Lituania ridică un gard de sârmă ghimpată la granița cu Belarus

Lituania ridică un gard de sârmă ghimpată la granița cu Belarus

Lituania a început vineri ridicarea unei bariere de 550 km din sârmă ghimpată la frontiera cu Belarus, acuzând autorităţile de la Minsk că aduc pe calea aerului migranţi din străinătate pentru a-i trimite ilegal în Uniunea Europeană.

Gardul din sârmă ghimpată va costa 4,7 milioane de euro şi se va întinde pe cea mai mare parte a frontierei, care traversează regiuni slab populate şi mari zone de păduri şi mlaştini, a indicat guvernul, relatează Reuters.

La o dată ulterioară, bariera va fi întărită cu un gard înalt de 2 metri acoperit cu sârmă ghimpată, ce va costa alte 41 milioane de euro, a precizat Ministerul de Interne.

ADVERTISING

Lukașenko le-a dat liber migranților să treacă granița

Sute de migranţi, majoritatea lor irakieni, au trecut graniţa dinspre Belarus în ultimele zile, conform autorităţilor lituaniene.

Belarusul a decis în mai să le permită migranţilor să intre în Lituania, ca represalii la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană după ce regimul de la Minsk a deturnat un zbor Ryanair şi l-a arestat pe un blogger disident aflat la bord.

Lituania a răspuns miercuri anunţând că va ridica o barieră la graniţă şi va desfăşura trupe pentru a împiedica traversările ilegale.

ADVERTISING

Pe aceeaşi linie, parlamentul de la Vilnius se va reuni marţi pentru a adopta de urgenţă o lege de accelerare a examinării cererilor de azil, cu scurtarea termenului la cel mult 10 zile, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte.

Conform proiectului de lege, toţi cei care vor trece graniţa ilegal vor fi ţinuţi închişi, eliminându-se biletele de voie acordate în prezent.

Ceva mai mult de 1.500 de migranţi au trecut ilegal frontiera dinspre Belarus în acest an, 900 dintre ei doar în primele nouă zile ale lunii iulie.

ADVERTISING

Primul segment al noii bariere, ce urma sa fie terminat vineri, va avea 500 metri în lungime şi 1,8 metri în înălţime, a precizat pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a armatei, Ruta Montvile.

Într-o declaraţie la televiziunea naţională, premierul a spus că nu se aşteaptă ca fluxul de migranţi dinspre Belarus să înceteze de la sine.

Simonyte a afirmat miercuri, citând documente găsite asupra a cel puţin un migrant, că Belarusul le oferă migranţilor zboruri spre Minsk, punctele de plecare fiind mai ales aeroportul din Bagdad, dar şi Turcia.

Graniţa dintre Lituania şi Belarus se întinde pe 679 km. Pe 78 dintre aceştia a fost deja ridicat un gard în anii trecuţi, iar circa 258 km sunt monitorizaţi electronic, potrivit Ministerului de Interne.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇