiectivul naţional” la care trebuie lucrat în fiecare zi, nu doar de către autorităţi, ci de fiecare cetăţean în parte. Zelenski a anunţat că a discutat cu alţi 11 lideri din tot atâtea state pentru a obţine sprijin pentru „decizia cheie” referitoare la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

From the very morning I continued the telephone marathon for a positive decision on the candidacy for Ukraine. Today I talked to the leaders of 11 countries: Bulgaria, Latvia, Greece, Sweden, Estonia, the Czech Republic, Belgium, Austria, Slovenia, Moldova, and spoke again with President of Lithuania Nausėda. I expressed full support to him over the situation around the Kaliningrad region of Russia. I will continue this marathon – we must provide maximum support to our state. We expect a key European decision in the evening.

Publicată de Володимир Зеленський pe Miercuri, 22 iunie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇