Lituania expulzează doi diplomaţi belaruşi, pe care-i acuză de spionaj

Lituania expulzează doi diplomaţi belaruşi, pe care-i acuză de spionaj

Lituania a anunţat vineri că expulzează doi diplomaţi belaruşi, din cauza unor ”activităţi incompatibile cu statutul de diplomat”, anunţă într-un comunicat Ministerul lituanian de Externe.

”Doi ofiţeri de informaţii din Belarus care acţionau sub acoperire ca diplomaţi au fost invitaţi să părăsească Lituania. Nu, mersi şi la revedere”, a scris pe Twitter, ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis, citat de AFP.

Ministerul a anunţat că un reprezentant al Ambasadei Belarusului a fost convocat în semn de protest faţă de ”reprimări continue ale societăţii civile belaruse şi presei independente”.

ADVERTISING

Gabrielius Landsbergis a precizat că această decizie este luată totodată în solidaritate cu vecinul balt Letonia, a cărei întreagă ambasadă a fost expulzată din Belarus.

Minskul a acuzat atunci autorităţile letone de faptul că au înlocuit steagul belarus cu cel al opoziţiei, în marja Campionatului Mondial de Hockey.

Letonia i-a expulzat, ulterior, pe diplomaţii belaruşi.

Belarusul este supus unor presiuni interaţionale intense după ce a deturnat un avion Ryanair şi l-a obligat să aterizeze la Minsk, duminică, după care i-a arestat pe jurnalistul disident Roman Protasevici şi pe partenera acestuia, care se aflau la bord.

ADVERTISING

Uniunea Euroepană (UE) a ripostat interzicând companiilor aeriene belaruse accesul în UE şi cerând transportatorilor europeni să nu survoleze spaţiul aerian belarus.

UE a ameninţat, de asemenea, cu sancţiuni economice dure regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukașenko, susţinut de Kremlin.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇