Ziua 107. Războiul i-a îmbătrânit pe ucraineni, 40 de rachete sunt gata de lansare din Marea Neagră

Ziua 107. Războiul i-a îmbătrânit pe ucraineni, 40 de rachete sunt gata de lansare din Marea Neagră

Ucraina a intrat în ziua 107 de război, iar efectele conflictului sunt tot mai greu de suportat pentru oamenii din această țară. Ministrul Sănătății spune că traumele războiului i-au îmbătrânit cu 10-15 ani pe ucraineni.

Orașul-cheie din Est, Severodonețk, este acum controlat în cea mai mare parte de forțele ruse. Zelenski anunță, totuși, că Ucraina păstrează orașele de pe linia frontului și a dejucat planurile ocupanților în regiunea Zaporojie, dar soldații ucraineni rămân fără muniție și se bazează pe armamentul trimis de Occident.

Rușii au adus un alt submarin în Marea Neagră, iar acum 40 de rachete sunt gata pentru a fi lansate spre teritoriul ucrainean.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de vineri, 10 iunie, ziua 107 de război:

22:20 - Jurnaliștii au vizitat un cimitir uriaș din Mariupol.

21:12 - Ucraina a efectuat, vineri, un nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunțat Vitali Kim, un oficial regional ucrainean, conform postului de televiziune BBC News. Patru militari ruşi care erau prizonieri în Ucraina au fost eliberaţi în schimbul a cinci militari ucraineni. Acesta este al 11-lea schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie.

20:13 - Serviciile de informaţii militare ucrainene cred că Rusia are capacitatea de a continua încă un an războiul, în care artileria a devenit componenta principală, iar trupele ruse le depăşesc semnificativ la acest capitol pe cele ucrainene. Astfel, Ucraina are nevoie de mai multe arme grele occidentale pentru a face faţă Rusiei, în acest moment critic al conflictului, relatează vineri agenţia Reuters şi postul de televiziune CNN.

ADVERTISING

18:00 - În declarațiile de la finalul Summitului B9 de la București, cei 9 șefi de stat prezenți la Cotroceni și-au reiterat susținerea pentru Ucraina. Este datoria ”întregii lumi libere” să se asigure că Ucraina nu doar că se poate apăra în fața atacului Rusiei, dar poate reveni în frontierele sale recunoscute internaţional, a spus, la finalul reuniunii, președintele polonez, Andrzej Duda.

17:25 - Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a făcut o vizită neanunțată, de două zile, la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său Oleksii Reznikov și președintele Zelenski, relatează BBC. Wallace a spus că a vrut să afle din sursă directă care sunt nevoile operaționale ale armatei ucrainene pentru a se asigura că sprijinul britanic e adaptat la situația din teren.

17:00 - Exporturile de cereale ale Ucrainei cresc treptat și au ajuns deja la două milioane de tone lunar, anunță comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, citând informații de la Kiev.

16:50 - Rușii caută punctele slabe din apărarea ucraineană de-a lungul râului Doneț și nu au renunțat la încercările de a sparge linia frontului de lângă acest râu strategic, a spus purtătorul de cuvânt al ministrului Apărării din Ucraina.

16:40 - Fondul Monetar Internațional a acordat până în prezent Ucrainei ajutoare de urgență de 1,4 miliarde de dolari. Ministrul ucrainean de Finanțe, Serhi Marcenko, a spus pentru Bloomberg Radio că războiul cu Rusia împinge finanțele la limită, iar țara are nevoie de mai mult ajutor extern, iar discuțiile pentru un nou pachet de sprijin sunt în desfășurare.

16:25 - Banca Centrală a Rusiei a redus ratele dobânzilor pentru a doua oară în ultimele două luni, de la 11% la 9,5%. Inflaţia încetineşte mai repede decât era iniţial preconizat, a mai anunţat instituţia bancară, conform CNN.

ADVERTISING

16:15 - SUA se angajează să apere flancul estic al NATO şi să consolideze securitatea energetică a regiunii, este mesajul transmis de preşedintele SUA Joe Biden participanţilor la summitul B9 de la Bucureşti.

16:00 - Cele trei luni de război i-au îmbătrânit pe ucraineni cu 10-15 ani, afirmă ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko. Acesta a spus pentru ziarul Ukrainska Pravda că din cauza traumelor și a sănătății precare, bolile ce apar de regulă după 60 de ani se manifestă de la 45-50 de ani.

15:50 - Rușii atacă cu tiruri de mortiere și artilerie în Cernișev, regiunea Sumi. Potrivit ministrul ucrainean de Interne, peste 10 explozii au avut loc în zona Novhorod-Siverskîi fără a produce victime.

15:40 - Un alt submarin rusesc a ajuns în Marea Neagră, iar acum 40 de rachete sunt gata pentru a fi lansate spre teritoriul ucrainean, anunță Comandamentul Operațional Sud al armatei Ucrainei.

15:25 - Zelenski face din nou apel la liderii UE să grăbească procesul de aderare al Ucrainei. "Dacă sondajele arată că 71% din europeni consideră că Ucraina face parte din familia europeană, de ce încă mai sunt politicieni sceptici care ezită să ne permită intrarea în UE?", a întrebat el la Summitul Democrației de la Copenhaga.

15:15 - Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a confirmat că această instituție susține candidatura Ucrainei pentru intrarea în UE.

14:50 - Boris Johnson este consternat de condamnarea la moarte a cetățenilor britanici capturați de ruși și le-a cerut miniștrilor săi "să facă tot ce le stă în puteri" pentru a asigura eliberarea lor, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic citat de Sky News.

ADVERTISING

14:20 - Un bac suplimentar va fi instalat pentru trecerea Dunării la punctul de frontieră dintre Isaccea, România, şi Orlovka, Ucraina. Totodată, se va asigura și o soluție temporară pentru traversarea râului Siret între localitățile Luțca și Sagna, județul Neamț, informează MApN.

14:00 - Un ofițer al Serviciului Federal de Gardă din Rusia care îl însoțește pe Putin în călătoriile în străinătate are sarcina de a colecta excrementele și urina președintelui rus și de a le trimite la Moscova. Scopul probabil al acestei "misiuni" este împiedicarea serviciilor secrete străine de a colecta date despre sănătatea lui Putin și posibilele tratamente pe care acesta le urmează, scrie Paris Match.

13:45 - O echipă de televiziune din Franța a descoperit cel puțin 3.000 de gropi săpate în Mariupol, confirmând acuzațiile lui Volodimir Zelenski despre atrocitățile comise de trupele ruse în acest oraș, relatează Sky News.

13:30 - Le Figaro anunță pe surse că Emmanuel Macron ar putea vizita Kievul, pentru prima dată de la începutul invaziei. Volodimir Zelenski a făcut numeroase apeluri către omologul său francez să vină să vadă cu ochii săi dezastrul pe care îl fac rușii.

12:55 - Condamnarea la moarte "nu este aplicabilă" celor doi prizonieri britanici judecați în Republica Populară Donețk, întrucât ei au semnat documente pentru a se alătura armatei Ucrainei, chiar dacă nu au cetățenie ucraineană, a declarat Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk. "Toți cei care vin să lupte pentru Ucraina semnează acte cu forțele armate ucrainene și astfel capătă statut oficial", a spus Gaidai pentru BBC Radio 4. El a adăugat că luptătorii britanici sunt prizonieri de război, conform Convenției de la Geneva.

12:35 - Prăpădul făcut de ruși în Popasna, oraș din regiunea Lugansk:

12:00 - Trei civili au murit și 15 au fost răniți în timpul bombardamentelor rușilor în Donețk, anunță guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko.

11:35 - Aplicația McDonalds din Rusia a devenit "My Burger" după ultimul update.

11:15 - Rușii au distrus 38 de clădiri de locuit în regiunea Lugansk în ultimele 24 de ore, anunță guvernatorul Serghei Haidai. Acesta a spus că, în ciuda luptelor grele din Severodonețk, orașul nu a fost cucerit de Rusia, chiar dacă trupele sale "distrug totul în calea lor". Gaidai a adăugat că ocupanții au încercat operațiuni de asalt în Nirkove și Mikolaivka, dar acestea au fost respinse de armata ucraineană.

10:55 - Trupele ruse au distrus complet patinoarul din Severodonețk, a anunțat șeful administrației militare din regiunea Lugansk.

10:35 - Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, va discuta vineri cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, despre cazul lui Aiden Aslin şi al lui Shaun Pinner, cei doi britanici condamnaţi la moarte de un tribunal pro-rus din Ucraina ocupată, anunță The Guardian. Şefa diplomaţiei britanice a numit decizia tribunalului pro-rus o "sentinţă falsă" şi a insistat că nu are "absolut nicio legitimitate".

10:05 - Ucraina își păstrează orașele-cheie de pe linia frontului din Donbas, iar situația stagnează, "fără schimbări semnificative" a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj transmis joi noaptea, conform CNN. "Severodonețk, Lisiciansk și alte orașe din Donbas pe care ocupanții le consideră acum ținte-cheie rezistă.

Avem o situație oarecum pozitivă în regiunea Zaporojie, unde am reușit să le stricăm planurile ocupanților. Avansăm treptat spre regiunea Harkov, eliberându-ne pământul. Păstrăm apărarea pe direcția Nikolaiev", a anunțat președintele ucrainean.

09:55 - Toți membrii unității de infanterie motorizată din Primul Corp al Armatei Rusiei au refuzat să lupte după pierderile grele suferite în regiunea Harkov, a anunțat vineri dimineață armata ucraineană, potrivit The Kyiv Independent. Informația nu a fost confirmată, încă, de alte surse.

09:40 - Rusia nu reușește să asigure serviciile esențiale populației din teritoriile ocupate, arată cel mai recent raport al ministerului britanic al Apărării. "Accesul la apă potabilă a fost inconsistent, în timp ce avariile serviciilor de telefonie și internet continuă. E criză de medicamente în Herson, iar Mariupol riscă o epidemie de holeră. Cazuri izolate de holeră au început să apară din luna mai", a transmis sursa citată.

09:30 - Trupele ruse au reușit să avanseze în nordul Sloviansk, dar întâmpină dificultăți în asaltul asupra orașului, arată Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit The Kyev Independent, în Donețk continuă bombardamentele cu rachete și atacuri aeriene asupra pozițiilor armatei ucrainene, inclusiv asupra zonelor civile.

09:20 - Oligarhul rus Mikhail Fridman, pus pe lista de sancțiuni, a cerut cetățenia ucraineană, anunță șeful Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției din Ucraina, Alexander Novikov, citat de Nexta.

08:40 - Forțele armate ale Ucrainei au anunțat vineri dimineață că trupele ruse din Harkov refuză să lupte după ce au suferit pierderi grele.

08:12 - Soldații ucraineni rămân fără muniție și se bazează pe armamentul trimis de Occident, spune adjunctul serviciului de informații al armatei Ucrainei Vadim Skibițki.

El a precizat că Ucraina pierde în fața Rusiei pe câmpul de luptă și depinde aproape în totalitate de armamentul livrat de Occident pentru a respinge ofensiva rușilor.

„Acesta este un război al artileriei acum. Totul depinde de ceea ce ne oferă Vestul”, a spus Skibițki.

07:43 - Rusia ar putea obţine acum venituri mai mari din combustibilii fosili decât cu puţin timp înainte de invazia sa în Ucraina. Iar asta deoarece creşterile globale ale preţurilor au compensat impactul eforturilor occidentale de a-i restricţiona vânzările, a declarat reprezentantul SUA pentru securitatea energetică, Amos Hochstein.

07:20 - Rusia a învins McDonald's, scrie cu mândrie agenția de presă de stat RIA Novosti. De Ziua Rusiei (12 iunie) toate cele 850 de foste restaurante McDonald's se vor redeschide.

06:59 - Armata rusă a bombardat peste 20 de localități din regiunile Donețk și Lugansk. Au fost distruse 49 de case, câteva fabrici, o fermă și o gară. Doi civili au fost uciși în atac.

06:37 - Bombardarea orașului Makiivka, din regiunea Donețk a fost surprinsă de camerele de filmat.

06:20 - O criză alimentară declanșată de blocarea cerealelor ucrainene de către Rusia amenință să „producă un val fără precedent de foame și sărăcie” în întreaga lume, potrivit secretarului general al ONU.

Mâncarea a devenit parte din „arsenalul terorii” al Rusiei, a declarat șefa UE, Ursula von der Leyen.

06:03 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat joi cu Emmanuel Macron despre ajutorul militar al Franţei pentru Ucraina, inclusiv "armament greu".

Într-un mesaj pe Twitter, Volodimir Zelenski a spus că l-a informat pe Emmanuel Macron despre "situaţia de pe front" în faţa forţele ruse.

05:50 - Canada a anunțat că a blocat active și tranzacții rusești de peste 310 de milioane de dolari care implică persoane sancționate ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇