Președintele Klaus Iohannis a vorbit azi despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), afirmând că este un proiect ambițios pe care îl susține.
Șeful statului a spus că am trecut printr-o perioadă foarte dificilă din cauza pandemiei, iar acum obiectivul este construirea României post-pandemice.
Klaus Iohannis a ținut să precizeze că PNRR nu are culoare politică, chiar dacă a fost negociat de actuala coaliție de guvernare.
Președintele a făcut astfel apel la toate forțele politice să iasă din logica de partid și să susțină acest proiect.
”Acest demers nu are culoare politică, chiar dacă a fost negociat intens de actuala coaliție de guvernare. Acest plan aparține României, iar implementarea sa se va întinde dincolo de mandatul actualului guvern.
Acum este momentul ca toate forțele politice să iasă din logica de partid și să dea dovadă de solidaritate, responsabilitate și să susțină acest efort național. E nevoie de mobilizarea tuturor instituțiilor statului. Mediul de afaceri și companiile au și ele un rol important”, a subliniat Klaus Iohannis.
Declarația lui vine după ce Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost prezentat recent de premierul Florin Cîțu în Parlament, după ce PSD a cerut insistent acest lucru, amenințând că, în caz contrar, va intra în grevă parlamentară.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat că pe 31 mai România va depune PNRR în sistemul informatic al Uniunii Europene şi pe 2 iunie va fi publicat integral.
SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, declarația președintelui Klaus Iohannis:
- Am promulgat legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale UE, ce a fost adoptată de plenul Parlamentului cu o largă majoritate.
- Ratificarea acestei decizii este foarte importantă. Suntem la mai bine de un an de la debutul pandemiei.
- De acum înainte avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. Asta nu înseamnă nici pe departe revenirea la starea de dinainte, ci tocmai un progres semnificativ spre o nouă etapă.
- România post-pandemică este ţara în care în sfârşit se investeşte masiv în infrastructură, se dezvoltă reţeaua de spitale şi se creează centre medicale integrate în zonele rurale şi urbane vulnerabile.
- România post-pandemică este ţara cu şcoli sigure şi dotate modern, cu laboratoare funcţionale.
- Pentru a atinge aceste obiective avem nevoie de un plan și bani. Din fericire le avem pe amândouă prin PNRR.
- Avem foarte mulți bani aflați la dispoziția României. Sumele sunt relevante doar dacă se materializează.
- Prin PNRR vom accesa banii atât de necesari. Planul are 2 linii majore: investiții și reforme. Avem foarte mulți bani prin PNRR, circa 80 de miliarde de euro.
- Se pot finanța reforme de care România are nevoie acută. E o șansă uriașă pe care nu avem voie să o irosim.
- PNRR e un plan ambițios pe care îl susțin. Am făcut primul pas, dar adevărata provocare acum începe.
- Împreună, acesând aceste fonduri europene, putem construi proiectul unei generații care să însemne schimbarea profundă a României. De reușita PNRR depinde într-o mare măsură cum va arăta viitorul.
- Acest demers nu are culoare politică, chiar dacă a fost negociat intens de actuala coaliție de guvernare.
- Acest plan aparține României, iar implementarea sa se va întinde dincolo de mandatul actualului guvern.
- Acum este momentul ca toate forțele politice să iasă din logica de partid și să dea dovadă de solidaritate, responsabilitate și să susțină acest efort național.
- E nevoie de mobilizarea tuturor instituțiilor statului. Mediul de afaceri și companiile au și ele un rol important.
- România post pandemică nu e doar un concept abstract, ci o oportunitate istorică de a lăsa în urmă ceva durabil.