Ziua 114 de război: Ucraina și Moldova sunt cu un pas mai aproape de UE, Putin nu se opune. Boris Johnson, încă o vizită-surpriză la Kiev

Ziua 114 de război: Ucraina și Moldova sunt cu un pas mai aproape de UE, Putin nu se opune. Boris Johnson, încă o vizită-surpriză la Kiev

În ziua 114 de război, Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Moldova să primească statutul de state candidate la Uniunea Europeană, iar Emmanuel Macron a declarat că împreună cu aliații europeni lucrează la stabilirea unei noi rute prin România pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.

În ziua în care Putin a ținut un discurs în care a atacat furibund Vestul, premierul britanic Boris Johnson a făcut a doua vizită-surpriză la Kiev.

Armata rusă a susținut astăzi că a ucis aproape 2.000 de mercenari care luptă pentru Ucraina. România e pe locul doi în topul luptătorilor străini care luptă pe front, a anunțat Moscova.

Tot azi, marina militară ucraineană a distrus un remorcher rusesc care transporta arme și personal pe Insula Șerpilor, în Marea Neagră.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de vineri, 17 iunie, ziua 114 de război:

21:07 - Vladimir Putin a declarat, vineri, că Rusia nu se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, informează cnn.com. “Uniunea Europeană nu este un bloc militar-politic, spre deosebire de NATO, drept urmare noi am spus mereu şi eu am spus mereu că poziţia noastră este constantă, de înţeles, nu avem nimic împotrivă”, a spus Putin.

20:49 - Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că ţara sa va recurge la folosirea armelor nucleare doar ''dacă este necesar'' pentru a-şi apăra suveranitatea, relatează agenţia EFE. ''Nu suntem o ameninţare, dar toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar pentru apărarea suveranităţii noastre'', a spus Putin în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg.

ADVERTISING

19:20 - Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri că menţinerea dialogului cu preşedintele rus Vladimir Putin este esenţială, chiar dacă Moscova continuă războiul din Ucraina vecină, relatează DPA.
"Este absolut necesar să se discute cu Putin şi voi continua să o fac, după cum o va face şi preşedintele francez", a declarat Scholz în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru DPA.

17:30 - Premierul britanic Boris Johnson face vineri o a doua vizită-surpriză la Kiev, unde este primit de Volodimir Zelenski. Deplasarea nu a fost anunțată din motive de securitate, anunță Sky News.

16:55 - O navă de război din Rusia a intrat de două ori în apele teritoriale daneze la nord de insula Bornholm din Marea Baltică. Pe insulă avea loc un festival al democrației la care participau înalți parlamentari și oameni de afaceri, au anunțat forțele armate daneze. Nava de război rusă a plecat după ce marina daneză a stabilit contactul radio. Danemarca a calificat acțiunea drept o provocare inacceptabilă.

16:25 - Uniunea Europeană "și-a pierdut complet suveranitatea" și "dansează pe ritmurile altcuiva", a spus Putin în discursul rostit la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, făcând aluzie la Statele Unite. El a acuzat UE că "ia tot ce i se dictează", afectându-și populația, afacerile și economia, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Putin a vorbit și despre criza alimentară, spunând că "problema nu a apărut azi" și a acuzat Europa că "încearcă să dea vina pe altcineva".

Liderul de la Kremlin a mai spus că decizia de a începe "operațiunea militară specială" a fost dificilă, dar necesară, iar soldații apără "drepturile Rusiei la dezvoltare în siguranță".

15:50 - Se duc negocieri pentru încetarea focului și evacuarea civililor din combinatul chimic din Severodonețk, a spus șeful administrației militare a districtului la televiziunea ucraineană. Acesta a spus că există "multe provocări și tertipuri ruse" în acest proces și a precizat că nu e implicat în negocieri, relatează CNN.

15:25 - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că a "neutralizat o rețea extinsă de informații FSB" despre care se presupune că spiona trupele ucrainene și transmitea informații rușilor, relatează Sky News. SBU mai anunță că a arestat 19 persoane despre care susține că sunt agenți ruși. Arestările au avut loc în Kiev, Harkov, Odesa și Zaporojie, precum și în regiunile Dnipropetrovsk și Vinnîțea.

15:10 - Ucraina le va impună vize ruşilor începând de la 1 iulie, anunţă Volodimir Zelenski, relatează AFP. Guvernul ucrainean va adopta vineri o decizie oficială "cu scopul de a contracara ameninţări fără precedent la adresa securităţii naţionale, suveranităţii li integrităţii teritoriale a statului", anunţă, într-o postare pe Telegram, președintele Ucrainei.

14:55 - Condițiile din Mariupol sunt "medievale", a declarat un consilier al primarului. "Mariupol este acum în Evul Mediu. Alimentarea cu apă e disponibilă doar în 2-3% din gospodăriile din oraș. Oamenii își spală hainele în bălțile de pe străzi. Riscul de răspândire a bolilor crește pe zi ce trece. Există informații potrivit cărora oamenii vin la medici cu simptome asemănătoare dizenteriei sau holerei", a spus Petro Andriușcenko la televiziunea națională. El a adăugat că trecerea din Mariupol în teritoriul controlat de ucraineni este imposibilă.

ADVERTISING

14:40 - Armata rusă susține că aproape 7.000 de "mercenari străini" din 64 de ţări au venit în Ucraina de la începutul războiului şi că i-a ucis pe aproape 2.000 dintre aceştia. Polonia este "liderul absolut" al ţărilor europene, în privinţa combatanţilor în Ucraina, urmată de România şi Marea Britanie, precizează ministerul rus al Apărării.

14:25 - Ucraina nu va găzdui ediția din 2023 a Eurovision, deși a câștigat concursul din acest an. Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a anunțat că biroul de conducere al concursului a ajuns la concluzia "cu profund regret" că acest lucru nu se poate realiza. Conform regulamentului, organizatorii vor începe discuții pentru a găzdui evenimentul în Marea Britanie.

14:15 - Un discurs al lui Vladimir Putin a fost amânat cu o oră din cauza unui atac cibernetic, relatează Sky News. Liderul rus urma să vorbească la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, dar evenimentul a fost blocat de un atac informatic de tip denial of service (DDoS) - inundarea unui site cu suprasolicitări, ceea ce duce la blocarea acestuia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că specialiștii lucrează la remedierea problemei.

14:05 - Statutul de candidat la UE acordat Ucrainei "va aduce victoria mai aproape", scrie Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe Twitter. El i-a mulțumit președintelui CE, Ursula von der Leyen, pentru "decizia istorică" și a menționat că așteaptă un rezultat pozitiv din partea Comisiei săptămâna viitoare.

13:55 - "Ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Vrem ca ei să trăiască cu noi visul european", a spus ea, adăugând că Ucraina va trebui să adopte reforme importante, relatează BBC.

13:40 - Candidatura Ucrainei la UE "necesită atenția noastră sporită", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Suntem cu toții conștienți de intensificarea discuțiilor din Europa pe tema consolidării componentei de apărare a UE", a adăugat el.

13:15 - Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Moldova să primească statutul de state candidate la Uniunea Europeană, relatează BBC News. Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției. Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.

12:55 - Emmanuel Macron a declarat că împreună cu aliații europeni lucrează la stabilirea unei noi rute prin România pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, "întrucât Odessa e la câțiva kilometri distanță", anunță Nexta, citând BBC.

12:30 - O școală din Lisiceansk a fost lovită de un bombardament al rușilor în timpul nopții de joi, potrivit poliției locale, citată de Sky News. Poliția din Lugansk anunță că o clădire în care se ascundeau civili a fost și ea lovită în timpul unui atac aerian soldat cu morți și răniți.

12:10 - Canalele proruse de pe Telegram confirmă distrugerea remorcherului "Vasili Bekh", pe care marina militară ucraineană a anunțat că l-a bombardat.

11:55 - Moscova nu-l iartă pe Macron pentru vizita de la Kiev: Franța nu mai primește gaz rusesc prin conducte dinspre Germania, anunță Reuters, citând compania franceză de distribuție GRTGaz.

11:20 - Rușii au pierdut până acum 33.150 de militari în războiul din Ucraina, 1.456 de tancuri, 3.363 de blindate, 734 sisteme de artilerie, 215 avioane și 180 de elicoptere, arată raportul zilnic estimativ anunțat de armata ucraineană.

10:45 - Marina militară ucraineană anunță că a distrus un remorcher rusesc care transporta arme, muniție și personal pe Insula Șerpilor, anunță Sky News. Se pare că nava transporta un sistem de rachete SAM Tor când a fost bombardată.

10:30 - Un avion rusesc de vânătoare Su-25 s-a prăbușit în apropierea Belgorod din Rusia, anunță Nexta.

10:10 - Conflictul din Ucraina a accelerat traiectoria pe termen lung a Rusiei spre totalitarism, dar deși majoritatea populației susține războiul, elemente ale populației se opun activ și pasiv, arată ultimul raport al ministerului britanic al Apărării. "Scepticismul în privința războiului este puternic îndeosebi în elita de afaceri și în comunitatea oligarhilor. Cererile de emigrre arată că 15.000 de milionari ruși încearcă să părăsească țara", arată raportul citat de Sky News.

09:50 - Patru oameni au murit în Lisiceansk, două în Severodonețk și una în Nikolaiev după bombardamentele din această dimineață, anunță autoritățile militare din regiunile afectate.

09:00 - O rachetă a lovit un bloc din Nikolaiev azi dimineață. Un civil a murit, iar alți șase, printre care un copil, au fost răniți, anunță guvernatorul regiunii Nikolaiev, Vitali Kim.

08:30 - Luptele intense continuă în estul și sudul Ucrainei, anunță Institutul pentru Studiul Războiului. Rușii continuă asalturile în Severodonețk și Lisiceansk, după ce atacurile din Sloviansk, Izium și Harkov au eșuat.

07:50 - Trupele ruse demontează instalațiile de irigații din regiunea Herson pentru a se adăposti în canale de loviturile de artilerie ale ucrainenilor, pregătindu-se pentru o contraofensivă, anunță The Kyev Independent.

07:14 - Al treilea american pe care Departamentul de Stat al SUA l-a raportat ca dispărut în misiune în Ucraina e un veteran al Marinei militare, a confirmat pentru CNN familia lui. Acesta a activat timp de 20 de ani în Marina militară americană, trecând în rezervă în noiembrie 2021. El a ales să meargă ca voluntar în Ucraina, pentru a fi alături de ucraineni.

07:00 - Ce știm până acum, în ziua 114 de război:

  • Sute de civili care se adăpostesc la uzina chimică Azot din Severodoneţk nu pot fugi din cauza barajelor susținute de artileria rusă. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a declarat pentru CNN că 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, se refugiază în uzină.
  • Liderii Franței, Germaniei, Italiei şi României au promis că vor sprijini cererea Ucrainei de a adera la UE, într-o vizită la Kiev. Macron a spus că toți cei patru lideri ai UE prezenți au susținut ideea acordării unui statut „imediat” de candidat la UE Ucrainei.
  • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscovei „nu-i este rușine să arate cine este”. „Nu am invadat Ucraina, am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Vestului că târarea Ucrainei în NATO a fost un act criminal”, a spus el, într-un interviu acordat BBC.
  • NATO s-a angajat să furnizeze echipamente pentru a menține dreptul Ucrainei la autoapărare și va efectua mai multe desfășurări de trupe pe flancul său estic. Jens Stoltenberg a spus că NATO continuă să ofere „sprijin fără precedent Ucrainei pentru a se putea apăra împotriva agresiunii Moscovei”.
  • Șeful forțelor armate ale Marii Britanii crede că Rusia a „pierdut strategic” războiul din Ucraina și că acum este o „putere mai diminuată”. Amiralul Tony Radakin consideră că Vladimir Putin a pierdut 25% din puterea terestră a armatei Rusiei doar pentru câștiguri „minime”. Într-un interviu acordat PA Media, el a spus că Rusia rămâne fără trupe și rachete avansate și nu va putea niciodată să preia toată Ucraina.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a apărut ca o hologramă în timp ce făcea referire la Războiul Stelelor, în încercarea de a obține mai mult ajutor de la marile firme de tehnologie. Zelenski a spus unei mulțimi de sute de oameni la târgul comercial VivaTech de la Paris, joi, că Ucraina oferă firmelor de tehnologie o șansă unică de a reconstrui țara ca o democrație complet digitală.
  • O rachetă rusă lansată peste noapte a lovit o suburbie a orașului Sumî, din nordul Ucrainei, provocând mai multe victime.
  • Copiii născuți în regiunea Herson din Ucraina după 24 februarie vor primi automat cetățenia rusă, potrivit unui oficial. Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militaro-civile impuse de Rusia în regiunea Herson ocupată, a susținut că mii de cetățeni de aici solicitau cetățenia rusă. Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că a răpit copii de pe teritoriul său și i-a transferat în Rusia.
  • Marea Britanie a achiziționat și recondiționat peste 20 de arme cu rază lungă de acțiune – M109 – de la o companie belgiană de arme, pe care le trimite în Ucraina, a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace.
  • Rusia a avertizat că fluxurile de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 ar putea fi suspendate, dând vina pe probleme legate de reparațiile turbinelor. Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Chijov, a declarat că oprirea completă a fluxului în conducta care furnizează gaz din Rusia către Europa pe sub Marea Baltică ar fi o „catastrofă” pentru Germania.
  • Silozurile temporare de la granița cu Ucraina ar împiedica Rusia să fure cereale ucrainene și ar asigura că recolta de iarnă să nu se piardă din cauza lipsei de depozitare, a declarat joi secretarul american pentru Agricultură, Tom Vilsack.
  • Zelenski a acuzat Rusia că nu dorește să caute o cale spre pace. Negociatorul ucrainean Mihailo Podolyak a respins cele mai recente comentarii ale Rusiei despre disponibilitatea de a continua negocierile drept „o încercare de a înșela lumea”. Rusia, a spus el, a vrut să dea impresia că este pregătită să vorbească, în timp ce plănuiește să înjunghie Ucraina pe la spate.
  • O dronă a filmat doborârea unui elicopter rusesc Mi-35.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇