Kovesi: Parchetul European investighează banii cheltuiți din PNRR. În România, avem trei anchete în derulare

Kovesi: Parchetul European investighează banii cheltuiți din PNRR. În România, avem trei anchete în derulare

Parchetul European (EPPO) investighează banii cheltuiți din PNRR, iar în România sunt deja trei anchete în derulare în legătură cu aceste fonduri, a declarat procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi.

”Pentru noi, toate fondurile care au fost alocate în cadrul acestui fond, denumit în România PNRR, sunt o prioritate pentru toți procurorii care lucrează în Parchetul European. Sumele de bani sunt foarte mari și noi trebuie să fim convinși că aceste sume se vor cheltui în conformitate cu procedurile, într-un mod corect și transparent.

ADVERTISING

Noi am și deschis câteva anchete. În România avem deja trei anchete în derulare care vizează aceste fonduri. Cu siguranță că numărul acestor anchete nu va crește doar în România, dar și în celelalte state membre pentru că fondurile au început deja să fie alocate și să meargă către statele membre”, a spus Kovesi într-un interviu acordat Euronews.

La nivel european, spune Kovesi, există peste 1.200 de investigații în curs, iar unele dintre ele vizează fraude cu fonduri europene.

”Avem peste 1.200 de investigații în curs. Avem investigații care vizează fraude cu fonduri europene, care vizează fraude cu TVA. Ca să vă dau unul dintre criteriile de eficiență pe care noi le luăm în considerare, Parchetul European are un buget de aproximativ 45 de milioane de euro. Noi am sechestrat și a fost aprobat prin decizii ale judecătorilor suma de 250 de milioane de euro.

ADVERTISING

Această sumă de bani care a fost efectiv confiscată nu intră în bugetul UE, intră în bugetul statelor membre. În cele 22 de state membre, datorită EPPO au intrat 250 de milioane de euro”, a subliniat Kovesi.

Din păcate, afirmă procurorul șef european, în România nivelul de detectare a infracțiunilor de fraudă cu TVA este relativ mic.

”Avem doar două dosare pe care am fost sesizați”, a precizat Kovesi pentru Euronews.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇