Liderul forţelor de rezistenţă afgane care luptă împotriva talibanilor a fost invitat în Parlamentul European

Liderul forţelor de rezistenţă afgane care luptă împotriva talibanilor a fost invitat în Parlamentul European

Ahmad Massoud, liderul forţelor de rezistenţă afgane care luptă împotriva talibanilor, a fost invitat în Parlamentul European, a anunţat mişcarea sa miercuri.

Un purtător de cuvânt al Frontului rezistenţei naţionale (NRF) a declarat că încă nu s-a luat o decizie privind acceptarea, sau nu, a invitaţiei de către Massoud, relatează dpa.

După cucerirea rapidă a Afganistanului de către talibani în luna august, fiul unui faimos comandant de gherilă a format o rezistenţă armată împotriva talibanilor în provincia sa de baştină, Panjshir.

ADVERTISING

Talibanii au recurs apoi la o campanie militară dură în Panjshir şi au cucerit biroul guvernatorului şi alte obiective, forţându-i pe luptătorii lui Massoud să se retragă în munţi în zone foarte greu accesibile.

Ahmad Massoud le-a cerut recent oamenilor să se revolte împotriva talibanilor în orice mod posibil. Dar după capturarea Panjshir nu se ştie cu exactitate unde se află acesta.

Tatăl său e considerat erou național

Un membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Bart Groothuis, a declarat marţi, în cadrul unui discurs în plenul PE, că Massoud luptă pentru un viitor mai bun.

ADVERTISING

Eurodeputatul a afirmat că Massoud calcă pe urmele tatălui său, Ahmad Shah Massoud, cu care Parlamentul a colaborat în urmă cu două decenii.

El a contribuit la plecarea trupelor sovietice din Afganistan şi mai târziu a luptat cu talibanii în timpul regimului lor dintre 1996 şi 2001.

În aprilie 2001, Ahmad Shah Massoud, la invitaţia UE, s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt ai blocului comunitar la Strasbourg, în Franţa.

El a fost ucis în 2001 de Al-Qaida şi este perceput de mulţi drept un erou naţional, notează dpa.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇